Els berguedans enceten a contracor (i amb el repic del Tabal de fons) un Corpus històric sense Patum

Unes cent persones han volgut ser a l'epicentre de la festa en l'instant en què la roda patumaire hauria d'haver començat a girar, però els Gegants no han sortit i no hi ha hagut ni empentes ni salts

10 de juny del 2020
Actualitzat a les 19:35h
La plaça de Sant Pere aquest dimecres al migdia.
La plaça de Sant Pere aquest dimecres al migdia. | Pilar Màrquez Ambròs
Sentiments trobats a la plaça de Sant Pere quan han sonat les 12 del migdia. El repic del Tabal s'ha fet sentir des dels baixos de l'Ajuntament de Berga i ha generat un llarg aplaudiment espontani entre les moltes persones que aquest migdia han decidit no quedar-se a casa i han fet acte de presència a la plaça de Sant Pere. 
Un centenar llarg de persones ha volgut ser a l'epicentre de la Patum en l'instant en què la roda patumaire hauria d'haver començat a girar. Però els Gegants no han sortit a la plaça ni han enfilat majestuosos el barri vell al so de les melodies de la banda. No hi ha hagut salts ni empentes però sí una remor persistent de Patum.

La pandèmia de la Covid-19 ha portat a Berga el primer Corpus sense Patum d'ençà del 1938, quan el país vivia en plena guerra civil, un esdeveniment del qual fa 82 anys i que poquíssims berguedans són capaços de recordar. L'emoció era evident en algunes cares, així com també la persistent il·lusió dels més menuts per acostar-se als baixos de l'Ajuntament de Berga i contemplar les figures a través de les reixes i el vidre de la porta senyorial que els guarda. 
 

La regidora Roser Valverde al balcó de l'Ajuntament de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat que el fet de no poder celebrar la Patum li ha generat "una sensació de tristesa". "Aquests dies enrere han estat de molta feina i sembla que ho hem anat camuflant i guardant a dins, sentir el repic del tabal ha estat un moment molt emotiu que ha costat de gestionar bastant", ha expressat la regidora. 

L'Ajuntament de Berga ha demanat "responsabilitat col·lectiva" davant de les celebracions espontànies que cada vegada sembla més clar que hi haurà a la ciutat aquests dies. "Ens estem coordinant amb la Policia Local per evitar que hi hagi aglomeracions, que hi hagi concentracions de més gent de les que estan establertes a les mesures de seguretat establertes", ha dit Roser Valverde des del balcó del consistori amb la plaça de fons.

"Sobretot, cal pensar també en tot el que fa referència en la manipulació de pirotècnia. Demanem prudència i seny col·lectiu", ha subratllat la regidora. 
 

El Tabal preparant-se per tocar als baixos de l'Ajuntament, minuts abans de les 12. Ho ha fet des de la sala on es guarden els Gegants. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"La venda de pirotècnia és legal i permesa, però cal seguir les recomanacions que va marcar la Generalitat en referència a la revetlla Sant Joan, no manipular-la si portem a sobre el gel hidroalcohòlic", ha explicat Valverde. 

Berga ha encetat aquest migdia una Patum Confinada amb una programació pensada per viure  i gaudir des de casa. Demà dijous la Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga interpretarà un salt de Patum des del Castell de Berga, a partir de dos quarts de 10 de la nit, però sense intervenció de la comparseria. La situació de la fortificació ha de permetre que la música s'escolti per tots els racons de la ciutat. 
 

Persones amb mascaretes a la plaça de Sant Pere aquest migdia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"La Patum la portem tots a dins i encara que físicament no hi hagi la comparseria ni els músics al carrer, hi haurà Patum igualment", s'ha mostrat convençuda Valverde. "Som conscients que hi haurà concentracions espontànies, que passaran Patums vàries, perquè els patumaires necessitem viure la Patum encara que sigui de manera confinada. Aquesta és la part bonica, que la Patum es viurà encara que no sigui físicament", ha relatat la regidora. 

A la plaça de Sant Pere s'ha vist alguna llàgrima i també colles d'amics que han decidit fer el gotet de barreja de rigor malgrat que no sortien els Gegants. 

Migdia de vermut per contenir l'espurna patumaire

Darrere del taulell del bar-restaurant la Barana, que té terrassa a la plaça i des d'on aquest migdia sonava música de Patum, la berguedana Sílvia Culell ha explicat a NacióBerguedà que viuran la Patum "amb molta enyorança". "Nosaltres estem una mica tristos, però no hem volgut renunciar a fer una mica de Patum", ha dit Culell. "La nostra aportació a la festa és la que podem segons les mesures de seguretat que ens obliga la Covid-19: farem dinars, farem sopars, farem vermuts, ens engalanarem una mica perquè l'ambient a la plaça no es perdi del tot i posarem música de la Patum", ha afegit. Passades les 12 del migdia, grups d'amics i famílies s'han trobat per fer el vermut en aquest i altres establiments del centre històric. 

Sílvia Culell ha apel·lat a la prudència: "Encara som en fase 2 i espero que la gent sigui conscient que, fer més del compte, pot suposar un problema pels negocis com el nostre, no ens podem permetre fer passos enrere", ha expressat.

Aquests dies molts berguedans i berguedanes comparteixen un sentiment agredolç. Josep Aranda, un veí de Berga, ha dit que li dol que no se celebri la festa. "Em dol, em sap molt greu, jo vaig néixer a Peguera l'any 1948. He viscut molts anys en un barri d'aquí sobre el carrer de la Pietat. Amb en Miquel Moya i altres érem dels que vam fer la Patum Infantil de barri, si ja no fem la Patum municipal, imagina com han anat les de barri. Em sap molt greu. No diré que és una putada però poc hi falta", ha reflexionat. 
 

La plaça de Sant Pere aquest dimecres de Patum al migdia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La vista de la plaça de Sant Pere des de dalt de l'Ajuntament de Berga, a un quart d'1. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Els dos rams de les Gegantes s'entregaran com a ofrena a les residències diumenge. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
 

Les dues guites i les maces, tancades als baixos de l'Ajuntament de Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a