«Segur que s'escaparà alguna llàgrima, però aquest any fer la Patum era impossible»

Tothom sap que en les pròximes hores Berga no s'omplirà amb milers de persones com cada Corpus, però la remor de Patum persisteix als seus carrers

Pilar Màrquez Ambròs / Axel Lapuerta
10 de juny del 2020
Actualitzat a la 13:11h
El tabaler Xavi Prat a la plaça (arxiu).
El tabaler Xavi Prat a la plaça (arxiu). | Adrià Costa
Dimecres de Patum. El rellotge tocarà les dotze, i el Tabal i els Gegants no sortiran a la plaça. Aquest matí no hi haurà nervis ni corredisses pels passadissos de les escoles i instituts, ni joves impacients per marxar de l'aula i arrancar una nova Patum. Els centres educatius són gairebé buits i a la plaça tothom sap que no es farà festa grossa. 

Per primer cop en 82 anys, no hi haurà Patum. Però la sensació de molts patumaires és de fa dies com si no pogués ser. Tothom sap que en les pròximes hores la ciutat no s'omplirà amb milers de persones, però Berga fa remor de Patum. No és una setmana normal. Per molt que a la plaça de Sant Pere no hi hagi l'entarimat dels músics ni el del Tabal, no serà un dimecres qualsevol. 

"Per mi és molt dur, m'imagino que ho és per a tots els patumaires. El dia de l'Ascensió em queien les llàgrimes", confessa el tabaler Xavi Prat. Fa quatre anys que és el tabaler titular de la Patum, però en fa més de 30 que fa repicar amb força les baquetes de l'herald de la festa berguedana.  

"Estic segur que aquest dimecres també s'escaparà alguna llàgrima", diu. Però ho té clar: "Aquest any no podia ser, era impossible fer la Patum". 

"Hi ha ambient de Corpus, però ens trobem impotents, conscients que això només s'havia parat per la guerra", afegeix Xavi Prat. 

Com tots els patumaires consultats per NacióBerguedà està convençut que suspendre la Patum era el que tocava per evitar un nou brot de la Covid-19. "Hi estàvem d'acord totes les comparses, tots hem vist la plaça plena quan és Patum, les riuades de gent al passacarrers. Hi caben 4.000 o 5.000 persones a Sant Pere? Doncs, imagina què podria passar amb una sola persona infectada. No es podia córrer aquest risc", assegura. 

Somriu quan li demanem com es farà passar el cuquet de la Patum. "Tinc un Tabal petit a casa i potser faré passar el deler", afirma. "Avui aniré a fer el vermut com faig cada dimecres. Però en comptes d'anar vestit de tabaler, aquest any aniré vestit de carrer", diu. "També sortiré a sopar amb la dona al vespre. Estic segur que no hi faltarà música de la Patum", afegeix. La Patum es viurà d'una manera o altra perquè hi ha tantes Patums com berguedans

El cap de colla de l'Àliga, David Perarnau, coincideix que no és "gens agradable" viure un Corpus sense Patum. "És una mala passada per tothom a qui agradi i senti la Patum", afirma.

Els membres de la comparsa de l'Àliga tenen previst contactar entre ells per videoconferència i veure en diferit la Patum de 2019 que emetrà Televisió del Berguedà dijous de Corpus. Ho faran així perquè no tots viuen a Berga. "Tenim gent que viu a fora, a Tarragona o a Calafell", explica Perarnau. Això sí, tenen preparada una sorpresa per les xarxes socials, de la qual ja han mostrat un primer tast en aquest vídeo



"Que no es faci Patum, és una cosa que passa dos cops a la vida. Fa 82 anys que no s'anul·lava, però si s'ha de fer perquè no queda més remei, s'ha de fer i no hi ha més", assegura. "Personalment, fa un mes i mig que tenia claríssim que aquest any no es podria fer. L'any que ve, si ja no hi ha el virus, en gaudirem", expressa el cap de colla de l'Àliga. 

Els membres de les comparses detallen que ho viuran amb prudència i la majoria de les consultades no tenen gaire res previst. El cap de colla dels Nans Vells, Òscar Guijarro, explica que ells esperaran a l'estiu per reunir-se i fer un sopar tots plegats. Així mateix, el dels Turcs i Cavallets, Jaume Casadesús, recorda que representants de la comparseria patumaire assistiran diumenge a l'entrega dels rams de les Gegantes a les residències, i del ram de l'Àliga al santuari de Queralt. Aquest és un dels actes previstos per l'Ajuntament de Berga dins de l'anomenada Patum Confinada.

En el context d'aquest programa d'actes simbòlics previstos pels dies de Corpus, del 10 al 14 de juny, demà dijous la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga interpretarà un salt de Patum des del Castell de Berga, a partir de dos quarts de 10 de la nit, sense intervenció de la comparseria.

Mentrestant, els bars i restaurants donen per perduda la principal oportunitat de l'any per fer diners, per a alguns la Patum suposa el 20% de la facturació anual o una xifra fins i tot superior. En diversos restaurants consultats com la Gretta han augmentat les reserves per aquest Corpus a mesura que s'ha acostat la data. No és comparable al nivell de feina que hi hauria per Patum i hi ha el límit d'aforament però denota com a mínim que a Berga és vigília de festiu i s'hi respira festa major. "No és res espectacular, evidentment molt menys que l'any passat, però donades les circumstàncies no ens podem queixar", puntualitza Enric Armengou de la Gretta.

Només trobades de fins a 15 persones

L'Ajuntament de Berga ha apel·lat "a la responsabilitat individual" i "col·lectiva" davant les celebracions espontànies que puguin sorgir a la ciutat els dies de Patum. El sentiment de Patum hi serà, però caldrà veure si això es tradueix en olor de pòlvora en algun racó de Berga i música al carrer o es viu més aviat en domicilis particulars i amb trobades de colles d'amics a bars i restaurants.

Segons ha reiterat un ban emès pel consistori, les restriccions de la fase 2 del desconfinament en què es troba actualment la ciutat de Berga només permeten les trobades de fins a 15 persones que no conviuen al mateix domicili, tant a l'aire lliure com a casa, mantenint la distància social de 2 metres entre persones. També cal fer ús de la mascareta en espais oberts o tancats, on no sigui possible mantenir aquesta distància de seguretat.