El nombre d'urgències no Covid-19 a l'Hospital Sant Bernabé va baixar un 60% el mes d'abril respecte de 2019

Els casos poc o gens urgents que acostuma a atendre el servei encara van registrar una davallada més important de fins al 76%

09 de juny del 2020
Actualitzat a la 13:55h
L'Hospital Sant Bernabé de Berga, amb la ciutat de fons.
L'Hospital Sant Bernabé de Berga, amb la ciutat de fons. | Pilar Màrquez Ambròs
El nombre d'urgències no provocades pel coronavirus ateses a l'Hospital Sant Bernabé de Berga durant el mes d'abril, en plena evolució de la pandèmia, van baixar un 60% respecte al 2019. En el cas de les urgències de menys complexitat, poc o gens urgents, aquesta baixada va ser encara més notòria, del 76%. Així ho indiquen les dades que ha consultat NacióBerguedà a l'Hospital Sant Bernabé de Berga. 

Durant el mes de maig, el servei va continuar notant una baixada important a urgències,  amb un 51% menys de casos respecte a l'any anterior, sempre tenint en compte aquells que no eren provocats pel coronavirus. Les urgències poc o gens urgents van registrar una davallada del 63%.  

Cal tenir en compte que sempre hi ha hagut un doble circuit per atendre les urgències de pacients amb sospita o confirmació de Covid-19, per garantir la seguretat dels pacients i dels professionals.

El doctor Alejandro del Canto, que era cap de servei de Cirurgia General fins al mes passat i que ara és director mèdic en funcions, ha explicat aquest dimarts a NacióBerguedà que "la majoria dels casos que s'atenien a urgències durant aquests mesos eren possibles casos de Covid-19" i que aquest mes de juny el servei ja s'ha normalitzat. "Ara la gent ja torna a venir", ha explicat. Del Canto ha valorat que el decreixement en el número d'urgències indica, en part, que la ciutadania "recorre al servei d'urgències per coses que no es correspondrien".

"Durant l'any, nosaltres tenim un gruix d'urgències que són coses que es podrien resoldre a l'ambulatori o, fins i tot, algunes que no necessiten visita mèdica com podria ser una petita rascada per una caiguda", ha dit Alejandro del Canto. 

Un augment de les fractures de fèmur en la gent gran amb la desescalada 

Alejandro Del Canto ha detallat també que durant els mesos d'abril i maig "les urgències que hem operat han estat molt poques, a traumatologia hi ha hagut poques intervencions". "Però en el moment que es va començar a deixar sortir la gent gran al carrer, van començar a haver-hi fractures de fèmur i altres ossos", ha indicat.

"La gent a casa no pateix accidents en la mateixa proporció, en el moment que comences a sortir i has estat un mes tancat a casa, tens menys agilitat, menys massa muscular, i hi ha més risc d'una lesió", ha exposat aquest doctor berguedà.

"Amb els infants també hem notat un augment de les ferides en començar a sortir", ha afegit. 

Canvi d'hàbits

Els responsables del servei confien que aquests nous hàbits marquin una tendència i que els usuaris continuïn fent un ús responsable de les urgències i dels recursos sanitaris en general.

Des d'Urgències es recorda que abans d'acudir a urgències, el més adequat és trucar al 061 des d'on s'indica el dispositiu més adequat segons cada situació. Aquells pacients que tenen un problema de salut poc urgent han d'adreçar-se al seu Centre d'Atenció Primària (CAP) de referència.