Els espais romànics del Berguedà reprenen les visites al públic amb totes les mesures de seguretat

La reobertura ha sigut després de gairebé tres mesos d’inactivitat a causa de la pandèmia de Covid-19

08 de juny del 2020
Actualitzat a les 20:05h
Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà (arxiu).
Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà (arxiu). | Axel Lapuerta
Aquest cap de setmana ha estat el primer en què el Monestir de Sant Llorenç, Sant Quirze de Pedret, Sant Vicenç d’Obiols, Sant Vicenç de Rus i Sant Sadurní de Rotgers han reprès les visites al públic. Ho han fet amb totes les mesures de seguretat i després de gairebé tres mesos sense rebre visitants a causa de la pandèmia de coronavirus.

“La cultura és molt important, no és un plat de postres, sinó un primer plat. Vam pensar que havíem de fer un esforç conjunt per tornar a obrir els espais culturals del Berguedà”, assegura Toni Puig, president de l’associació cultural Civitas Cultura, a NacióBerguedà. En aquesta línia, Puig afirma que la intenció era reobrir tan aviat com fos possible, sempre respectant les condicions sanitàries, els requisits establerts i els aforaments permesos.

En aquest context, Puig afegeix que “hem de tornar a la normalitat, també hem de refer la tornada entorn de la cultura”. Tal com asseguren des de Civitas Cultura, els visitants poden assistir a les visites guiades en aquests espais romànics amb “total seguretat”.

El mes de juliol, la data prevista per iniciar la programació cultural al Monestir de Sant Llorenç

El Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, ofereix cada temporada un ampli ventall de propostes culturals: concerts, exposicions, teatre, vermuts musicals, espectacles, tallers, entre altres. La programació cultural d’enguany, que havia d’iniciar-se per Pasqua, Civitas Cultura precisa que està previst que comenci a partir del dissabte 4 de juliol.

El programa cultural previst serà “molt atractiu i de petits grups”,  tal com assegura Civitas Cultura. En aquest punt, els organitzadors detallen que es farà “complint amb totes les normes”.

“Aquest any volíem fer un programa molt més ambiciós, però finalment no podem fer-ho”, reconeix Puig. Els organitzadors apunten que tenien intenció d’oferir propostes, com ara concerts de corals i orquestres, per exemple, que han hagut de descartar. Al mateix temps, Civitas Cultura precisa que les activitats dels mesos d’abril, maig i juny, que ja estaven organitzades, s’han hagut de cancel·lar.

Un acte de memòria dedicat a les persones que han patit la Covid-19 de prop

Civitas Cultura avança que prepararà un acte de memòria dedicat a totes les persones que han sofert el dolor de la Covid-19: víctimes mortals, persones que han patit la malaltia, i també un record dirigit al personal sanitari. El president de l’associació cultural considera que la cultura “també ha de fer memòria de tot el que està passant”.

L’acte tindrà lloc el dia de la inauguració de la programació cultural al Monestir de Sant Llorenç, a l’exterior del temple, abans de donar el tret de sortida al primer concert.

Horaris de visites guiades

Les visites guiades al Monestir de Sant Llorenç (Guardiola de Berguedà) i Sant Quirze de Pedret (Cercs) es porten a terme els dissabtes, diumenges i festius a les 10, 11 i 12 del matí.

D’altra banda, Sant Sadurní de Rotgers (Borredà) obre cada primer diumenge de mes a les 10, 11 i 12 del matí. Sant Vicenç d’Obiols (Avià) ho fa cada segon diumenge de mes a les 10, 11 i 12 del matí. En canvi, Sant Vicenç de Rus (Castellar de n’Hug) es pot visitar cada tercer diumenge de mes també en la mateixa franja horària.

Totes les novetats i propostes programades es poden consultar a través de la pàgina web de Civitas Cultura.