Coronavirus

Bagà homenatja les treballadores de la Salarich Calderer per la feina feta amb «rigor, amor i dignitat»

Unes 350 persones mostren el seu suport i agraïment al personal de la residència, una de les més afectades pel coronavirus, amb un llarguíssim aplaudiment i ulls negats d'emoció

per Pilar Màrquez Ambròs , Bagà , 6 de juny de 2020 a les 12:32 |
Una llarga ovació per les treballadores de la residència Salarich Calderer. | Pilar Màrquez Ambròs
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un llarguíssim aplaudiment i ulls negats d'emoció. Matí d'emocions i agraïments a la vila de Bagà on un grup de persones voluntàries que durant la pandèmia de la Covid-19 han col·laborat amb la residència de la Fundació Salarich Calderer han volgut homenatjar la feina feta per les treballadores del centre, molt afectat pel coronavirus. Hi han aconseguit sumar un gruix molt important de veïns i veïnes i una majoria d'entitats del poble. L'alcalde, Joan Oña, hi ha assistit en representació del consistori i del patronat de la fundació del qual és vicepresident. També s'hi han pogut veure membres del cos de Mossos d'Esquadra. L'organització ha estimat que l'assistència al sentit homenatge que s'ha fet davant la residència era d'unes 350 persones. 
 

A l'acte s'ha llegit un text breu on s'ha posat de manifest que enmig d'una pandèmia que "ha afectat milers a tot el món i que s'ha endut només a Catalunya quatre mil avis i àvies" els treballadors i voluntaris de la residència de Bagà "han posat en risc a ells i les seves famílies" per continuar atenent als residents. "Han fet una feina excel·lent, no per heroïcitat sinó per vocació i compromís", han subratllat els promotors de l'acte. 
 

Aplaudiment davant la residència Salarich Calderer. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Els organitzadors de l'homenatge també han posat de manifest que "aquests professionals volen caminar pels seus pobles sense ser posats en dubte. Volem normalitat". "Malgrat la tristor i la pèrdua de tants avis estimats, la feina s'ha fet amb rigor, amor i dignitat", han afirmat. 

"Hi ha feines que per dur-les a terme cal molta entrega i amor. Tenir cura de les persones grans, és moltes vegades una professió poc valorada. La vellesa, de vegades incomoda", han insistit.

Al final de l'acte, després d'un aplaudiment de més de dos minuts, els voluntaris han entregat un ram de flors a les treballadores. Així mateix, aquestes han penjat diversos cartells d'agraïment als balcons de la residència amb l'ajuda d'alguns avis i àvies sans.

El personal i alguns usuaris de la residència s'han quedat als petits balcons i han retornat amb entusiasme l'ovació que els dedicaven al carrer. 
 
Un dels promotors del reconeixement, Joan Cunill, ha explicat que els voluntaris que han col·laborat amb la residència van voler promoure aquest homenatge per combatre alguns comentaris malintencionats o fruit de la manca d'informació. "Ens trobàvem que hi havia gent que en parlava gratuïtament i ens sabia greu. Nosaltres que hi hem estat, volíem expressar que ho han fet tan bé com han pogut", ha assegurat Cunill. 

"Pensem que ha vingut una bona part de la gent del poble, n'estem molt agraïts", ha valorat Joan Cunill. 

Una representant del comitè d'empresa de Bagà, Montserrat Garcia, s'ha mostrat emocionada i en declaracions als mitjans de comunicació ha explicat que ha estat un homenatge "molt maco". "Són moments molt difícils, ho passem molt malament, i això és molt d'agrair", ha dit. "Volem donar les gràcies a tota aquesta gent que avui ha vingut a veure'ns i a donar-nos suport, perquè han estat estones molt difícils, hi ha gent que hem estimat i que ha marxat", ha afegit amb la veu entretallada. 
 

Les treballadores de la Residència de Bagà han rebut un ram de flors. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"Veure marxar així a gent que hem cuidat 8 o 10 anys és molt dur, molt difícil"

"Ens hem trobat molt sols, les ajudes han vingut molt a poc a poc i hem tingut moltes dificultats. La sanitat s'ha trobat col·lapsada, i ens hem trobat amb moments que no hi havia res i no teníem res", ha remarcat Montserrat Garcia. "Nosaltres no som metges ni infermeres, som cuidadores. Veure marxar així a gent que hem cuidat 8 o 10 anys és molt dur, molt difícil", ha recordat sobre els devastadors efectes de la pandèmia.

La treballadora s'ha referit a les dificultats econòmiques que passa la Fundació Salarich Calderer, així com a la intervenció temporal de la Generalitat per millorar-ne la gestió. "Hem estat intervinguts, però ara no ens podem queixar", ha dit. "En aquests moments ja ha passat el pitjor, ja tenim ajudes, ja hi ha un control", ha explicat Garcia.
 
Encara en fase vermella però per bon camí

L'alcalde i patró Joan Oña ha mostrat l'agraïment del consistori "per la iniciativa ciutadana" d'homenatge al personal. "Demostra l'escalf que sent la gent, i que sap que la residència no camina sola, que el poble camina al seu costat", ha expressat Oña.

"Ha estat una de les residències que més ha patit i ha patit fort", ha reconegut Joan Oña.

Segons ha explicat, en aquests moments encara queden alguns avis positius a la residència, però "pocs". "La residència encara està en fase vermella, però s'està treballant de valent per passar-la a fase verda", ha dit l'alcalde.

L'Ajuntament de Bagà està preparant un acte en memòria dels difunts que hi hagut al centre en el que hi haurà familiars, professionals i veïns, però encara no té una data.
 

L'alcalde Joan Oña davant la residència moments després de l'acte d'homenatge. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

La Salarich Calderer és un dels centres que més ha patit el coronavirus a Catalunya. Hi han mort 29 dels 81 residents. Fa uns dies, la residència de Bagà va ser motiu de polèmica per una carta on es demanava als treballadors que estaven de baixa que tornessin "de forma immediata" als seus llocs de treball per evitar el tancament. La residència passa per un mal moment econòmic i ara ha perdut gairebé la meitat dels residents.

La Fundació Salarich Calderer analitza nous models de gestió 

Joan Oña ha recordat que hi ha diferents opcions sobre la taula per determinar finalment quin ha de ser el futur de la residència. Ho ha fet en ser qüestionat pels periodistes. "Hem de valorar-ho, al llarg d'aquesta setmana o la que ve, hem de tenir clar com i cap a on hem de caminar", ha afirmat. Les reunions entre el patronat de la residència i els representants dels treballadors, així com els contactes amb la Generalitat continuen endavant. 

"Ara mateix s'està fent una avaluació del nombre de residents que tenim i de les possibles progressions, per saber quina quantitat de personal fa falta i com ha de repartir-se", ha incidit Oña. "Necessitem saber com afrontar aquesta fase en què tenim la meitat de residents. Estem estudiant-ho per poder tirar davant amb el menor perjudici possible pels treballadors, i tenint sempre molt en compte que el nostre principal objectiu és el benestar dels residents", ha analitzat Oña sobre la viabilitat del centre geriàtric. 

Amb la Generalitat es negocia aconseguir un determinat nombre de places públiques per tal de fer viable a mitjà i llarg termini la residència. "Som molt optimistes", ha afirmat l'alcalde. 

El patronat ha plantejat fins ara quatre possibles nous models de gestió: fer-ne una concessió, vendre-la, que sigui pública o que els treballadors creïn una cooperativa. També estudia la viabilitat d'un ERTO per parar el cop a més curt termini. 
 

Personal i usuaris als balcons de la residència. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Mostres d'emoció i ulls negats durant l'homenatge a les treballadores de Bagà. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

 

Participació