La CUP es compromet a donar 18.000 euros a Pro Disminuïts i s'absté en les mocions per modificar el pressupost

Junts per Berga, ERC i PSC exigeixen al govern que respecti els acords del plenari | Roser Rifà defensa la gestió de la crisi i afirma que es convocarà un ple extraordinari per adaptar els comptes a la nova realitat

04 de juny del 2020
Actualitzat el 05 de juny a les 5:09h
Imatge del ple de Berga del mes de juny.
Imatge del ple de Berga del mes de juny.
La CUP ha votat favorablement a la moció dels grups de l'oposició per fer efectiu el pagament urgent dels 18.152,74 euros a l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà, però s'ha abstingut en les altres dues mocions que els instaven a modificar el pressupost per destinar una inversió de 105.000 euros a l'escola de bressol i invertir en ajuts per a les associacions del tercer sector, autònoms i empreses. 

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha reiterat el compromís de l'equip de govern a pagar a l'Associació Pro Disminuíts aquesta quantitat amb què ja s'havia compromès però ha recordat que l'Ajuntament de Berga no es va poder afegir finalment al conveni del Consell Comarcal del Berguedà "perquè ja teníem els diners exhaurits del fons de cohesió". 

Ha estat el regidor d'Hisenda, Marià Miró, que ha detallat que aquesta quantitat de 18.000 euros es farà efectiva a partir del fons de contingència. "Aquesta és una partida que serveix per quadrar els comptes a final d'any i per imprevistos", ha detallat Miró. "Cada cop aquestes partides estan més acotades, sobretot en l'últim pressupost que vam aprovar. Amb tot plegat, és possible que aquest fons de contingència serveixi per assumir una part de la baixada d'ingressos", ha dit el regidor d'Hisenda. 

El portaveu de Junts per Berga, Jordi Sabata, li ha retret que aquests diners del fons de contingència per l'Associació Pro Disminuïts ja s'haurien pogut pagar al gener. Sabata ha insistit que un fons de contingència ha de servir per qüestions sobrevingudes, "i no perquè no som capaços de quadrar les partides sense dèficit". "Si jo fos l'interventor municipal, voldria un milió d'euros en fons de contingència; si no generem dèficit, no necessitarem aquest fons per tapar els forats", ha lamentat. 

Els grups de l'oposició de l'Ajuntament de Berga (JxBerga, Esquerra i PSC) han denunciat un incompliment dels acords del darrer ple per part del govern de la CUP i han reclamat una modificació urgent del pressupost per fer front a la crisi del coronavirus, tal com s'ha fet ressò NacióBerguedà aquest migdia. 

Les dues mocions sobre la modificació del pressupost s'han aprovat amb els vots de l'oposició, però amb l'abstenció de la CUP, com en el darrer plenari. Aquestes insten a l'executiu a incloure 105.300 euros d'inversions per l'Escola Bressol Flor de Neu, i destinar 130.000 euros destinats a les entitats del tercer sector, a les associacions de comerciants i a autònoms i empreses.

El regidor del PSC, Abel García, ha trobat a faltar un exercici d'autocrítica en el govern de la CUP i ha demanat diàleg. "Si tornéssim tres setmanes enrere, faríem tot el que hem fet?", els ha qüestionat. 

Anul·lar la Patum, clau per disposar de diners pel pla de xoc

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha recordat que el pla de xoc "que podrem fer és gran per les nostres possibilitats", però "petit" per les necessitats d'empreses i autònoms de la ciutat. En aquest sentit, ha reiterat que ara s'hi podrà destinar una part del pressupost de la Patum, festa que enguany no se celebrarà després de 82 anys. "Sense aquesta anul·lació no tindríem el pla de xoc que tenim sobre la taula, però la festa s'ha suspès fa relativament pocs dies", ha admès Rifà. 

"Per aprovar aquests punts cal una modificació pressupostària que demana de més canvis de consignació. També fa molt poc que hem conegut els ajuts de la Diputació, i hi ha aspectes de les ordenances fiscals que hauran de ser modificats. La proposta que tenim sobre la taula caldrà ajustar-se a un expedient que encara no està complet i que haurà de fer-se d'acord a la regla per a l'estabilització pressupostària", ha expressat Rifà. 

Roser Rifà ha avançat que la setmana vinent es posarà data per a una primera reunió per establir els punts de la planificació estratègia de cara a 2030 i que abans de juliol es convocarà un ple extraordinari per a una modificació del pressupost de 2020 "que ja ho englobi tot". "La meva percepció no és que no haguem estat fent res, sinó que hem sigut proactius i no reactius", ha defensat la regidora. 




​​
​​​
​​​​
​​​​​
Arxivat a