Ayad Zogaghi, de la comunitat islàmica de Gironella: «Som una part d’aquest país, quan fa falta, també ajudem»

El vicepresident de la comunitat islàmica a Gironella explica que l'entitat ha recaptat 3.000 euros per a l’Hospital Sant Bernabé de Berga i detalla com han viscut el ramadà en plena pandèmia

04 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:20h
El vicepresident de la comunitat islàmica a Gironella.
El vicepresident de la comunitat islàmica a Gironella. | Cedida.

Vicepresident de la comunitat islàmica a Gironella. Foto: Cedida


Ayad Zogaghi Zarrouki, de 44 anys, va arribar a la comarca del Berguedà l’any 1994, quan tenia 18 anys. Actualment és el vicepresident de la comunitat islàmica a Gironella. NacióBerguedà ha contactat amb Zogaghi per conèixer com ha sorgit la iniciativa de recaptar diners des d’aquest col·lectiu per a destinar-los l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, així com per parlar una mica sobre la comunitat islàmica a Gironella.

- Com va sorgir la iniciativa de fer una donació econòmica a l’Hospital de Berga?

- La nostra religió és justament això: ajudar la gent. Els musulmans sempre tenen bones iniciatives. Els sanitaris en aquest país han curat a molts musulmans i també a molts nens. Nosaltres som també una part d’aquest país, és per això que, quan fa falta ajuda, nosaltres també ajudem.

Aquesta idea ha sorgit de moltes persones i, tot i que estem en moments complicats, ha anat molt bé perquè hem recaptat més de 3.000€ per a l’Hospital de Berga.

- Qui ha participat en aquesta donació?

- Han col·laborat en la iniciativa moltes famílies de la comunitat. Hi ha hagut moltes persones que s’han interessat a ajudar.

- Amb quants membres compta la comunitat islàmica a Gironella?

- En aquests moments som uns vuitanta membres.
 

Vila de Gironella. Foto: Ajuntament de Gironella


- Enguany el ramadà s’ha celebrat del 23 d’abril al 23 de maig. La Covid-19 ha afectat aquest període festiu?

- Molt, ha sigut molt diferent, completament diferent. Jo tinc 44 anys i no havia viscut mai cap ramadà com aquest. A més, el meu pare, que té 75 anys i també viu aquí a Gironella, m’explica que no s’han tancat mai les mesquites davant de cap malaltia. En canvi, sí que s’han hagut de tancar aquest cop causa del coronavirus. Fa mesos vam haver-la de tancar i encara segueix tancada. Abans d’aquesta situació, els divendres sempre resàvem tots junts. No havíem fallat mai encara.

- Sobre això que comenta, tenen previst quan tornaran a obrir la mesquita de Gironella?

- Tal com marquen les normes, en la fase 2 ja podríem tornar a resar a la mesquita, deixant distàncies, etc. Com a junta, però, hem decidit d’esperar-nos a la fase 3. Volem esperar a més endavant, quan tot estigui més estable.

- Creu que la gent de la comarca coneix amb profunditat el ramadà?

- Jo diria que és força conegut, però no al 100%. La gent, en general, coneix els musulmans, però no en coneix gaire la religió. Crec que les persones d’aquí haurien de conèixer més com és la nostra religió.

- Que és el que més li agrada de Gironella?

- Visc a Gironella des de l’any 1994. Estic molt molt content en tots els sentits amb el poble de Gironella. No canviaria mai aquest lloc per un altre. Jo sóc de Gironella, els meus germans, els meus pares i els meus tiets també són d’aquí.

- S’hi ha trobat a gust des del principi.

- M’he sentit sempre com una persona més del país, no m’he sentit mai com un estranger. La gent sempre diu que els catalans són una mica tancats. Potser ho són una mica al principi però un cop et coneixen ja està, perquè et tracten molt bé. És una meravella!