Medi Ambient

Unió de Pagesos reclama al Govern que no substitueixi l'actual cos de guaites forestals per càmeres de vigilància

El sindicat considera que "el factor humà encara és clau per determinar l'origen del foc"

per NacióBerguedà, 4 de juny de 2020 a les 15:33 |
Columna de fum en un incendi forestal (arxiu). | Bombers
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos ha demanat al Govern que mantingui l'actual xarxa de torres de vigilància i el personal laboral contractat específicament per les campanyes forestals de juny a setembre. La intenció del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya és substituir la tasca dels guaites forestals per videocàmeres, tal com va recollir NacióBerguedà a principi del mes de maig. Però l'organització agrària considera que, malgrat les millores aportades per les noves tecnologies, "avui dia el factor humà encara és clau per determinar l'origen del foc".

A més, Unió de Pagesos emplaça el Govern a dotar aquest servei de personal "suficient" per garantir una vigilància "completa" en totes les torres de guaita durant tots els dies de la campanya d'estiu, ja que "els últims anys, la vigilància per guaites forestals s'ha vist reduïda significament i, en moltes torres, únicament s'està oferint una vigilància parcial d'uns dies a la setmana", segons el sindicat.


Unió de Pagesos sosté que "els avisos per mòbils i càmeres de seguretat ofereixen un increment d'informació que s'ha de poder valorar i comprovar in situ per personal qualificat i amb àmplia experiència, abans d'activar les sortides efectives de Bombers i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF)".

L'organització agrària considera que la xarxa de guaites forestals són necessaris per "garantir una vigilància permanent a tot el territori i determinar la perillositat dels focus detectats" i, per tant, defensa que "cal mantenir-los dins el model de vigilància i detecció d'incendis forestals".


Des d'Unió de Pagesos reconeixen, però, que "les noves tecnologies han ajudat molt a la detecció ràpida dels incendis forestals" i "s'han d'aprofitar per la millora continua en la detecció d'incendis". Però en un escenari de canvi climàtic, que els científics estan elaborant uns pronòstics catastròfics amb una alta probabilitat d'incendis forestals de grans dimensions pels pròxims decennis, el sindicat afirma que "no es pot prescindir de cap de les eines de què es disposa per a la detecció precoç dels incendis".

 

Participació