L’oposició de Berga en bloc reclama «respecte» als acords del ple i exigeix una modificació de pressupost urgent

Junts per Berga, Esquerra i PSC adverteixen que el fet que aquest dijous no s'aprovi cap modificació pressupostària endarrerirà les mesures contra la Covid-19 fins al juliol

04 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:16h
Ple de Berga (arxiu).
Ple de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs

Els grups de l'oposició de l'Ajuntament de Berga (Junts per Berga, Esquerra Berga i PSC) reclamen "respecte" als acords del ple i exigeixen una modificació de pressupost urgent per fer front a la crisi de la Covid-19. Així asseguren que ho expressaran en el ple municipal de juny que se celebrarà d'aquí a escasses hores.  

L'oposició en bloc presentarà al ple d'aquest dijous una moció de modificació del pressupost per a les propostes que van aprovar-se en l'última sessió gràcies als seus vots i de les quals "l'equip de govern de la CUP no ha iniciat el tràmit de modificació pressupostària" necessari per tirar-les endavant. També hi portarà una moció per instar l'executiu local "a respectar" els acords presos al plenari de la corporació. 

El portaveu de JxBerga, Jordi Sabata ha constatat a NacióBerguedà que "teníem l'esperança que, en el moment que s'aprovaven aquestes mesures per ple, automàticament s'iniciarien els tràmits per fer-ho realitat". "Això no ha estat així, avui a ple la CUP no porta cap modificació pressupostària en aquest sentit", ha lamentat. 

Els grups de l'oposició asseguren que des de l'inici de mandat han presentat diverses mocions que s'han aprovat en sessió plenària, però de les quals l'equip de govern de la CUP no ha iniciat la tramitació d'expedients que es requeria per tirar-les endavant. Des d'Esquerra Berga, el seu portaveu Ramon Camps, ha admès a aquest diari que ja fa temps que "hem vist que quan les mocions s'aproven amb els vots dels grups de l'oposició, es guarden en un calaix i no es tiren endavant". "Creiem que per la situació d'emergència de la Covid-19, era urgent fer els passos per impulsar aquestes mesures", ha afegit Camps.

En el mateix sentit, el regidor Abel García (PSC) ha subratllat que "des que hem iniciat la legislatura, s'han aprovat diferents mocions que han quedat pendents, per a mi tenen el mateix valor les que han presentat els altres grups i que he votat a favor, com les meves". "En l'últim ple es van aprovar qüestions urgents, com la que va portar el ple el PSC de començar a treballar un pla estratègic en què no s'ha avançat", ha dit el socialista.

L'oposició va entrar conjuntament a registre el passat 24 de maig "una proposta de modificació del pressupost" per a inversions a l'Escola Bressol per un import de 105.000 euros i "per un pla de xoc per a la crisi de la Covid-19 incrementant en 40.000 euros les aportacions a les entitats del tercer sector, 40.000 euros les aportacions a les associacions de comerciants i 50.000 euros les aportacions a empreses i autònoms", han exposat JxBerga, Esquerra i PSC en un comunicat que han signat els tres partits. Els grups també van registrar aquell dia l'aprovació del conveni subvencional per al pagament urgent dels 18.152,74 euros compromesos per ajudar a l'Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà. 

Les propostes d'acord van ser registrades abans de dilluns 25 de maig, "però no van ser incloses en l'ordre del dia de les comissions informatives convocades el mateix dilluns", han advertit. Els portaveus dels partits de l'oposició han apuntat que "l'equip de govern no va realitzar un retorn de les propostes perquè poguessin ser debatudes o consensuades, i tampoc van ser tractades a la junta de portaveus reglamentàriament establerta i que no va ser convocada". Segons aquest relat, "el govern va impedir la inclusió de les propostes presentades en l'ordre del dia de les comissions informatives, tràmit necessari per ser incloses al ple amb garanties jurídiques". Per això, la modificació del pressupost que volia l'oposició no es podrà al ple aprovar de manera efectiva, sinó només com a proposta política.

"Que al proper ple no s'aprovi en ferm cap modificació pressupostària, implicarà l'endarreriment de les mesures per fer front a la crisi, fins com a mínim el ple de juliol", han lamentat de manera conjunta des de l'oposició. 

"L'únic que podem fer avui des de l'oposició és presentar la proposta de modificació de pressupost amb la mateixa formula política del darrer plenari, no com a acord executiu perquè no s'ha redactat l'expedient i no disposem dels informes preceptius", ha exposat Jordi Sabata. "Nosaltres fèiem una proposta per a una modificació de pressupostos ja formal per poder aplicar totes les mesures, però s'ha d'iniciar l'expedient. Ens queixem que aquestes qüestions no s'han volgut ni debatre ni s'ha fet la feina perquè s'aprovés", ha indicat Ramon Camps. 

Abel García ha remarcat que "com a particularitat, puc sentir-me doblement agraviat perquè vaig arribar a uns pactes a nivell de pressupost, que a dia d'avui brillen per la seva absència". També ha expressat dubtes sobre el fet que una proposta formal de modificació del pressupost "no tingui efectivitat" i no obligui, en cas d'aprovar-se, a tramitar l'expedient. "No vull entrar en una discussió tècnica però caldrà analitzar-ho", ha matisat. La CUP de Berga va aprovar el pressupost de 17,5 milions per a 2020 amb el suport del PSC el mes de desembre.

Una taula virtual per arribar a acords "gràcies a l'acció conjunta" dels tres grups 

Arran de les desavinences, la CUP ha mogut fitxa i l''oposició ha aconseguit seure en una taula virtual "amb xifres" per tal de teixir un pla de xoc per fer front a aquesta crisi. Ha estat la iniciativa dels grups de l'oposició allò que ha fet "moure" l’equip de govern, s'han mostrat convençuts des de JxBerga, Esquerra i PSC. "Veiem que calia fer alguna acció conjunta com la que hem fet, perquè hi hagi un punt d'inflexió", ha reiterat Abel García. 

"Tot i que les xifres semblen del tot insuficient, existeix una voluntat real de consens i sembla que aquesta serà una via per tal de donar forma als acords presos en ple", han constatat els portaveus dels grups de l'oposició de diferent color polític. Així i tot, han insistit que cal respectar els acords presos per les institucions "que representen la ciutadania i, particularment si els acords han estat aprovats pel 55% dels vots representats al ple municipal, o pels nou regidors que ostenten la majoria absoluta del plenari".