Gironella modifica el pressupost per garantir els ajuts a autònoms i empreses afectades per la Covid-19

L'alcalde David Font ha explicat que s'ha fet un primer cribratge a "activitats que no s'han realitzat o de les quals se n'ha reduït el cost", permetent un estalvi de 136.000 euros

03 de juny del 2020
Actualitzat el 04 de juny a les 18:33h
Ple de Gironella d'aquest dimarts al vespre.
Ple de Gironella d'aquest dimarts al vespre. | Aj. Gironella
Gironella ha modificat el pressupost per a l'any 2020 per fer front a la Covid-19. Així s'ha acordat en el ple munipal celebrat aquest dimarts. La sessió plenària ha donat llum verda a una modificació de crèdits per poder garantir la línia d'ajudes a empreses, autònoms i treballadors a la qual es destina un import de 100.000 euros. El punt s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern de Junts per Catalunya i l'abstenció d'ERC, a l'oposició.

L'alcalde David Font ha explicat que s'ha fet un primer cribratge a "activitats que no s'han realitzat o de les quals se n'ha reduït substancialment el seu pressupost", permetent un estalvi de 136.000 euros. D'aquests diners, 98.000 euros van destinats a ampliar la partida de subvencions per a la reactivació econòmica, i la resta es destinaran a actuacions futures. "Hem hagut de fer una reflexió del pressupost municipal, per tal de poder garantir la línia d'ajuts que vam aprovar en l'últim plenari, en el qual vam comprometre'ns a activar un Pla de Reactivació municipal per un import de 100.000 euros", ha explicat el batlle. 

David Font ha afegit que probablement s’haurà de fer una segona modificació al mes de setembre de crèdit de caràcter social. "Som conscients que aquesta crisi afectarà en la previsió d'ingressos, ja sigui pel que fa a la suspensió de la taxa de terrasses o a la no prestació del servei de llar d'infants durant un cert temps", ha dit Font. 

El portaveu de l'oposició, Albert Xoy, ha justificat la seva abstenció, perquè "si bé és cert que la crisi de la Covid-19 ens ha obligat a prendre mesures urgents, nosaltres hauríem modificat d'altres formes les partides pressupostàries, i no traient 20.000 euros de conservació de la via pública, i deixant partides com les dietes dels càrrecs electes i despeses protocolàries, malgrat que també s'han vist reduïdes". 

Fins ara, s'han presentat un total de 32 empreses a les subvencions del Pla de Reactivació municipal. 



L'urbanització de la rotonda sud a la zona de l'Escorxador, al 2021

En paral·lel, l'Ajuntament de Gironella ha aprovat el pla financer de l'any 2020, un document que planificació financera a dos anys vista arran del no compliment en termes de la regla de despesa en l’exercici 2018. El punt s'ha acordat amb els vots a favor de l'equip de govern i el vot contrari de l'oposició. En primer lloc, el pla recomanar aplaçar les inversions de cara l’any 2020 per les quals no existeix un finançament al 100% i, en segon lloc, adverteix que la tresoreria de l'ajuntament "podria necessitar una recapitalització via crèdit" en futures inversions. D'entrada, hi ha dues inversions que es posposarien "uns mesos en la seva execució": l'urbanització de la rotonda sud de l'entrada de Gironella a la zona de l'Escorxador, i la restauració de la torre del Castell de Gironella (60.000 euros). "Malgrat aquest pla financer, l'Ajuntament de Gironella està en una situació de solvència i està en una situació de pagament de proveïdors a 12 o 14 dies, no afectarà al nostre dia a dia", ha apuntat Font. 

L'equip de govern també ha demanat incloure per urgència el tancament definitiu de l’exercici 2018, aprovat inicialment al ple del mes d'abril. 

Un altre dels punts de l'ordre del dia ha estat la suspensió de l’atorgament de llicències urbanístiques per a la instal·lació de plaques d'autoconsum energètic fins que no s'aprovi l’ordenança municipal reguladora. David Font ha explicat que els tècnics municipals ja estan analitzant a nivell els reglaments de municipis veïns, i està previst aprovar el reglament al mes de setembre, aturant així les llicències un màxim de 3 mesos.

En el torn de prec i preguntes, el regidor d'Esports, Miquel Serra, ha explicat que està prevista l’obertura de la piscina seguint els protocols que marca la llei, amb limitacions d’aforament, venda virtual, zones delimitades, entre altres, i ha destacat que la pista de pàdel ja està en funcionament. 

Estabilitzada la situació a la Fundació Residència Sant Roc

Per últim, l'alcalde David Font ha afirmat que la situació a la Fundació Residència Sant Roc està estable, amb casos positius que s’estan negativitzant, i ja es permet l’accés a zones comunes dels residents. 
 



​​
​​​
​​​​
​​​​​
Arxivat a