Berga entregarà els rams de flors de les Gegantes de la Patum a les residències com a homenatge

El Corpus confinat comptarà amb una interpretació musical d'un salt i una ofrena floral al Santuari de Queralt | Consulta aquí el programa d'actes

03 de juny del 2020
Actualitzat a les 20:34h
Els Gegants de la Patum a la plaça (arxiu).
Els Gegants de la Patum a la plaça (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i els caps de colla de la comparseria regalaran el ram de flors de la Gegant Nova de la Patum a la Residència Sant Bernabé i el ram de la Geganta Vella a la residència Nostra Senyora de Queralt "per reconèixer la tasca realitzada pel personal sanitari i el personal assistencial dels centres residencials de gent gran de la ciutat durant la pandèmia del coronavirus". L'ofrena floral es farà com a part del programa d'actes de la Patum Confinada, diumenge 14 de juny, a les 10 del matí. 

A les 12 del migdia, es dipositarà el ram de l’Àliga al Santuari de Queralt.

Des que va anunciar que l'edició d'enguany de la Patum se suspenia definitivament, l'Ajuntament de Berga ha estat treballant per elaborar una programació d’actes simbòlics que es faran durant la setmana de Corpus, del 10 al 14 de juny, sota la denominació de Patum Confinada. Es tracta d’esdeveniments culturals i festius que no comportaran la participació presencial de públic per evitar aglomeracions.

La programació també comptarà amb accions que es realitzaran a través de les xarxes socials amb la col·laboració de diverses entitats berguedanes. A més, també s’anima a tots els veïns i veïnes a decorar els balcons amb motius patumaires durant la setmana de Corpus. 
 

Salt de l'Àliga de la Patum de Lluïment (arxiu). Foto: Pilar Màrquez Ambròs


La interpretació d'un salt de Patum des del Castell de Berga

El dijous de Corpus, a dos quarts de 10 de la nit, la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga interpretarà un salt de Patum, des del Castell de Berga. Es tracta d’una actuació estrictament musical sense la intervenció de la comparseria patumaire. Aquest serà sens dubte un dels actes estrella de la Patum Confinada. La bona situació del Castell de Berga, situat sobre el nucli urbà actual, permetrà que la música se senti sobre la ciutat. 

L'esdeveniment no és obert al públic, però ha estat ideat per a què la música arribi a tothom i pugui ser escoltada des dels espais exteriors de les llars. A més, l'actuació serà retransmesa en directe per Televisió del Berguedà. 

Hores abans, dijous al migdia, l'església parroquial de Santa Eulàlia celebrarà una missa major. Una representació de l’Orfeó Berguedà interpretarà l’Himne del Sagrat Cor de mossèn Marià Miró, respectant la distància personal de seguretat de dos metres. L’ofici començarà a dos quarts d'11 del matí i les persones que accedeixin a l’església hauran de respectar també les mesures preventives d’higiene, seguretat i aforament.
 

Castell de Berga (arxiu). Foto: Aida Morales


Marató solidària de la Patum Infantil

L'Associació de La Patum Infantil ha organitzat un repte solidari amb la Marató de TV3 que es portarà a terme el divendres, 12 de juny, durant tot el dia. Es tracta del Patum Infantil Challenge 2020. Qui hi vulgui participar, haurà d'escollir categoria, fer una donació i penjar una foto o vídeo a les xarxes socials, tal com va explicar NacióBerguedà

Filtres facials patumaires

La programació de la Patum Confinada començarà el dimecres, 10 de juny, a les xarxes socials. A les 12 del migdia, el perfil oficial de la festa a Instagram (@lapatumberga) posarà a disposició dels usuaris i usuàries una sèrie de filtres facials patumaires per poder realitzar històries efímeres i compartir-les amb els seus seguidors i seguidores. Els filtres són gratuïts i estaran disponibles al mur del perfil de La Patum.

Per descarregar-los, caldrà accedir a l’emoticona identificada amb una cara que inclou dos signes positius, situada sobre el mosaic de fotografies. Els usuaris i usuàries podran fer històries amb filtres que simulen la visió des de l'interior de l'Àliga o els Gegants, col·locar-se un barret patumaire mentre cauen algunes espurnes de foc o utilitzar una màscara amb el logotip de la Patum. 

També hi haurà altres filtres en format de joc per a què els usuaris i usuàries puguin descobrir quina comparsa són o quines frases típiques patumaires no podran dir aquest any, entre d’altres. L’elaboració i composició dels filtres facials ha estat realitzada per la dissenyadora, Mar Guixé.

Activitats paral·leles

La programació de la Patum Confinada es completarà amb altres actes culturals. D'una banda, l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus i la Televisió del Berguedà han creat la iniciativa Àgora Cultura. La Patum dels sentiments que consistirà en l’elaboració de cinc píndoles audiovisuals breus sobre la Patum.

Els vídeos estaran protagonitzats per historiadors, historiadores i persones vinculades a la festa berguedana amb l’objectiu de mostrar el sentiment patumaire des de diverses vessants. Les píndoles es publicaran a les xarxes socials de La Patum i Àgora Cultural Berga i també s’emetran per la Televisió del Berguedà.

De l'altra, Òmnium Cultural del Berguedà ha organitzat una lectura de textos patumaires a les xarxes socials. Tothom qui ho desitgi, podrà enregistrar un vídeo llegint algun text relacionat amb la Patum i publicar-lo al seu perfil particular. Les publicacions hauran d’anar acompanyades de l’etiqueta #PatumConfinada i serà necessari anomenar el perfil de l’entitat cultural (a Facebook, Twitter o Instagram).

D'altra banda, continua activa la campanya Patumitza't que consisteix en crear petites obres d’art relacionades amb la festa berguedana. Es tracta d’elaborar dibuixos, quadres, escultures o qualsevol tipus de manualitat feta amb paper, cartró, fusta o material reciclat. En pots trobar més informació aquí

El disseny i la maquetació del cartell de la Patum Confinada ha estat elaborat per Ermínia Altarriba i mostra diverses situacions quotidianes protagonitzades per clicks de La Patum. El consistori berguedà ha imprès un miler de cartells que es distribuiran als comerços i establiments de la ciutat. Les persones que vulguin tenir un cartell de la Patum Confinada, podran recollir-lo gratuïtament a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania quan l’equipament torni a obrir al públic. Enguany, no hi haurà la possibilitat d’adquirir el programa d’actes que es posa a la venda habitualment a l’Oficina de Turisme, ja que no s’ha realitzat la impressió del mateix.
 

Cartell de la Patum Confinada, obra d'Ermínia Altarriba. Foto: Ermínia Altarriba

Arxivat a