La nova direcció de la residència de Bagà elabora un pla per afrontar la desescalada i evitar un nou brot

La Generalitat ha intervingut de forma temporal el centre geriàtric i ha contractat una empresa especialitzada per assumir-ne la gestió

02 de juny del 2020
Actualitzat el 03 de juny a les 12:01h
La residència Salarich Calderer de Bagà (arxiu).
La residència Salarich Calderer de Bagà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
La Generalitat ha intervingut de forma temporal la residència Salarich Calderer de Bagà. Una empresa especialitzada en la gestió de residències s'ha incorporat a la residència per fer-se càrrec de la direcció del centre, en una solució consensuada amb el patronat de la fundació. La gerent en funcions de la regió sanitària de la Catalunya Central de la Generalitat, Teresa Sabater, ha explicat aquest dimarts a NacióBerguedà que la nova direcció elaborarà "un pla de resposta per poder fer bé les fases de la desescalada i estar ben preparats per si hi ha un nou brot de coronavirus a la tardor". "A la residència li faltava reforçar la gestió de cara a poder tenir una bona resposta si a la tardor hi ha un nou brot de coronavirus com alguns experts indiquen que pot passar", ha dit Sabater. 

Les tasques encomanades a l'empresa especialitzada que ha contractat la Generalitat són l'elaboració d'un diagnòstic de "quina és la situació de la residència, en quines coses podem millorar i què podem reendreçar ", segons Sabater. Per això, s'elaborarà un pla de resposta que permeti afrontar la desescalada i tenir les eines per actuar en cas que hi hagi un nou brot. "Per poc que l'endrecem, podrem començar a rebre visites. Ara que ja he començat la desescalada és molt important que els residents puguin rebre aquest suport emocional dels seus familiars", ha expressat la gerent en funcions de la regió sanitària central. 

"Quan comencem a tenir visites, el risc augmenta, per tant, ens cal tenir-ho molt ben controlat", ha reiterat. 

La decisió d'intervenir el centre s'ha pres de manera consensuada amb el patronat de la fundació Salarich Calderer. "Com que a la residència ja s'havia patit molt, vam creure que valia pena posar-hi algú amb una mirada fresca, en el sentit que no s'hagués vist implicat amb tot el procés, i que fos un expert en gestió de residències", ha dit Teresa Sabater. 

Les actuacions que es portin a terme després que es faci un diagnòstic de situació seran consensuades amb el patronat. "Intentarem donar-hi un acompanyament, la direcció farà una pla d'acció que haurà de validar el patronat. No tenim una data però ens interessa que sigui el més aviat possible perquè es pugui entrar en una certa normalitat ara que la qüestió assistencial està controlada", ha apuntat Teresa Sabater.

Fa uns dies, la residència de Bagà va ser motiu de polèmica per una carta on es demanava als treballadors que estaven de baixa que tornessin "de forma immediata" als seus llocs de treball i evitar el tancament. Es tracta d'un dels centres que més ha patit el coronavirus a Catalunya. Hi han mort 29 dels 81 residents.

El centre es troba entre el centenar de residències investigades per la Fiscalia a tot Catalunya. Segons han confirmat fonts de la fiscalia aquest dimarts a NacióBerguedà, les digiligències per la via civil a la residència de Bagà continuen obertes i la investigació segueix el seu curs.