«Les escoles han fet un esforç molt important per a la reobertura»

El regidor Eloi Escútia ha destacat el "trasbals" que ha suposat el retorn a les aules per als centres, i creu que el departament d'Educació ha de centrar-se a planificar el curs vinent

01 de juny del 2020
Actualitzat a les 21:00h
El regidor Eloi Escútia des de casa seva al principi del confinament (arxiu).
El regidor Eloi Escútia des de casa seva al principi del confinament (arxiu). | Cedida
Amb l'entrada del Berguedà a la fase 2 del desconfinament, aquest dilluns ja han pogut reobrir les escoles. El regidor d'Educació de Berga, Eloi Escútia, ha valorat "l'esforç que han fet les escoles per afrontar la reobertura" i l'ha qualificat de "molt important". Escútia ha destacat "el que suposa de trasbals obrir el centre per fer aquesta acollida de menys de 20 dies", especialment "en la situació en què es fa". "Els centres s'han trobat força desemparats, han hagut de planificar 20 dies del mes de juny amb el problema que això comporta, per acabar acollint molt pocs nens i nenes", ha exposat el regidor.

Eloi Escútia ha recordat que "el gruix d'alumnes el seguiment continuarà sent telemàtic i a distància". 

Les tres escoles públiques de Berga, la de Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan, conjuntament amb la del poble d'Avià, han redactat un mateix pla de reobertura seguint les indicacions del departament d'Educació. "Es va demanar que es fes així perquè no hi hagués diferències entre centres i es pogués explicar millor a la resta de l'alumnat en què consistia la reobertura i quines directrius se seguien", ha apuntat el regidor Escútia. 

"Entenc que amb l'obertura es volia visualitzar que es tornava a una normalitat, però penso que els esforços s'han de centrar en el curs vinent que no sabem com serà", ha dit el regidor. "De moment, no sabem si començarem un curs com sempre l'havíem començat, o si començarem un curs en què una part es farà a distància. Per una banda, serà molt difícil encabir els nanos en els espais actuals, els grups s'hauran de partir. Per l'altra, els centres han de tenir previst que hi pugui haver de nou un confinament", ha reflexionat Eloi Escútia. 

Pel que fa als centres escolars municipals de l'Ajuntament de Berga, hi ha diferents plantejaments. L'Escola Bressol municipal Flor de Neu de Berga té previst viure un tímid retorn a les aules amb 9 dels 82 alumnes habituals, si bé està pendent dels darrers serrells administratius, mentre que l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) no es produirà la reobertura presencial, més enllà de la necessària per realitzar, entre altres, proves d'accés al Conservatori de Música dels Pirineus

L'Ajuntament de Berga ha assumit la connectivitat de 13 famílies

L'Ajuntament de Berga, que s'ha mantingut en contacte constant amb les escoles durant el confinament, ha distribuït material didàctic imprès als alumnes sense recursos perquè poguessin seguir el curs. El Govern català ha efectuat el lliurament de dispositius amb connectivitat als infants i joves més vulnerables dels cursos on es canvia d'etapa educativa com 6è de primària, 4t d’ESO o Batxillerat. Així i tot, Eloi Escútia ha explicat que "van faltar alguns paquets de connectivitat" que ha acabat assumint el consistori. L'Ajuntament de Berga ha pagat la despesa de connexió d'unes 13 famílies "perquè poguessin tenir aquesta connectivitat fins a final de curs". 

"És per això que caldrà un bon plantejament de cara l'any vinent, perquè si s'ha de seguir una part del curs de manera telemàtica, hem de poder assegurar que tots els alumnes disposin de recursos i connectivitat per seguir el curs, no només als canvis de cicle", ha advertit Eloi Escútia. 
 

Una aula de P3 de l'Escola Sant Joan amb el gel hidroalcohòlic i guants, aquest dilluns. Foto: Cedida





Arxivat a