El Consell Comarcal del Berguedà inicia els tràmits per guanyar competències en la gestió de l'aigua

Convertir-se en Entitat Local de l’Aigua (ELA) permetrà "planificar noves estacions depuradores d'aigues residuals (EDAR) al Berguedà

Pilar Màrquez Ambròs / Redacció
01 de juny del 2020
Actualitzat a les 17:49h
Inauguració de la depuradora de Castellar del Riu (arxiu).
Inauguració de la depuradora de Castellar del Riu (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha iniciat els els tràmits per convertir-se en Entitat Local de l’Aigua (ELA) que li ha de permetre "planificar noves estacions depuradores d'aigues residuals (EDAR) del Berguedà, executar projectes a petició de l'ACA i més independència a l'hora de realitzar tasques de gestió". L'últim ple va donar llum verda al consell comarcal per iniciar els tràmits per constituir-se en ELA. Tot aquest pas va acompanyat d’una major dotació econòmica que permetrà formar un equip tècnic potent a l’àrea de territori del Consell. 

Una Entitat Local de l'Aigua és un ens administratiu funcional de caràcter territorial amb competències pròpies i altres de delegades i assignades directament per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Fins ara, el Consell Comarcal del Berguedà gestiona algunes de les EDAR de la comarca com a administració actuant de l'aigua i mitjançant les delegacions de competències de sanejament dels ajuntaments corresponents. En concret són 9: Bagà-Guardiola de Berguedà, Castellar de n’Hug, Casserres, Gironella, Sant Corneli, Cercs, la Pobla de Lillet, Puig-reig i Berga.

Per poder fer la formalització com a ELA s'ha de sol·licitar a l'ACA i correspon a aquesta l'emissió d’un informe preceptiu. Es considera que el Consell disposa de suficient experiència en el sanejament (desde 2009) per fer aquest pas endavant.

L’àmbit geogràfic dependrà de la voluntat dels municipis per formar-ne part. Els municipis que les integrin han d’atribuir de forma obligatòria l’exercici de les seves competències, o part d’aquestes, a la nova entitat.