Berga viu «el retorn a les aules» amb poc alumnat i molta atenció en la seguretat

Les tres escoles públiques de la capital de comarca, i la del poble d'Avià, han redactat un pla conjunt de reobertura seguint les indicacions del departament

01 de juny del 2020
Actualitzat a les 15:28h
Gel desinfectant i guants en una aula de l'Escola Sant Joan de Berga.
Gel desinfectant i guants en una aula de l'Escola Sant Joan de Berga. | Cedida
Les escoles de primària de Berga han reobert aquest dilluns amb l'entrada a fase 2 de la regió sanitària de la Catalunya Central. Ha estat una tornada a les aules molt tímida amb molt pocs alumnes i la màxima atenció en la seguretat. La imatge que, per exemple, s'ha viscut a l'escola de Santa Eulàlia amb només tres alumnes d'infantil o a l'escola de Sant Joan on finalment avui no hi han portat cap nen, s'ha repetit en altres centres de la ciutat i la comarca. Les escoles i instituts acullen molt pocs alumnes o tutories personalitzades amb cita prèvia en el retorn a les aules. Gel hidroalcohòlic, mascaretes, distàncies de seguretat, joguines dividides per sectors són protagonistes en un final de curs atípic. 

La directora de l'escola de Santa Eulàlia de Berga, Betlem Guillén, ha explicat a NacióBerguedà que el primer dia de reobertura ha estat molt tranquil amb tan sols tres alumnes d'infantil. "Amb només tres infants es poden garantir molt bé les mesures de seguretat", ha destacat. Però els nens i nenes d'infantil no són els únics que tornaran a xafar l'escola de Santa Eulàlia abans d'acabar el curs. També ho faran els de primària però amb grups reduïts de com a màxim 13 alumnes. "Ens hem organitzat perquè puguin venir tots almenys una vegada", ha expressat Betlem Guillén.

Malgrat tot, el gruix de l'activitat lectiva a primària continuarà sent per via telemàtica com fins ara. 

Les tres escoles públiques de Berga, i la del poble d'Avià, han redactat un pla conjunt de reobertura seguint les indicacions marcades pel departament d'Educació de la Generalitat. Segons aquest pla, han organitzat l'acollida voluntària dels nens i nenes de P3, P4 i P5 per a les famílies que ho necessitin, de 9 del matí a 1 de la tarda amb grups màxims de 8 persones. Paral·lelament, els infants de primer a cinquè de Primària assistiran almenys un dia a classe abans d'acabar el curs i ho faran en grups desdoblats de 13 nens i nenes. 

Els infants de 6è de Primària, que són els que s'acomiaden del centre, podran assistir un dia per setmana a l'escola amb l'objectiu de tancar bé el curs i recuperar el material que hi van deixar, tot plegat tenint en compte que al setembre ja no tornaran al centre perquè comencen l'ESO. "Tenim assumit que no els podrem fer un comiat com caldria i que haurà de ser telemàtica que es comparteixin vídeos i records d'aquests cursos", ha reiterat Betlem Guillén. "Físicament, és impossible acomiadar-los com ens agradaria. Primerament, perquè sabem que no vindran tots i, d'altra banda, perquè respectant les mesures de seguretat, tampoc se'ls podria fer gaire cosa. És una pena perquè són grups que s'acomiaden després de passar tota una etapa al centre", ha afegit la directora de l'escola de Santa Eulàlia. 

Betlem Guillén, directora de l'escola de Santa Eulàlia: "És impossible acomiadar com ens agradaria els alumnes de sisè"

 

Pati de l'Escola de Santa Eulàlia de Berga. Foto: Ivan Genescà


Les escoles han reforçat les mesures higièniques amb gel desinfectant per rentar-se les mans tant per a alumnes com per a mestres, i mantindran el distanciament físic de 2 metres entre els docents i l'alumnat. Els alumnes d'infantil que eren avui a l'escola no han de portar la mascareta, però "els mantenim separats per la distància que marca la normativa, els rentem mans contínuament, i tot el material que fan servir dins l'aula i a fora el pati ha estat desinfectat", ha remarcat Guillén. "Quan avui se'n vagin, es tornarà a desinfectar tot per demà", ha exposat.

Una altra de les escoles que ha obert aquest dilluns ha estat la de Sant Joan de Berga. Encara que a primera hora les mestres esperaven dos alumnes d'educació infantil, finalment aquests no hi han assistit. 

La directora de l'escola Sant Joan, Mònica Corominas, ha explicat a aquest diari que l'acollida per als alumnes d'infantil és voluntària i està pensada "per a les famílies que els dos pares treballin presencialment". Les famílies d'infantil que hagin de portar els nens a classe han de signar una declaració responsable assegurant que necessiten portar-hi els fills i aquests es troben en bon estat de salut. "Sembla que la majoria de famílies s'ha pogut organitzar, de manera que avui no hem tingut ningú d'infantil", ha dit Corominas.

A partir de dimarts, hi començaran a anar els grups reduïts de primer fins a cinquè de Primària, que tindran l'oportunitat d'acomiadar-se del curs amb un dia de classe amb grups classe desdoblats, tal com ha acordat el pla de reobertura de les escoles públiques de la ciutat. Els mitjos grups de sisè de Primària hi assistiran un cop per setmana. 

"Per espais i horaris no podem fer més sessions que les que s'han establert. Els 12 grups de Primària que tenim habitualment, els hem hagut de convertir en 24. Hem dividit tots els grups classe en dos, i som conscients que hem de respectar una distància tant horària com d'espai entre l'entrada de grups al centre", ha dit Corominas. "Per exemple, aquest dimarts entrarà un grup a les 9.15 hores i en marxarà a les 10.45 hores. Deixarem quinze minuts d'espai perquè entri un segon grup a les 11 hores, i entremig ho haurem de netejar tot", ha afirmat. 

Mònica Corominas, directora de l'escola de Sant Joan: "Hem dividit tots els grups classe en dos, respectant una distància tant horària com d'espai en l'entrada al centre"

 

L'Escola de Sant Joan de Berga. Foto: Cedida 
 

Una aula buida de P3 a l'Escola de Sant Joan de Berga Foto: Cedida
 




Arxivat a