ERC Berguedà lamenta la gestió econòmica de la recollida porta a porta i el tractament de residus

Els republicans van fer una proposta, durant el ple del Consell Comarcal, per estudiar la viabilitat de gestió directa de l’abocador per part de l’ens

29 de maig del 2020
Actualitzat a les 20:57h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà  (arxiu).
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El grup comarcal d’Esquerra considera que les accions preses per part del govern del Consell Comarcal, al ple celebrat dimecres, condueixen a una situació “gens agradable” en relació amb la gestió de la recollida i el tractament de residus. En aquest punt, la formació republicana assegura que la seva posició davant aquesta situació és de “sorpresa” i “preocupació”.  

El grup d’ERC Berguedà lamenta que l’equip de govern format per JxC, PSC i l’Agrupació d’Electors, a més del grup de Bagà Endavant, van votar en contra de la proposta presentada pel grup d’ERC, que plantejava estudiar la gestió directa de l’abocador comarcal per part del Consell Comarcal. Aquesta gestió directa de l’abocador comportaria, tal com consideren, l’estalvi del benefici empresarial i industrial, i  suposaria l’alliberament d’uns recursos “molt necessaris per a la correcta gestió del servei de recollida i tractament dels residus”.

La proposta, recolzada pels consellers de la CUP, demanava també estudiar la creació d’una empresa pública que s’ocupés de la gestió de l’abocador. En aquest punt, ERC Berguedà considera que aquesta forma de gestió directa permetria estalviar-se l’IVA en les despeses pròpies de l’activitat d’aquesta. “A tall d’exemple, en la construcció de l’onzena fase de l’abocador hauria comportat l’estalvi d’uns 80.000 euros. Però això no és tot, per completar el nostre sistema, cal construir una planta de compostatge i llavors l’estalvi del qual parlem ja és l’ordre de centenars de milers d’euros”, exposa el grup comarcal d’Esquerra.  

El grup comarcal d’Esquerra expressa que ignoren les raons per les quals JxC, PSC, l’Agrupació d’Electors i Bagà Endavant votessin en contra de la proposta. “Van intentar focalitzar el debat en la manca d’informació, que ells mateixos es neguen a treballar i buscar al votar en contra”, asseguren. “A més de votar ‘no’ a la gestió pública, tampoc van estar a favor de demanar els informes per saber aquesta viabilitat”, expressa Eduard Coronado a NacióBerguedà, el portaveu d’Esquerra.

En aquest context, els republicans posen de manifest que en aquest ple s’ha aprovat una modificació d’uns dels contractes de recollida, que fa incrementar, tal com asseguren, el cost del servei en 250.000 euros. “Potser real, però que posa en evidència la falta de previsió i la improvisació en l’engegada del porta a porta”, apunten.

El model de recollida de residus porta a porta

“Nosaltres estem totalment a favor de la implementació del model porta a porta, perquè és evident que s’ha de fer, estem en una situació mediambiental gravíssima”, expressa Coronado. Ara bé, des d’Esquerra detallen que les accions que es prenguin, ja sigui com a Consell Comarcal o com a comarca, han d’estar pensades per a un benefici a llarg termini. En aquest punt, la formació republicana explica que, durant el 2018, aquest sistema ha generat un dèficit de 300.000 euros, i que el 2019, que encara no s’ha tancat, el dèficit “s’enfilarà bastant”.   

Els republicans expliquen que, quan es va començar a estudiar els sistema de la implantació del porta a porta, es van encarregar un seguit d’estudis. En aquesta línia, el grup comarcal d’Esquerra comenta que l’informe final de la consultora ambiental  SPORA, que incloïa l’estudi de viabilitat per la implantació del porta a porta, recollia que els ingressos previstos s’havia fet una provisió conservadora de captació, amb l’objectiu de mantenir un balanç conservador i millorar els resultats previstos amb la posada en marxa. A més, tal com assegura la formació, aquest estudi confirmava que la implantació del nou model de recollida no tindria una repercussió negativa sobre l’avanç econòmic comarcal en cap cas.

Quan es va començar a implementar el porta a porta, el grup comarcal d’Esquerra creu que “els tempos fixats no es van complir en cap moment”. “Entenem que una implementació d’aquesta mena pot tenir algun imprevist, i és normalíssim, però no fer la prova pilot, que s’havia acordat que es faria, comporta assumir més riscos”, valoren els republicans.