Violència masclista durant el confinament al Berguedà: menys denúncies i més vulnerabilitat

Els Mossos d'Esquadra no descarten que la desescalada faci que moltes dones denunciïn ara la violència soferta durant el confinament

29 de maig del 2020
Actualitzat el 30 de maig a les 14:24h
Violència masclista.
Violència masclista. | Albert Alemany
Menys denúncies per violència de gènere durant el confinament, malgrat un augment de la vulnerabilitat de les víctimes. El cap de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Àrea Bàsica Policial del Berguedà, el sergent Joan Demunt, ha explicat a NacióBerguedà que "malgrat que tots comptàvem que el risc de patir violència de gènere augmentava i molt pel tema del confinament, les denúncies i incidents relacionats han baixat substancialment respecte a altres èpoques de l'any". 

Les autoritats temien que la convivència augmentés els casos de violència, però no s'ha percebut així, malgrat que encara no es disposa del detall de les dades a nivell de comarca. "A l'estiu hi ha sempre un lleuger augment pel tema de la convivència, tot apuntava que el confinament també faria augmentar els casos, però no hi ha hagut un increment de les denúncies ni de les incidències ateses per les nostres patrulles", ha assegurat el sergent. "El motiu no el sabrem mai", ha admès. 

Tampoc s'han rebut més consultes. A través del grup d'Atenció a la Víctima, la policia catalana ha fet un seguiment molt més exhaustiu dels casos que tenen detectats, a partir de trucades telefòniques i visites domiciliàries. "Moltes consultes han quedat integrades en aquestes trucades de seguiment, que s'ha fet a les persones que es troben en aquest tipus de situacions, i que han estat més exhaustives durant aquest temps", ha apuntat Joan Demunt. 

Els Mossos d'Esquadra no descarten que la desescalada faci que moltes dones denunciïn ara la violència soferta durant el confinament. "Podria ser que entrem en una segona fase de tot aquest procés, que ara que moltes dones ja poden sortir d'aquest confinament, sigui quan vinguin a denunciar. Cal donar una especial importància al desconfinament, en aquest aspecte també pot ser important", ha dit Joan Demunt. 

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Berguedà ha seguit en funcionament durant el coronavirus, acompanyant dones que es troben en situacions de risc, i sempre coordinant-se amb els Mossos d'Esquadra i els serveis socials dels ajuntaments.  

La tècnica d'Igualtat Dolors Vargas ha explicat a NacióBerguedà que "durant el confinament no hem detectat nous casos, sí que hem fet alguna atenció nova aquesta setmana". "Hem estat treballant amb dones que sabíem que estaven en aquesta situació, fent el seguiment com hem pogut, per exemple, via whatsapp", ha apuntat Vargas. "El que hem detectat parlant amb elles és que les situacions estaven bastant sostingudes, però el fet d'estar confinades i no tenir un espai propi, n'ha augmentat la vulnerabilitat", ha dit la tècnica. 

"Hem de pensar que són dones que durant aquest temps han estat tenint cura de les criatures, sostenint-ho tot elles", ha destacat Dolors Vargas. 

La situació en aquells casos en què víctimes de violència de gènere han acabat tancades amb els seus agressors resultava a priori molt complicada de gestionar. Per això, des del SIAD, també s'ha incrementat el seguiment telefònic a les dones que atenen normalment, tant les que encara conviuen en parella com les que s'estan recuperant d'una situació similar. 

Des de l'inici del confinament, el SIAD ha fet una major difusió de la seva tasca amb l'objectiu que les dones sabessin que hi podien recórrer, que s'atendrien tots els casos d'urgència prèvia valoració telefònica. "La veritat és que hem pogut fer molta més feina de la que ens pensàvem quan va començar el confinament, hem pogut orientar moltes dones", ha dit Vargas. "Actualment fem atenció a unes 60 dones però heu de pensar que no només són dones que conviuen amb el seu agressor, sinó dones que el seu procés de separació es va produir fa uns mesos i que encara necessiten molt acompanyament", ha explicat Dolors Vargas. 

Les dones poden contactar amb el SIAD trucant al Consell Comarcal del Berguedà als telèfons habituals 938213553 / 617161450 o escriure un correu electrònic a siad@ccbergueda.cat / dvargas@ccbergueda.cat.

Des del SIAD s'han sumat a la campanya de l'Institut Català de la Dona per fer difusió del servei d'atenció telefònica 900 900 12, que es manté actiu 24 hores els 365 dies de l'any. Entre els mesos de març i abril aquest telèfon ha rebut tres trucades de casos del Berguedà. 

Establiments segurs contra la violència masclista

L'Institut Català de les Dones ha engegat durant aquest temps una campanya que es diu "Establiment segur contra la violència masclista". Són cartells que es pengen a les farmàcies, a les botigues d'alimentació, als forns, entre altres, oferint-se a trucar al 900900120 amb l'ús d'una paraula clau si la persona afectada no ho pot fer.