Josep Maria Altarriba deixa el consell comarcal per centrar-se en la tasca d'alcalde de Puig-reig

El puig-reigenc explica que ha pres la decisió arran d'un problema de salut: "Les energies que segueixo tenint, m'estimo més dedicar-les al meu municipi i al meu poble"

27 de maig del 2020
Actualitzat el 28 de maig a les 16:19h
L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (arxiu).
L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
Sorpresa al final de la sessió de ple del consell comarcal d'aquest dimecres. L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (ERC), ha anunciat que renuncia al seu lloc de conseller comarcal, a l'oposició, per prioritzar la seva tasca al municipi. Altarriba vol centrar forces a la feina d'alcalde després de patir un problema de salut que el mes de març va obligar-lo a retirar-se unes setmanes de la vida pública. 

L'alcalde de Puig-reig ha explicat que ha pres la decisió per "honestedat" arran d'un problema de salut. "Les energies que segueixo tenint, que les tinc, m'estimo més dedicar-les al meu municipi i al meu poble. En aquests mesos i anys que vindran, serà necessari", ha valorat Altarriba.

"Renuncio a la meva acta de conseller, estic content de l'època que he viscut al consell comarcal, penso que he pogut fer feina, però ara cedeixo el meu lloc a una altra persona", ha dit. L'alcalde de Saldes, Moisès Masanas, substituirà Altarriba al ple. 

Altarriba ha demanat al Consell que no descuidi dues qüestions importants: els ajuts del PUOSC i les meses de concertació de la Diputació de Barcelona. "Us demanaria que lluitéssiu perquè es flexibilitzi la destinació de les subvencions ja atorgades, amb la situació d'emergència de la Covid-19 és important que les puguem utilitzar segons les necessitats", ha dit. 

"Decepció" en la política "de paraules i no de fets"

Josep Maria Altarriba no ha amagat tampoc la seva "decepció" per un tipus de política supramunicipal "de paraules i no de fets". "A vegades s'utilitza la política a so de bombo i platerets, i el que s'està fent és mentir a les persones", ha lamentat Altarriba. I n'ha posat un exemple: "Fa pocs dies, la Diputació de Barcelona va anunciar que llançava una línia de finançament de 1.000 milions d'euros pels municipis. En realitat, són 900 milions que ja tenim cada any amb les meses de concertació i els programes complementaris, i 100 milions d'euros que provenen del fons de contingència", ha exposat. 

"La utilització política dels recursos no m'agrada gens. Hi ha hagut una retallada del 20% en el programa complementari de garantia del benestar social: a l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat se li ha augmentat en un 40%, com ha passat a Sabadell, Castelldefels o Badalona, mentre que a la majoria de municipis, sobretot als més petits, se'ls hi ha reduït entre un 30% i un 50%", ha denunciat Altarriba. "Fa la sensació que aquesta és una repartidora de recursos en clau política", ha lamentat. L'alcalde de Puig-reig ha demanat al consell comarcal que faci pressió "per revertir o compensar" aquest situació. 

Després d'una sessió plenària de més de tres hores, els consellers de la resta de grups comarcals, que desconeixien la decisió d'Altarriba, li han mostrat el seu suport i hi ha hagut emotivitat en les paraules que li han dirigit la resta de companys de diferent color polític. 

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara (JxCat), ha defensat tasca de la Diputació de Barcelona i la d'altres administracions com el consell comarcal.  "Pocs ajuntaments podran criticar el Consell d’haver fomentat diferències en favor d'alguns municipis", ha dit. Amb tot, li ha mostrat "tot el meu respecte personal", perquè "quan no has vist clara alguna cosa, de seguida ho has dit".

La resta de grups polítics li ha transmés el seu suport a partir de la intervenció dels seus portaveus, que li han dirigit paraules d'admiració en l'àmbit personal. Així diferents consellers comarcals com Ivan Sànchez (CUP), Patrocini Canal (Agrupació d'Electors), Pep Llamas (Bagà Endavant) i Abel García (PSC) li han desitjat el millor i s'han emplaçat a continuar-lo trobant en la tasca política com a alcalde de Puig-reig. 

Ivan Sànchez l'ha considerat un amic i li ha estès la mà pel futur. "Portem un any de Consell i crec que hem estat d’acord en pràcticament tot", ha assegurat. Patrocini Canal, a més, s'ha mostrat emocionada per l'adeu: "Hauria preferit que fos perquè te'n vas a fer la volta al món o perquè t'agafes un any sabàtic, estàs en plenitud de condicions per continuar, espero que et recuperis", ha subratllat. Llamas l'ha elogiat per escollir la tasca d'alcalde i li ha desitjat sort i encerts: "Des de les muntanyes de Bagà estarem amb vosaltres per tot el que necessitis", ha dit. Amb Abel García, han quedat de fer un cafè que tenien pendent. "A disposar com a conseller comarcal i pel que puguis necessitar com a alcalde", ha expressat García.