El Consell aprova el pressupost però admet que caldrà fer-hi modificacions per afrontar la crisi de la Covid-19

Els comptes han obtingut al ple 10 vots a favor de l'equip de govern i Bagà Endavant, 6 abstencions d'Esquerra Berguedà i 3 vots en contra de la CUP

27 de maig del 2020
Actualitzat el 28 de maig a les 0:25h
El ple comarcal del mes de maig s'ha realitzat per via telemàtica.
El ple comarcal del mes de maig s'ha realitzat per via telemàtica. | P. M.
El Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat al ple de maig un pressupost de 19.070.287,96 euros per a l'any 2020 amb una previsió d'inversions de 3.633.409,97 euros. Els comptes per a l'exercici s'han aprovat amb els 10 vots a favor de l'equip de govern (Junts per Catalunya, Agrupació d'Electors i PSC) i Bagà Endavant, les 6 abstencions d'Esquerra Berguedà i els 3 vots en contra de la CUP. És un pressupost un 18% inferior al de l'any passat

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat que les principals línies de treball dels pressupostos són la incorporació al Consorci Rocarrodona-Olvan, l'acceleració de tota l'obra pública prevista amb una inversió global de 3,6 milions d'euros i la consolidació de la recollida de residus porta a porta. Davant les crítiques de l'oposició, que ha titllat els comptes de continuistes i ha considerat que no serien suficients per fer front a la crisi de la Covid-19, Lara ha admès que el pressupost tindrà "una vida molt curta" que durarà "dos o tres mesos". El president comarcal ha destacat que és un pressupost pensat "per seguir prestant serveis" a la comarca, que s'hauran de modificar aviat a mesura que arribin diners d'altres administracions.

Des del principal grup de l'oposició, Ramon Camps, d'Esquerra, ha justificat l'abstenció "perquè hi ha tota una sèrie de municipis que necessiten accelerar inversions que els són molt necessàries". Ara bé, ha advertit que "ens trobem davant d'un pressupost massa continuista tenint en compte la situació actual". "Hi hauria d'haver algun canvi dràstic que plasmi la situació d'emergència i les inversions necessàries per pal·liar aquesta pandèmia, i creiem que això no és així. No ho entenem", ha lamentat Camps. 

Ramon Camps ho ha exemplificat amb la partida d'ajuda a famílies de l'any 2019. "L'any passat hi van destinar 114.000 euros, aquest any hi han afegit entre parèntesis Covid-19 com si fos una nova partida i hi destinen 104.000 euros, que són 10.000 euros menys", ha criticat. 

La CUP ha votat negativament als comptes, "no perquè no estiguem d'acord amb les partides, però per la manera i els tempos en com s'han presentat". "Si la voluntat és que tots els grups s'hi sentin identificats, els pressupostos han de començar-se a debatre amb antelació. Estic molt d'acord amb el que deia el Ramon Camps, són uns pressupostos que no reflecteixen la realitat", ha dit el conseller Ivan Sànchez de la CUP.

"En el millor dels casos, quan arribin ajuts d'altres administracions, els haurem de modificar en l'àmbit social i econòmic", ha apuntat Sànchez. 

El conseller Pep Llamas, de Bagà Endavant, ha avisat que "és evident que els pressupostos que es porten a aprovació no responen a les necessitats futures que tindrem", si bé ha defensat la necessitat d'aprovar-los. "Votarem que sí amb un prec i una exigència, aquests pressupostos requeriran ser modificats, no tan sols una vegada, sinó moltes". "La redacció de pressupostos no pot obeir a les rigideses anteriors i s'haurà d'anar adaptant", ha subratllat. 

Abel Garcia (PSC), un dels socis de govern, ha reiterat que la situació per treballar "no ha estat la més adient" perquè s'ha hagut d'afrontar enmig de la situació d'emergència de la Covid-19. "La negociació dels pressupostos es basa en una relació bidireccional, en propostes de l’oposició i en acceptacions per part del govern. Per part de l'oposició, no s’ha fet cap prec ni proposta envers aquest pressupost", ha exposat. 

Els 10 eixos dels comptes comarcals

Els pressupostos que s'han aprovat per a l'actual exercici, compten amb 10 eixos principals.

1. Incorporació al Consorci Rocarrodona-Olvan. Es preveu l’adquisició del 30% de les accions del Consorci de l’Ajuntament d’Olvan, que es farà en funció del calendari d’urbanització del polígon. La previsió en la compra d’accions per al 2020 és de 28.302,51 euros. També es preveu una aportació corresponent al 30% del cost de la fase 1 del polígon, per un import de 169.815,00 euros. En total, l’aportació prevista, per al 2020, suma un total de 198.117,51 euros.

2. Acceleració de tota l’obra pública i programar-la el 2020 amb una inversió global de 3,6 milions d’euros.

3. Manteniment de la convocatòria de subvencions a entitats, que es farà plurianualment

4. Respecte a les mesures socials, entre altres objectius, manteniment del suport a les famílies vulnerables. 

5. Incorporar les figures de l'enginyer tècnic, el tècnic en administració electrònica i tècnic d'administració per donar suport als ajuntaments.

6. Continuïtat de la línia de crèdit adreçada als ajuntaments amb una dotació de fins a 1.000.000 d’euros.

7. Millora de la mobilitat, ampliant noves línies de transport a la demanda i valorant la possibilitat de crear nous serveis per als visitants.

8. Continuïtat en la potenciació de les infraestructures de turisme actiu. 

9. Consolidació del model de recollida de residus. Aquest 2020, es treballa per implantar un nou sistema de tancaments per als càmpings en els 12 municipis porta a porta. 

10. Desplegament de les mesures necessàries per atenuar l’impacte de la crisi de la Covid-19