La Covid-19 fa cancel·lar les colònies a Borredà, una cita per als infants i joves amb més de 40 anys d'història

L’activitat estava prevista del 26 de juny a l’1 d’agost i s'ha suspès, però l'entitat estudia ara la possibilitat d’organitzar un casal d’estiu o alguna activitat de cara a l’estiu o al setembre

28 de maig del 2020
La casa de colònies Llar del Pare Coll, a Borredà.
La casa de colònies Llar del Pare Coll, a Borredà. | Grup Colònies a Borredà
El Grup Colònies a Borredà va crear-se l’any 1976. Des de llavors, any rere any, infants i joves han participat en les colònies d’estiu que organitza l’entitat berguedana a la Llar del Pare Coll, a Borredà. Enguany serà la primera vegada que no és possible realitzar aquesta activitat, prevista del 26 de juny a l’1 d’agost, a causa de la pandèmia de coronavirus.

“A nivell de junta i de monitors es va decidir a principis de mes que la manera més responsable era no fer colònies aquest any”, assegura el president del Grup Colònies a Borredà, Pere Casas a NacióBerguedà. En aquest punt, Casas recorda que cada estiu participen en l’activitat uns 300 infants, i que les colònies impliquen compartir zones comunes, com ara el menjador o els dormitoris. “Al menjador s’haurien de fer torns, i s’haurien de garantir també els espais de les habitacions, per exemple”, precisen des de l’entitat sense ànim de lucre.

Tanmateix, des del Grup de Colònies a Borredà expliquen que estan estudiant, en el cas que les circumstàncies ho permetin i hi hagi una demanda per part de les famílies, la possibilitat d’organitzar un casal d’estiu o alguna activitat de cara a l’estiu o al setembre.

Estava previst, com és habitual, que les colònies es dividissin en quatre tandes per edats: la primera tanda (P5, 1r i 2n de primària), la segona (3r i 4t de primària), la tercera (5 i 6è de primària) i la quarta (1r i 2n d’ESO). Jocs de pistes, manualitats, debats, cants, danses, celebracions, banys a la piscina i als gorgs de la riera, jocs, titelles, l’hereu i la pubilla, entre altres, són activitats que mai poden faltar en aquestes colònies.

Des del Grup Colònies a Borredà expliquen que la situació actual també ha afectat les obres que s’estaven portant a terme a la casa de colònies de la Llar del Pare Coll. A més, el confinament va fer accelerar el final del curs d’esplai 2019-20, que s’havia de tancar el cap de setmana del 25 i 26 d’abril.

Una trajectòria plena d'activitat

El Grup Colònies a Borredà va néixer quan el pare franciscà Jordi Grau i la germana dominica Montserrat Sala van emprendre la primera tanda de colònies al poble de Borredà. En aquell moment van participar-hi 30 infants de les escoles La Salle i Mare de Déu del Roser de Berga. Durant els primers dos anys, els monitors del grup eren de Vilanova i la Geltrú, però de mica en mica es van anar incorporant al grup joves monitors de Berga. Actualment l’entitat compta amb una cinquantena de monitors i monitores.

Des de llavors, i amb el pas dels anys, a part de les colònies que organitza cada any l’entitat, el Grup de Colònies a Borredà també prepara tota mena d’activitats: esplai durant els mesos d’octubre i abril, rutes a l’estiu per diferents llocs (el grup de joves de l’entitat “Camells”), pastorets infantils per les festes de Nadal, entre moltes altres.

Durant el confinament, l’equip de monitors del Grup Colònies a Borredà han preparat un vídeo amb una cançó que han adaptat ells mateixos. A més, tal com expliquen des de l’entitat, aquest any es compleixen els 45 anys de colònies en aquesta població del Berguedà. En aquest punt, els seus membres asseguren que ho celebraran quan les condicions ho permetin.