Protesten contra Monserveis pels acomiadaments i el contagi d'una treballadora sense papers per Covid-19

La CGT exigeix a l'empresa que pagui les indemnitzacions que deu i reclama que la Generalitat actuï amb rotunditat "per l'explotació sistemàtica" de persones

27 de maig del 2020
Actualitzat a les 20:26h
Nova concentració davant de la seu de Monserveis a Berga aquest dimecres.
Nova concentració davant de la seu de Monserveis a Berga aquest dimecres. | Pilar Màrquez Ambròs
Monserveis continua sent focus de protestes de treballadores i extreballadores. El secretari general de la Federació Comarcal de la CGT al Berguedà, Pep Cara, ha explicat a NacióBerguedà que "la darrera bestiesa de l'empresa" ha estat "posar en risc la salut de les seves treballadores per manca d'Equips de Protecció Individual (EPIs) durant les primeres setmanes de la Covid-19, fet que ha suposat la infecció d'una treballadora sense papers". Aquest és el motiu pel qual el sindicat estudia denunciar l'empresa per la via penal per segona vegada en poc menys de mig any. Al desembre va denunciar Monserveis a la fiscalia per frau laboral en el cas de les treballadores sense papers ni contracte.

Una desena de persones s'han concentrat davant de Monserveis aquest dimecres, amb diversos cartells de protesta. Entre els quals, també han reclamat que es pagui el que es deu a les diferents treballadors que s'ha acomiadat els últims mesos i a qui no s'ha indemnitzat. 

Des de la CGT, estan estudiant interposar als jutjats contra Monserveis una denúncia per posar en risc la salut del treballadors. La treballadora afectada no tenia papers i va infectar-se mentre tenia cura de diverses persones vulnerables.
 
"D'entrada, hem interposat la denúncia laboral perquè la treballadora no tenia papers, però l'empresa nega la seva vinculació amb ella", ha apuntat Pep Cara. "A l'inici de la pandèmia no donaven EPIs a les treballadores. Ara, Inspecció de Treball els ha obligat a entregar EPIs i fan signar a les treballadores conforme els reben, però quan va esclatar la pandèmia no els facilitava aquesta protecció, posant en risc les treballadores i les famílies", ha exposat Pep Cara.

A hores d'ara, dos mesos després, l'afectada encara pateix la Covid-19 i continua donant positiu a les proves PCR. 

Reclamen que la Generalitat actuï "amb rotunditat"

Representants del sindicat i extreballadores afectades s'han concentrat aquest dimecres davant de la seu Monserveis de Berga per reiterar la seva denúncia contra "l'explotació sistemàtica de persones, principalment dones immigrants que no disposen de papers de residència ni de treball". Els anarcosindicalistes reclamen que la Generalitat actuï "de manera contundent" per donar exemple en un sector "on aquestes pràctiques són massa habituals".

"Ens diuen que actuen cas per cas, però creiem que han de tenir en compte que l'empresa incompleix reiteradament amb la llei i explota treballadors, principalment dones immigrants", ha afirmat Cara. 

En un manifest que han fet públic avui, els anarcosindicalistes exposen que "hem denunciat l'empresa Monserveis a Inspecció de Treball per prop de cent casos particulars". "De denúncies als jutjats socials en són una quinzena i de moment n'hi ha una de penal, prèvia denúncia a la Fiscalia, però aviat en seran dues pel cas del contagi d'una treballadora", afegeixen.
 

Cartells de protesta a la façana de Monserveis Berga. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Des de la CGT es pregunten "què cal més perquè l'administració actuï amb rotunditat", i "què cal perquè les famílies que necessiten d'aquests serveis siguin justes i legals amb qui contracten i deixin de banda les empreses exploratores?", segons plasma el document. 

L'empresa Monserveis, amb centres de treball al Bages i el Berguedà, va ser multada a l'octubre amb 775.000 euros per tenir 52 treballadores sense contracte ni alta a la Seguretat Social, i algunes d'elles, fins i tot, sense ni permís de treball i residència. Més tard, la CGT va denunciar l'acomiadament de la seva delegada i va interposar una denúncia a fiscalia per delictes contra els drets dels treballadors, concretament per no donar-los d'alta a la seguretat social o ocupar-los sense autorització ni permís de treball "de forma reiterada".

"Més de quinze de les treballadores i extreballadores són afiliades de la CGT, d'aquestes sis estan tramitant els seus papers gràcies a les nostres denúncies i quatre més ho podran fer en breu", ha expressat Pep Cara respecte al seguiment del cas que el sindicat està portant a terme. 
Arxivat a