La pel·lícula «Terra de telers», rodada al Berguedà, s'estrenarà a la tardor

El film de Joan Frank Charansonnet competirà a la 13a edició del FIC-CAT (Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada)

Redacció
27 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:24h
Terra de telers s'ha filmat a la colònia Vidal al Berguedà
Terra de telers s'ha filmat a la colònia Vidal al Berguedà | Suria
Terra de telers de Joan Frank Charansonnet competirá a la Secció Oficial de la 13a edició del FIC-CAT (Festival Internacional de Cinema en Català Costa Daurada). La sisena pel·lícula del cineasta i actor baixmontsenyenc, rodada al Berguedà, és un llargmetratge de caire històric que pretén homenatjar la gent anònima que amb el seu esforç van fer créixer el nostre país que s'estrenarà als cinemes i en plataformes a la tardor. 

Aquest viatge emotiu pel passat industrial que transcorre des dels anys 20 fins als 80 amb la crisi del tèxtil, compta en el seu repartiment amb una quarantena d'actors i actrius que combinen experiència i complicitat: Ramón Godino, Alba López, Montse Ribadellas, Angelina Llongueras, Queralt Albinyana, Joan Massotkleiner, Miquel Sitjar, Jaume Montané, Aleix Rengel, Jordi Pessarodona, Elena Codó, Sònia Guimerà, Eduard Alejandre i el propi Joan Frank Charansonnet. 

Segons el seu director, Terra de telers mostra un camí poètic de la vida de dues germanes i de tots els habitants d'una colònia industrial a la llera del Llobregat (en aquest cas, ubicada a la Catalunya Central). "He intentat copsar amb nostàlgia, honestedat i sensibilitat l'elegància dels mots que han sorgit del guió fet amb Alba López". També ha manifestat que ha intentat explotar la seva part més femenina per ser fidel a l'esperit d'aquesta pel·lícula que en el fons parla amb amor de l'increïble paper de la dona en aquesta època.
 

Terra de telers dirigida per Joan Frank Charansonnet Foto: Suria


Rodada al Berguedà

Terra de telers és una producció de Patchouli Films (Víctor Perxachs i Joan Frank Charansonnet). El rodatge s'ha realitzat en espais reals d'una colònia industrial, el Museu de la Colònia Vidal i altres localitzacions del Berguedà. Va durar un any sencer en diferents estacions per donar més credibilitat als 60 anys que passen des de l'inici de la pel·lícula fins al final en un període que va des de 1923 a 1980. La postproducció del film s'ha ultimat durant el confinament de la Covid-19 amb tots els tècnics professionals i el mateix director connectats a través de les xarxes per fer aquest treball comú.

El guió ha estat escrit a quatre mans pel mateix director i la també actriu Alba López, que a més col·labora amb el director en qualitat d'intèrpret per quarta vegada. El muntatge i la coordinació de l'edició la signa Marc Carreté (Afther the letargy, Framed, Asmodexia) que alhora és coproductor associat de la pel·lícula.

El color ha anat a càrrec de Pau Carreté que juntament amb Joan Babiloni signen la direcció de fotografía. Destaca també la banda sonora melòdica que reforça la història, composta originalment per Marcus JGR (lncerta Gloria, Born a King). Per altra banda el tema final dels crèdits, Orquestra, és un tema original del premiat i prestigiós cantautor Xarim Aresté amb la col·laboració de la discogràfica gironina U98 Músic.


Joan Frank Charansonnet. Actor i director
 
Va debutar en la direcció cinematogràfica amb la pel·lícula Ushima-Next (2011), que va participar en el Festival Internacional de Cinema de Sitges. Terra de telers, en la qual també interpreta un personatge, és la seva sisena pel·lícula com a director després d'Ànima (2014), Pàtria, La Llegenda d'Otger Cataló i els 9 barons de la fama (2017) –que va guanyar el Premi a la Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa al Festival de Nice-. Doctrina (2018) és la seva última pel·lícula estrenada en cinemes. Per aquests tres últims films a més ha rebut diferents guardons al Girona Film Fest, Festival Internacional Nunes, Premis Oriana i candidatures com a director, guionista i actor als Premis Gaudí.
 
Conegut pel públic pels seus personatges de TV3 a sèries com El cor de la ciutat o La Riera, i pel seu treball en sèries com Acusados, Amar en tiempos revueltos, Crims, Cuéntame como pasó, Estació d'enllaç, Hospital Central, Inocentes, Policías, Rhesus, Toledo o Dime quien soy, també ha participat com a actor en pel·lícules dirigides, entre d'altres, per cineastes de tant prestigi com Carlos Saura, Daniel Calparsoro, Carles Torrens o Juan Carlos Medina. Abans, del 1999 al 2006, es va establir a Rússia, on va protagonitzar en rus la sèrie de màxima audiència Dorogaya Masha Berezina produïda per Sony Pictures.

 

Joan Frank Charansonnet, director de Terra de telers Foto: Suria