Comerciants xinesos reobren basars i botigues de Berga després de ser els primers en tancar

Els xinesos s'han sumat a la reobertura i han començat a perfilar la 'nova' normalitat als seus negocis: "Abans del confinament, ens va sorprendre que es desaconsellés l'ús de mascareta", admeten

27 de maig del 2020
Actualitzat el 28 de maig a la 1:42h
L'entrada del China Market aquest dimecres.
L'entrada del China Market aquest dimecres. | Pilar Màrquez Ambròs
Van ser els que van anunciar abans que tancaven, fins i tot quan encara no hi havia casos detectats al Berguedà. Ara, en plena fase 1 de la desescalada, les botigues i basars xinesos s'han sumat a la reobertura i han començat a perfilar la 'nova' normalitat als seus negocis. 

La Cristina, nom occidental amb què s'identifica en la conversa amb NacióBerguedà, és la directora de l'establiment China Market de Berga, un dels basars més grans de la ciutat. Com en la grandíssima majoria de comerços de la ciutat de Berga, l'establiment ofereix als seus clients gel hidroalcohòlic, ha blindat determinats espais com el tauler de caixa amb una mampara de separació i ha procurat guants i mascaretes a tot el personal. Per a aquest basar,  com per altres botigues regentades per berguedans originaris de la Xina, però, aquestes mesures no són noves. Van ser els més cautelosos i van preparar-les abans de l'estat d'alarma.

La responsable de China Market explica que van començar a posar-se els guants i la mascareta uns dies abans l'estat d'alarma, si bé a finals de febrer i principi de març el seu ús generava alarma en la clientela i van trigar més del que haurien volgut a utilitzar aquests mitjans de protecció.

"Les teníem per estar preparats, sobretot després que se sabés el que estava passant a la Xina, però ens vam trobar que les mascaretes alarmaven els clients i d'entada no vam poder utilitzar-les, perquè la gent no pensés que érem diferents i no tinguessin por", admet la Cristina. 

La manca de mesures al principi del brot, quan encara no s'havia declarat l'estat d'alarma ni s'havia imposat el confinament, generava desconfiança els ciutadans nascuts al país asiàtic. La Cristina es mostra molt prudent a l'hora de fer una valoració de la gestió del govern de l'estat o de la Generalitat, si bé acaba comentant que "haguessin pogut fer més i fer-ho abans". Creu que els xinesos van tancar abans les seves botigues, perquè "seguíem les nostres notícies de la Xina i érem conscients del que estava passant a Wuhan".

"Érem conscients que una epidèmia com aquesta, cal retenir-la amb rapidesa. És el que s'explicava al nostre país. Però també és veritat que al principi ningú acabava de saber què podia passar", comenta la Cristina. "Va ser quan van començar a haver-hi molts casos, que ens va sorprendre que aquí es desaconsellés l'ús de mascareta", afirma. "No ho vaig entendre, ens vam preparar per utilitzar-la, però al principi no ens la posàvem per respectar la sensibilitat dels clients, evitar que s'alarmessin, crec que va haver-hi una mica un xoc cultural", diu. 

Altres xinesos consultats per aquest diari també creuen que es va "actuar una mica tard". Pares i mares amb nens i nenes escolaritzats a Berga no acabaven d'entendre perquè les escoles continuaven obertes i això els desconcertava. 

Botigues i restaurants propietat de xinesos van decidir prendre mesures per iniciativa pròpia i van tancar aviat. Però amb la baixada del risc de contagi de coronavirus a la Catalunya Central, i amb el descens del nombre de nous casos, els berguedans d'origen xinès que regenten negocis de cara al públic, han decidit apujar persianes. 

Des de l'Associació Xinesa de la Catalunya Central expliquen que ara cadascú està adaptant el calendari d'obertura del seu establiment a les seves necessitats, per això, tot i que una majoria ja ha obert, la resta ho farà els pròxims dies o setmanes. 

Arxivat a