La Residència Sant Bernabé de Berga es prepara per rebre familiars en la fase 2

És un dels centres geriàtrics del Berguedà que ha estat categoritzat com a "verd" per la Generalitat perquè no ha patit cap cas de Covid-19

27 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:07h
La residència Sant Bernabé ha començat a prepara espais per a la visita de familiars.
La residència Sant Bernabé ha començat a prepara espais per a la visita de familiars. | Residència Sant Bernabé
 
Residències del Berguedà ja es preparen per rebre visites de familiars dels usuaris després de més de dos mesos aïllades per evitar possibles contagis de coronavirus. Aquelles que no tenen contagis preveuen rebre l'autorització del departament de Salut, un cop que s'entri en la fase 2 de desescalada. És el cas de la Residència Sant Bernabé de Berga, que és un centre categoritzat com a "verd" perquè no ha patit cap cas de Covid-19. 

La directora de la Residència Sant Bernabé, Ester Cardona, ha explicat a NacióBerguedà que esperen l'autorització del departament de Salut per permetre les primeres visites a partir de la fase. Amb tot, ja han començat a treballar perquè aquestes es puguin fer amb la màxima seguretat possible i aplicant els protocols que marquen les autoritats sanitàries. 
 

Treballadores de la residència Sant Bernabé amb una de les àvies. Foto: Residència Sant Bernabé


Les residències que han estat categoritzades com a "verdes", podran rebre visites de familiars a partir de la fase 2, a la qual la Catalunya Central espera unir-se dilluns. Tanmateix, abans ha d'autoritzar-los el departament de Salut. "Hem presentat tota la documentació, i estem esperant que ens diguin quan podrem començar a rebre aquestes visites. No hi ha una data prevista, però ens ha semblat que era positiu informar-ne amb temps els familiars, perquè caldrà concertar dia i hora de visita i seguir unes instruccions", ha apuntat Ester Cardona. Així mateix, se n'ha informat al blog de la residència en les últimes hores. 

La residència destinarà uns professionals del centre a coordinar les visites i vetllar pel compliment de les mesures de seguretat. Els responsables del centre geriàtric estudien la viabilitat de diferents espais per realitzar aquestes visites. La primera opció per fer les visites és el jardí, que aquesta setmana s'ha estat acondicionant. Però en cas de pluja o mal temps, també es contempla fer visites a la recepció. "Hi haurà professionals encarregats de fer l'higiene de mans amb solució hidroalcohòlica, controlar que es porti mascareta i prendre la temperatura per assegurar-se que el visitant no presenta símptomes de la Covid-19. Permetre les visites té com a objectiu donar suport emocional, però en una situació d’alt risc s’han de minimitzar al màxim els riscos que implica l’entrada de persones alienes a la institució, per això demanem màxima responsabilitat", ha subratllat la directora del centre.

Les mesures d'accés seran estrictes a causa de l'especial vulnerabilitat de les persones que
viuen al centre. D'entrada, els professionals de la residència faran un cribatge: quan es demani hora per la visita, es farà una breu enquesta amb preguntes sobre la presència de símptomes d’infecció respiratòria i altres signes o símptomes de Covid-19, antecedents de proves diagnostiques positives i de contacte amb casos confirmats. Quan s'arribi al centre, també caldrà passar un control de temperatura per comprovar que no es té febre i no es podrà transitar per la resta del centre, més enllà de l'espai on es dugui a terme la visita.

"Després de 75 dies de confinament, poder començar a preparar les visites és una bona notícia. Per als avis serà molt important veure els seus familiars, sobretot a nivell anímic, encara que hagin de mantenir les distàncies i complir amb una sèrie de precaucions", ha subratllat Ester Cardona. "Adaptar el centre amb mesures de màxima prevenció i, al mateix temps cobrir amb la màxima seguretat les necessitats de les persones que van a veure als seus familiars, serà un repte, però pensem que junts ho podem assolir. De totes maneres, tots i totes hem de ser responsables i no ens podem relaxar", ha afirmat. 

Es podrà realitzar una visita setmanal per resident, el familiar haurà de ser el mateix en períodes no inferiors a 14 dies i la durada de la visita no serà superior als 30 minuts. El visitant ha de ser el familiar més proper o tutor del resident. En cas que es detectessin residents amb clínica o PCR positiu, el centre geriàtric podrà anul·lar la nova fase i restringir les visites.