Berga rep una trentena de peticions de bars i restaurants per ampliar o posar terrasses a la via pública

El govern de la CUP presentarà al ple de juny una disposició per no cobrar la taxa d'ocupació de via pública als establiments durant tot el que queda d'any

26 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:21h
Una terrassa d'un bar del passeig de la Indústria.
Una terrassa d'un bar del passeig de la Indústria. | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga ha rebut fins ara 28 peticions de negocis per ampliar les terrasses que ocupen la via pública o bé crear-ne de noves per compensar les limitacions d'aforament per la Covid-19. Així ho ha explicat aquest dimarts la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, a NacióBerguedà

El gruix de les peticions són establiments que ja tenien terrassa i que la volen ampliar, i en són menys aquells que, arran de les restriccions de la Covid-19, han pensat a posar-la per fer més viable el negoci. Segons ha afirmat Rifà a aquest diari, els serveis municipals estudien cas per cas per veure si es compleixen els requisits i donar-los el permís com més aviat millor.

"El que hem fet és anar sobre el terreny per estudiar cada cas", ha apuntat la regidora. Conscients de la dificultat d'articular-ho, els regidors Roser Rifà i Aleix Serra, acompanyats d'un tècnic municipal, van fer una primera prospecció sobre el terreny, fins i tot abans que la ciutat passés a fase 1. "Dissabte 16 de maig vam dedicar diverses hores a examinar els diferents espais i fer elucubracions de què ens podien demanar amb l'objectiu d'avançar-nos i poder donar resposta a les sol·licituds el més ràpid possible", ha descrit Roser Rifà. Tant els regidors com el tècnic municipal han tornat posteriorment a estudiar sobre el terreny algunes de les propostes d'ampliació d'aquestes terrasses. "Hi ha espais que tens més al cap, però altres que necessites veure si hi encaixa o no", ha afegit Rifà. 

La majoria de peticions s'han pogut autoritzar. "La majoria de vegades no ens estan demanant una ampliació molt exagerada, són coses molt raonables", ha destacat Rifà. Hi ha hagut, però, alguna negativa perquè no es podia assegurar que es complissin les distàncies de seguretat: "Hi ha carrers que per més voluntat que hi pugui haver, és impossible fer-hi cabre una terrassa i garantir la separació amb els vianants", ha exposat la regidora. 

Entre les condicions que cal complir, hi ha la de respectar la distància de dos metres entre les taules i garantir la distància mínima interpersonal entre els clients i clientes. "Són diversos els factors en joc, hi ha d'haver una distància de dos metres entre taules, però també amb els vianants. Hi ha alguna distribució que queda si més no curiosa però sempre mantenint les distàncies establertes, intentem donar una resposta favorable en el màxim de casos possible", ha expressat Roser Rifà. 

En cas que la sol·licitud d’ampliació de la terrassa situada en una vorera comporti l’ocupació de part de la vorera d’altres edificis, cal portar un escrit de conformitat emès per la propietat o la persona representant de la comunitat de propietaris dels edificis afectats. 

Si es passa dilluns a la fase 2, els establiments podran obrir el seu interior als clients, però els comensals tan sols podran ocupar el 40% de l'aforament habitual i en cap cas la barra. 

Es portarà a ple una disposició per no cobrar la taxa el segon semestre

L'equip de govern de la CUP presentarà al ple ordinari del 4 de juny una disposició transitòria que permeti "la no liquidació de la taxa de terrasses" durant tot el segon semestre de 2020. "Hem trobat la manera legal d'articular el no cobrament de taxes durant l'estat d'alarma, i després hi haurà aquesta disposició que ens permetrà no liquidar-la en tot el que quedi d'any", ha apuntat Roser Rifà. 

Des de dilluns 18 de maig que la ciutat ha entrat en la fase 1 de desescalada. En aquest nivell de desconfinament, les terrasses s'han d'obrir amb la meitat de les taules, separades per un mínim de dos metres de distància i un màxim de 10 persones per grup.
Arxivat a