ERC d'Avià demana a l'alcaldessa que retiri el suport a Jesús Calderer com a conseller comarcal de Medi Natural

Josep Subirana lamenta que l'alcalde de Cercs ocupi aquest càrrec "mentre està promovent un projecte com la incineradora"

26 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:21h
Ple telemàtic d'Avià aquest dilluns.
Ple telemàtic d'Avià aquest dilluns. | P. M.
L'oposició d'Avià ha demanat a l'alcaldessa Patrocini Canal que retiri el suport a Jesús Calderer com a conseller comarcal de Medi Natural. Aquesta ha estat una de les mocions que Esquerra d'Avià ha entrat aquest dilluns al ple de maig, si bé aquesta no ha prosperat. La petició anava dirigida a Patrocini Canal perquè l'alcaldessa d'Avià forma part de l'equip de govern comarcal i és l'única representant de les Agrupacions d'Electors al ple de l'ens.

L'alcaldessa ha evitat entrar al debat, i ha defensat que "el consell comarcal ja va votar en contra la incineradora". A més, ha indicat que "és allà on s'han de discutir aquestes coses". 

El portaveu d'ERC a Avià, Josep Subirana, ha lamentat que Jesús Calderer sigui conseller de Medi Natural "mentre està promovent un projecte com la incineradora". "Creiem que és horrorós i que no té sentit que sigui el conseller de Medi Natural", ha dit Subirana. Josep Subirana ha demanat a l'Associació d'Agrupacions d'Electors del Berguedà, liderada per l'alcaldessa d'Avià Patrocini Canal, que "reflexioni sobre les pardoxes de la decisió". "No creiem que qui defensa el projecte nefast de la incineradora de Cercs pugui estar al capdavant de la conselleria de Medi Natural. En política no tot s'hi val", ha reiterat Subirana. 

"Respectem que l'Agrupació d'Electors del Berguedà decidís governar amb Junts per Catalunya i el PSC, però no cal que sigui a costa de donar suport a l’alcalde de Cercs. Si aquest suport para, ens comprometrem a facilitar la feina del grup de govern al consell comarcal, que altrament ja està en minoria", ha exposat el portaveu republicà. 

La moció no ha prosperat, perquè ha obtingut 7 vots en contra de la majoria de l'agrupació Som Avià, l'abstenció del regidor Carles Navarro, i només el vot favorable dels tres regidors d'ERC d'Avià. 

40.000 euros d'ajuts a empreses i autònoms

L'oposició d'Avià també ha reclamat que les ajudes als autònoms per la Covid-19 siguin superiors a les que marca l’ajuntament. El govern va aprovar una modificació del pressupost per destinar-hi 40.000 euros. Una quantitat que es pagarà amb partides d'estalvi de 14.000 euros i el 20% del romanent de tresoreria, que és el màxim que la llei deixa reorientar-hi. El grup d'Esquerra va sol·licitar un pla "més ambiciós" que hi destini 100.000 euros. Amb tot plegat, la batllessa Patrocini Canal va assegurar que, si aquests diners que hi han previst no poden cobrir tots els afectats, treballaran per una nova fase d'ajuts. 

Així mateix, durant la sessió, l'oposició ha demanat que es restitueixin els béns expropiats pel franquisme, "si es que es va donar aquest fenomen al poble", una moció que s'ha acabat posposant per tal de detallar-la més, i que es faci un inventari d'urgència dels camins rurals "donat que s’han trobat que molts caminets de pas a peu s'estan tallant".