El nombre de famílies ateses per Càritas Berga augmenta un 44% per la crisi del coronavirus

Glòria Simon alerta que famílies que tenien feina i mai havien anat als serveis socials ara han de recórrer a l'entitat

25 de maig del 2020
Actualitzat el 26 de maig a la 13:23h
Una fotografia d'un dels espais on guarda aliments Càritas Berga.
Una fotografia d'un dels espais on guarda aliments Càritas Berga. | Cedida
Càritas parroquial Berga atén des de l'inici del confinament entre cinquanta i seixanta noves famílies que acudeixen a l’entitat perquè s’han quedat en situació vulnerable. Fonts de Càritas han explicat a NacióBerguedà que si abans de la pandèmia atenien unes 130 famílies, la xifra s'ha enfilat ara per sobre de les 180 famílies. L'activitat ha augmentat "exponencialment" els últims mesos. "Un 44% més que abans del brot de la Covid-19", han indicat les fonts. L'increment s'ha donat tant pel que fa a la demanda d'aliments com quant a ajudes per pagar lloguers i serveis essencials com la llum. Per això, Càritas apel·la a la solidaritat per poder donar resposta a les famílies vulnerables i demana donacions de diners i aliments per poder afrontar les necessitats d'aquestes persones.

Des de Càritas alerten que la crisi sanitària del coronavirus ha deixat en situació vulnerable algunes famílies que fins ara no tenien problemes de subsistència i que arran d’aquesta situació han acabat acudint per primera vegada a l’entitat.

La presidenta de Càritas Berga, Glòria Simon, ha explicat a aquest diari que "hi ha famílies que no havíem vist mai abans, o que fa molt temps que no venien, que ara ens han demanat ajuda". "Estan sortint col·lectius que ho necessiten perquè estan esperant a cobrar l'ERTO fa més de dos mesos. També hi ha matrimonis on els dos s'han quedat sense feina", ha afirmat Simon. "Hi ha famílies amb nens petits que fa dos mesos que no reben cap ingrés. És una situació complicada perquè amb els sous tan baixos com hi ha avui dia, hi ha persones que abans no tenien un coixí però anaven tirant, i que ara han hagut de recórrer a l'entitat", ha afegit Glòria Simon. 

Segons explica l’entitat del tercer sector, les principals dificultats d’aquestes famílies són poder omplir el carro del supermercat per passar el confinament, fer front a les despeses del consum energètic o mantenir el pagament del lloguer. Alerten dels problemes emocionals que suposa en famílies que els pares s'han quedat sense ingressos de cop, gent gran que no pot desplaçar-se per comprar medicaments o llençar la brossa o també els infants i joves que pateixen fortes desigualtats i que poden perdre el fil dels estudis.

Fa unes setmanes, les associacions de Berga van fer una crida per ajudar les persones que més ho necessiten i van sumar-se a la campanya Ajuda'ns a ajudar de Càritas per recollir aliments pels més necessitats. Els supermercats Petit Preu i Super Pedret han posat a disposició un espai per guardar les donacions, i la campanya, que demanava productes alimentaris pels infants i articles de neteja, ha rebut una resposta positiva de la ciutadania. "Fins ara ja hi ha hagut donacions, i confiem que la resposta continuï sent bona, crec que ho serà perquè la gent està molt conscienciada, és una crisi que sentim tots molt a prop, perquè ens hi podem trobar tots", ha valorat Glòria Simon.

"A vegades hi ha persones que van molt justes de diners i que també contribueixen, tot va sumant: qualsevol petita ajuda és important", ha indicat la presidència de Càritas Berga.
 

Caldo Aneto i altres productes en un magatzem de Càritas Berga. Foto: Cedida


L'Ajuntament de Berga, que tramita ajudes d'urgència i fa un seguiment de les persones vulnerables de la ciutat, ha destinat també personal al repartiment d'aliments de Càritas Berga durant aquests mesos de confinament. El motiu és que moltes de les persones voluntàries de Càritas Berga són persones de risc. "He de dir que les tècniques ja es coordinen sempre, també amb Creu Roja, per tal de no duplicar esforços", ha apuntat Simon. 

A diferència d’altres crisis, l'actual afecta de manera molt important als infants, segons ha detectat l'entitat. A més, hi ha hagut un augment molt important de demandes d’ajut econòmic per pagar lloguers, llum i altres serveis essencials.

Glòria Simon ha agraït el gest de solidaritat "a totes aquelles persones que han contribuït amb donacions les darreres setmanes", sigui econòmicament o a partir de la donació d'aliments als supermercats. "Encara que a una persona li sembli que contribueix molt poquet, tot va sumant i tot és important", ha dit. 
 

Càritas Berga atén més de 180 famílies des de l'inici del brot. Foto: Cedida

Arxivat a