Els rescats de muntanya augmenten al Berguedà un 50% des del 2010

Saldes, Bagà i Castellar del Riu són els municipis amb més intervencions

Aida Morales
17 d'abril del 2015
Actualitzat a les 20:43h
L'helicòpter que ha participat al rescat
L'helicòpter que ha participat al rescat | @bomberscat

Des del 2010, els rescats de muntanya i de persones perdudes a la comarca del Berguedà han augmentat un 50%. En aquest cas, si bé al 2010 es van situar en 46, aquest 2014 han batut tots els rècord, amb un total de 69 intervencions dels equips de salvament al Berguedà. 

De fet, i segons dades del Departament d'Interior, es tracta d'una tendència generalitzada a Catalunya, possiblement motivada per l'increment de l'excursionisme i de l'afició pels esports de muntanya. No obstant això, al Berguedà aquest ascens ha estat destacable aquest darrer any, amb 18 rescats més que el 2011 i el 2013, i 12 més que el 2012. 

Segons les fonts consultades, la majoria d'aquests darrers rescats s'han produït a la muntanya, i només cinc corresponen a intervencions a causa de persones perdudes. D'altra banda, no consta cap rescat en coves i pous aquest 2014, ni tampoc actuacions especials a rius, pantans, llacs o barrancs.

En el marc dels rescats de muntanya, no és difícil d'imaginar quin municipi n'acumula més. La famosa muntanya del Pedraforca atreu, cada cap de setmana, desenes d'excursionistes que, quan el temps ho permet, inicien l'ascens cap a l'anomenada muntanya màgica. Durant aquest darrer any, han estat 15, les persones que han hagut de ser rescatades d'aquest entorn, una dada, no obstant, menor, en comparació amb la del 2013, quan n'hi va haver 19; 22 el 2012, o 23 al 2011.

Pel que fa a altres municipis, destaca Bagà, que n'ha concentrat 10; Berga, que n'ha tingut sis; Gósol, amb sis mes, i Castellar del Riu, que n'acumula set. No obstant això, en el cas de Berga i de Castellar del Riu, bona part de les actuacions són a causa de persones perdudes, possiblement, durant la temporada de bolets. 

Per altra banda, també destaca Capolat, amb tres rescats de muntanya; Castellar de n'Hug, amb cinc; l'Espunyola, amb dos; Fígols, amb dos més; Guardiola de Berguedà, que n'aplega tres; Vilada, amb tres més; i Avià, Gisclareny, La Nou de Berguedà, La Pobla de Lillet, Puig-reig i Sant Jaume de Frontanyà, que en reuneixen un cadascun.