Berga farà mercat setmanal amb un 63% de les parades i més seguretat

Es limita a un terç l’afluència a l’espai del mercat

22 de maig del 2020
Actualitzat a les 21:06h
Fruita i verdura en una de les parades del mercat setmanal durant el confinament (arxiu).
Fruita i verdura en una de les parades del mercat setmanal durant el confinament (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L'Ajuntament de Berga restablirà aquest dissabte el format habitual del mercat setmanal del passeig de la Indústria, incrementant-ne les mesures de seguretat d'acord amb les restriccions de la fase 1 del desconfinament. L'emplaçament del Vall permetria encabir la totalitat de les parades habituals, respectant la distància de separació de dos metres i deixant espai suficient pel pas de vianants. Tanmateix, el consistori ha decidit que el mercat d'aquest dissabte es farà amb un 63% de les parades, esperant poder comptar amb la totalitat dels paradistes la propera setmana, segons fonts municipals. Així mateix, es limitarà l'afluència a l'espai del mercat que haurà de ser inferior a un terç de l'aforament total. Durant el confinament, només s'havia permès que hi assistissin les parades de fruita i verdura per garantir la venda de productes frescos. 

Una de les novetats respecte les jornades anteriors serà el tancament perimetral de la zona del mercat i l’habilitació de quatre accessos situats a la plaça de Viladomat, el carrer Lluís Millet, l’avinguda del Canal Industrial i el carrer de Quim Serra. Aquests accessos permetran controlar l’aforament i també seran els punts de distribució de gel hidroalcohòlic per a les persones que accedeixin al mercat. Així mateix, es col·locaran cartells informatius adreçats als paradistes i la clientela sobre les mesures de seguretat i higiene per evitar la propagació de la Covid-19.

Les parades s’instal·laran a la part central del passeig de la Indústria formant dues línies paral·leles, a partir de les fonts de la plaça de Viladomat i deixant lliure els espais laterals del Vall. La distància entre parades serà de dos metres i s’habilitaran corredors per facilitar el pas dels usuaris i usuàries mitjançant tanques i cintes. 

Lliurament de protocols i material bàsic als paradistes

L’Ajuntament de Berga lliurarà gel hidroalcohòlic i un protocol de bones pràctiques sobre seguretat i higiene a tots els paradistes. També s’entregaran guies amb recomanacions específiques pels diferents sectors comercials que tenen presència al mercat i manuals sobre les mesures d’higiene dels vehicles de transport i venda ambulant. "La distribució d’aquest material bàsic forma part de les mesures de restabliment del mercat setmanal per tal de garantir la seguretat dels paradistes i els clients abans, durant i després del desenvolupament de l’activitat mercantil", han indicat les fonts municipals.

Mesures de seguretat i higiene pels paradistes

El personal de les parades haurà de seguir una sèrie de mesures de seguretat i higiene durant el servei. Caldrà rentar-se les mans a l’inici i al final de l’activitat, i sempre que sigui necessari durant la jornada, i eixugar-se amb paper d’un sol ús. Serà obligatori utilitzar correctament els guants i les mascaretes, disposar de gels hidroalcohòlics per a les mans i fer ús de cubells per dipositar les deixalles. També s’haurà de mantenir una distància de dos metres entre venedors i clients i, si és possible, entre el personal de la parada.

A més, serà necessari evitar que els clients toquin els productes, informar-los sobre el sistema de cua (1 persona a primera línia de la parada i una distància de dos metres entre persones) i no es permetrà posar a disposició dels clients productes de degustació. Es fomentarà el pagament amb targeta i caldrà netejar l’aparell TPV després de cada ús amb gel hidroalcohòlic. També caldrà netejar i desinfectar la parada sovint, almenys a l’inici i al final de l’activitat, així com qualsevol superfície que hagi pogut ser tocada amb les mans. Per últim, s’haurà de netejar totes les superfícies dels vehicles de transport i la roba de feina.

Recomanacions pels usuaris i usuàries

​L’horari preferent per a les persones majors de 65 anys serà a primera hora del mercat, tenint en compte que el mercat setmanal està obert de 9 a 14h. A més, caldrà respectar en tot moment les indicacions dels paradistes, el personal de seguretat i les autoritats presents.

Les persones que acudeixin al mercat hauran d’aplicar-se gel hidroalcohòlic a les mans encara que portin guants, a l’inici i al final de la compra. Serà obligatori l’ús de la mascareta i els guants d’un sol ús i es demana utilitzar les papereres per desar els guants evitant tirar-los a terra. Els paradistes seran els encarregats d’agafar i servir els productes. També caldrà respectar els torns i les files d’espera mantenint la distància de seguretat de dos metres entre persones. Es recomana pagar preferiblement amb targeta.
Arxivat a