El patronat de la residència de Bagà es disculpa i pren el compromís d'estudiar una estratègia de futur

La reunió entre patronat i personal planteja quatre nous models de gestió del centre i fer passos per a la viabilitat d'un ERTO a curt termini

22 de maig del 2020
Actualitzat a les 15:14h
La residència Salarich Calderer de Bagà, ahir.
La residència Salarich Calderer de Bagà, ahir. | Pilar Màrquez Ambròs
El patronat de la Fundació Salarich Calderer s'ha disculpat per la carta on es demanava als treballadors de baixa que tornessin a incorporar-se a la feina amb l'objectiu de no tancar el centre per les dificultats econòmiques. Patronat i una part dels treballadors va reunir-se aquest dijous a la tarda després que la missiva causés un profund malestar al personal de la residència, una de les més afectades del país per la pandèmia de la Covid-19. 

Fonts del Patronat han explicat que, en la trobada, van agrair "una vegada més" l'esforç "de les treballadores i treballadors de la residència" i van "demanar disculpes per la circular que es va passar, tot aclarint que va ser un escrit desafortunat que no va saber transmetre el missatge que es volia donar". Segons les mateixes fonts, "fets aquests aclariments, treballadors i patronat vam crear el compromís ferm per començar a preparar l'estratègia de futur d'aquesta residència sense ànim de lucre amb més de 25 anys d'història i que ha estat un referent de qualitat a la comarca". Des del patronat es lamenta el paper que han tingut en la polèmica els mitjans de comunicació, "així com les declaracions d'algun polític més preocupat de treure redit polític que del futur de la residència". 

Segons ha pogut saber NacióBerguedà, el patronat va presentar a la reunió les xifres econòmiques de la residència. Es van mencionar quatre models de gestió que podrien estudiar-se a mitjà i llarg termini, com fer una concessió, vendre-la a un tercer, crear una cooperativa de treballadors o que passi a fer pública, per la qual una de les vies seria que n'assumís la gestió l'ajuntament. També va plantejar-se fer passos per a la viabilitat d'un ERTO a curt termini. Amb tot plegat, aquesta reunió va dur-se a terme específicament com un punt de partida per acostar posicions. Les parts van emplaçar-se a noves trobades per trobar solucions. 

El referent de Sanitat de Comissions Obreres (CCOO) al Vallès Occidental i la Catalunya Central, Juan Carlos Delgado, ha explicat a aquest diari que els treballadors han acceptat les disculpes del patronat i obrir negociacions per consensuar el futur de la residència. Dilluns o dimarts de la setmana que ve hi haurà una nova reunió entre el patronat i els representants legals dels treballadors per començar a plantejar una estratègia a llarg termini i una altra de més immediata. 

A llarg i mitjà termini, s'estudiarà un canvi de model que passaria per alguna de les quatre opcions esmentades, però això no es pot resoldre ràpid i la situació econòmica de la residència demana una solució a curt termini. Per aquest motiu, s'ha posat sobre la taula l'opció de fer un ERTO que, de moment, podria permetre salvarguardar els llocs de treball. "El comitè d'empresa no ho veu amb mals ulls però se n'haurà d'estudiar la viabilitat. Cal veure si l'administració n'aprovaria l'expedient perquè es tracta d'un servei essencial", ha puntualitzat Delgado. 

La Fundació Salarich Calderer també vol obrir una via de negociació amb la Generalitat per incrementar el nombre de places públiques de la residència, si bé això encara no es podria fer efectiu perquè no es poden incorporar noves altes en residències afectades per la Covid-19.