Berga anirà «pas a pas» per reobrir els equipaments municipals

Totes les claus de la reobertura d'instal·lacions culturals i esportives a la ciutat

21 de maig del 2020
Actualitzat a les 20:17h
Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (arxiu).
Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet (arxiu). | Xarxa de Biblioteques
La ciutat de Berga es troba en la fase 1 de la desescalada des de dilluns. Les restriccions generals de l'estat d'alarma en aquesta fase permetien l'obertura de determinats espais com les sales de lectura i el servei de préstecs de la biblioteca, els museus o les pistes esportives exteriors, amb un terç de l'aforament i cita prèvia. Tanmateix, el consistori ha optat per la prevenció i manté tancats una majoria d'aquests equipaments públics.

El regidor de Joventut i Esports, Isaac Santiago, ha explicat a NacióBerguedà que, pel que fa a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, el Museu Comarcal i l'arxiu municipal, "cal un temps de preparació dels espais i les instal·lacions". Per això, "s'està treballant en el pla de desconfinament a escala genèrica i s'estan elaborant protocols específics per aquests equipaments". També es planteja fer formacions pels treballadors. L'equip de govern ho té clar: "fins que no estigui tot ben pautat i establert, ens volem curar amb salut, tant per la seguretat del personal com pels usuaris i usuàries". "L'arxiu i la biblioteca són edificis on hi ha diferents administracions, i caldrà coordinació", ha afegit Isaac Santiago.

L'Ajuntament de Berga obrirà els espais segons l'avançament de fases, però amb la voluntat d'anar "pas a pas" per reobrir amb seguretat, "més a poc a poc que no pas de pressa" perquè no hi hagi una rebrot de casos a l'hospital.  

Els serveis municipals no s'han aturat durant aquestes setmanes i la plantilla del consistori ha teletreballat. Ara mateix, a les oficines de l'ajuntament hi ha serveis mínims i, a mesura que s'avancin fases i es tinguin llestos protocols i mesures de seguretat, s'anirà reprenent activitat.

Instal·lacions esportives

Isaac Santiago ha explicat que, en l'àmbit esportiu, valoraran la reobertura setmana a setmana. El regidor ha admès que dilluns podrien haver reactivat les pistes de tennis, pàdel i frontó. Ara bé, ha explicat que van decidir el contrari, amb la voluntat d'aconseguir que "l'Hospital Sant Bernabé continuï amb la bona dinàmica de les últimes setmanes".

"Com més polit i millor tinguem l'hospital, podrem obrir les pistes amb més seguretat. Entre avui  i dissabte valorarem què podem obrir la setmana que ve, en funció de com evoluciona la pandèmia", ha resumit Santiago. La regidoria d'Esports s'està coordinant amb la resta de regidories d'aquest àmbit a la comarca per seguir uns passos similars. "Intentem anar tots en la mateixa direcció", ha avançat. 
 

Zona esportiva de Berga (arxiu). Foto: Aj.Berga


Piscina municipal

L'Ajuntament de Berga està preparant ja la reobertura de la piscina municipal, que enguany anirà més tard del compte a causa de la crisi sanitària. "Les piscines s'estan posant a punt, tenint en compte la data d'obertura habitual, tot i que sabem que es retardarà. Han sortit algunes restriccions de cara a l'obertura de les piscines municipals, i les pròximes setmanes en sortiran més. Volem anar més a poc a poc que no pas de pressa, perquè la seguretat i la salut de tothom passi per davant", ha expressat Santiago. 

"Nosaltres normalment obrim per l'època de Patum, aquesta data ja no la contemplem, serà de ben segur més endavant", ha dit Santiago. 

El repte d'adaptar-se a la 'nova' normalitat serà especialment difícil per aquestes instal·lacions. Per exemple, les restriccions no permetran accedir als vestidors. Els tècnics municipals ja han fet una primera visita a l'equipament per començar a estudiar "què caldrà adaptar i si podem assolir els requisits". Hi ha una especial insistència del Govern català perquè els municipis d'una mateixa zona es coordinin per obrir les piscines municipals en dates similars. Una reobertura embrionària estaria permesa a la fase 2, que per a la Catalunya Central podria ser l'1 de juny si se supera l'actual etapa amb èxit, però tot indica que a la ciutat no es plantejaria l'obertura de piscines exteriors almenys fins a final de mes.  

Els responsables de les piscines hauran d’incrementar la freqüència de neteja i desinfecció de les instal·lacions, reduir l'aforament, garantir la distància de seguretat entre usuaris i prohibir l'ús dels vestidors i les fonts d'aigua.