Ginesta alerta que superar la crisi passa per «mantenir vives» les petites i mitjanes empreses d'arreu del país

El secretari general de Treball, Afers Socials i Família s'ha reunit aquest dimecres per via telemàtica amb el teixit empresarial i el tercer sector del Berguedà

21 de maig del 2020
Actualitzat a les 15:09h
El secretari general de Treball, Josep Ginesta, s'ha reunit amb el teixit empresarial del Berguedà.
El secretari general de Treball, Josep Ginesta, s'ha reunit amb el teixit empresarial del Berguedà. | P. M.

El secretari general de Treball, Afers Socials i Família, Josep Ginesta, s'ha reunit aquest dimecres per via telemàtica amb el teixit empresarial i el tercer sector del Berguedà. Josep Ginesta ha alertat que superar la crisi passa, en bona part, per "mantenir vives" les petites i mitjanes empreses del país. "Una quarta part de les persones treballadores de Catalunya han perdut els seus ingressos o bé els han estat reduïts a causa de la pandèmia", ha expressat. Així mateix, ha repassat la flexibilització d'ajudes que ha portat a terme el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, per exemple, amb un pla de xoc per a l'ocupació que preveu que beneficiï de manera directa a 1.500 empreses i 4.300 persones. 

Un centenar de persones, entre empreses, autònoms, representants d'entitats socials i alguns alcaldes, han participat en l'activitat organitzada per l'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB). D'aquests, un bon gruix li ha traslladat les seves inquietuds sobre l'impacte de la pandèmia a la seva activitat, especialment pel que fa a les prestacions a les quals poden acollir-se, el cobrament d'ERTOs o els testos de coronavirus per a les empreses.

Josep Ginesta ha recordat que prop de 810.000 persones han vist afectat el seu lloc de treball a tot Catalunya per la crisi de la Covid-19, ja sigui perquè han sofert un ERTO, perquè eren autònoms o tenien contractes temporals o contractes fixes discontinus d'activitats de temporada. En aquest sentit, ha dit, als 680.000 afectats reals per expedients de regulació temporal d'ocupació a 30 d'abril, cal afegir la pèrdua neta d'afiliació mitjana a la seguretat social de 130.000 persones. "La pandèmia ha afectat en molt poc temps i de forma molt severa i inesperada a moltes persones amb feines i ingressos estables", ha subratllat el secretari general de Treball, citant a Guy Rider, director general de l'OIT. 

Ginesta s'ha mostrat convençut que determinats ERTOs es prorrogaran amb caràcter específic més enllà del 30 de juny. "Tot fa pensar que moltes empreses encara no podran tornar a la normalitat, les fases de desconfinament seguiran amb nosaltres durant un temps", ha admès. 

El secretari general de Treball, Afers Socials i Família ha apuntat que els ERTOS ressalten a l'Anoia (38,8%) i al Berguedà (37%). Qüestionat per diversos empresaris berguedans, ha assegurat que des del Govern s'ha fet "pressió política i mediàtica a tots els nivells" perquè l'Estat aboni aquests diners en els casos que encara hi ha pendents de pagar. "Vam habilitar una bústia on hem rebut més de 3.200 casos que no han cobrat l'ERTO, traslladarem al ministeri el conjunt de queixes que hi ha", ha indicat. "El SEPE ha reconegut que 70.000 catalans encara no han cobrat aquesta prestació, això és molt greu", ha dit. "La pròpia coordinació del SEPE ha induït a errors i ha estat un fracàs", ha advertit Josep Ginesta. 

El secretari general del Treball ha reiterat, durant la xerrada amb el teixit empresarial i social berguedà, que "la superació de la crisi de la Covid-19 ha de passar per mantenir vives el màxim nombre d'empreses i llocs de treball de qualitat, construint els millors consensos". En aquest sentit, ha exposat que el pla de reactivació del futur haurà de ser consensuat amb el territori. A més, ha dit que "els llocs de treball no surten d'un despatx de Barcelona", sinó "quan empreses com les de l'ACEB decideixen arriscar el seu patrimoni per crear llocs de treball". "Cada territori hauria de tenir un espai de concertació on els representants dels empresaris, els sindicats i el teixit productiu puguin construir una estratègia amb l'administració pública", ha afegit. 

Ginesta ha afirmat que la crisi del coronavirus ha tingut un impacte molt important a l'economia informal, "que és de prop del 20% del total, i que és la que després li costa de teixir xarxes de protecció fins i tot en els països benestant". 

Reorientar i redissenyar recursos

Ginesta ha detallat que, des del departament de Treball, s'estan reorientant i redissenyant recursos, per tornar a aplicar programes com el 30 Plus de suport a la integració laboral dels majors de 30 anys, amb l'esperança que arribi una injecció de diners d'Europa. En paral·lel, ha explicat que dilluns van arribar a un acord amb els principals sindicats i la patronal en matèria de testos de coronavirus per a les empreses. "Les proves poden tenir un efecte no desitjat que és relaxar la prevenció si surten negatives", ha avisat. "Ens vam trobar que les empreses enviaven els treballadors a fer testos d'una manera poc endreçada. Ara la voluntat és resoldre com més aviat millor totes les sol·licituds que hi hagi al voltant d'aquests testos", ha afirmat Josep Ginesta. 

Un 50% dels centres especials de treball (CET) de Catalunya han presentat un ERTO per la parada general de l'activitat i el fet que la majoria dels seus treballadors són persones amb factors de risc, segons també ha apuntat Josep Ginesta. Ho ha explicat després que des de l'ACEB es fes notar que el Taller Coloma ha presentat un expedient per aplicar un ERTO a 44 persones usuàries.