El nou Pla de Joventut té com a eixos erradicar el sexisme, promoure la participació i dinamitzar el local jove

El document que ha publicat l'Ajuntament de Berga recull un centenar d’accions amb un pressupost de 114.453,25 euros per aquest 2020

20 de maig del 2020
Actualitzat a les 22:07h
Sessió participativa a l'Espai Jove realitzada el desembre de 2018 (arxiu).
Sessió participativa a l'Espai Jove realitzada el desembre de 2018 (arxiu). | Aj. Berga
Berga disposa ja del nou Pla Local d’Adolescència i Joventut (PLAJ) que ha estat aprovat aquest mes de maig per decret d'alcaldia. Es tracta d'una eina estratègica i participativa de la ciutat que permetrà "definir, impulsar i coordinar" actuacions en matèria de joventut durant el període 2020-2024. El pla contempla quatre grans blocs temàtics per estructurar les polítiques actives de joventut (benestar, territori, transformació i emancipació) i tres eixos a treballar: combatre les violències sexistes en el marc de la campanya 'Vull la nit!', incloent-hi accions en matèria esportiva i a l'entorn digital; fomentar la participació de les persones joves i les entitats en els processos de presa de decisions de l'àmbit de la joventut; i dinamitzar l’espai jove com a equipament de referència. 

Per encarar aquests reptes, el Pla Local de Joventut posarà en marxa un centenar d’accions amb un pressupost de 114.453,25 euros per aquest 2020. 

El document és fruit del treball de l’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Berga en col·laboració amb altres àrees i la implicació de tots els grups municipals del consistori, serveis locals i del territori, associacions i entitats berguedanes i, especialment, del jovent d’entre 12 i 34 anys de la ciutat. El regidor de Joventut, Isaac Santiago, ha subratllat que "el nou Pla Local d’Adolescència i Joventut és un instrument que respon a les expectatives reals dels i les joves i farà que Berga esdevingui una ciutat més bonica, associativa, viva, lliure, cohesionada i digna". El regidor també ha afirmat que "l’aposta principal d’aquest document es basa en mostrar que el jovent és partícip en les polítiques municipals com també imprescindible per a la construcció del futur de Berga". 

Consulta aquí el nou Pla Local d'Adolescència i Joventut de Berga 2020-2024
Un document que mostra la realitat i les necessitats del jovent berguedà

El document es divideix en sis capítols. El primer és l’emmarcament i conté els compromisos i requisits, la descripció del pla, el marc normatiu, la definició de joventut, una breu evolució històrica sobre les polítiques de joventut desenvolupades a la ciutat, la descripció de les fases i el calendari del pla, la població diana, la finalitat, els reptes i els objectius a assolir.

El segon capítol se centra en descriure les eines i accions realitzades durant la diagnosi per conèixer les necessitats dels nois i noies. Per fer-ho, s’han fet entrevistes exploratòries, enquestes, grups de discussió, tallers participatius i també s’ha avaluat el PLAJ 2015-2018.

El tercer capítol consisteix en l’anàlisi de la realitat del jovent del municipi a través de xifres clau. Per exemple, Berga compta amb 4.039 adolescents i joves d’entre 12 i 34 anys, el que representa un 24% del total de la població, segons les dades del Padró municipal d’habitants a data de 31 de desembre de 2019.

El quart capítol conté l’anàlisi de les polítiques actives de joventut realitzades, els recursos econòmics i humans disponibles, una valoració d’aquestes polítiques per part del jovent, un mapa dels equipaments, recursos i serveis d’interès per a la població jove i les conclusions de la diagnosi.

El cinquè capítol descriu com es portarà a terme l’avaluació i el seguiment del PLAJ 2020-2024. El sisè capítol determina els reptes i l’estructura del pla d’acció dividit en diversos àmbits d’actuació. En concret, el pla d’acció contempla 98 accions (50 accions de continuïtat i 48 accions noves) distribuïdes en 12 àmbits d’actuació: salut i hàbits saludables; oci i lleure; esports; igualtat, gènere i diversitats; cultura i creació; participació i associacionisme; equipaments i serveis juvenils; espai públic; transició ecològica i transport; educació i formació; ocupació i habitatge.

582 persones han pres part del procés participatiu per definir-lo

El procés participatiu per elaborar el Pla Local d’Adolescència i Joventut de Berga ha comptat amb 582 persones. D'una banda, s’han realitzat 32 entrevistes exploratòries a persones de vuit col·lectius diferents: personal tècnic municipal, regidors i regidores de l’equip de govern, representants dels grups polítics del consistori, persones referents de serveis especialitzats, persones de col·lectius minoritaris i membres d’entitats juvenils, esportives i culturals. D'altra banda, s’han fet 460 enquestes en què hi han pres part 359 adolescents d’entre 12 i 19 anys d’ESO, Batxillerat i cicles formatius i 101 joves d’entre 18 i 34 anys. Per últim, també s'han fet sessions amb grups de discussió i un taller participatiu amb 90 persones.