CCOO considera «coacció» la carta que demanava tornar a la feina al personal de baixa de la residència de Bagà

Aquest dijous a la tarda hi ha prevista una primera reunió entre representants de la fundació privada Salarich Calderer i el comitè d'empresa

20 de maig del 2020
Actualitzat el 21 de maig a les 0:47h
Residència Salarich Calderer de Bagà (arxiu).
Residència Salarich Calderer de Bagà (arxiu). | Fundació Residència Salarich Calderer
El sindicat Comissions Obreres de Catalunya (CCOO) considera que la carta del Patronat de la Fundació Salarich Calderer és "una coacció" cap als treballadors de la residència i creu que la fundació privada sense ànim de lucre s'ha precipitat tirant pel dret "en comptes de parlar en primera instància amb els representants legals dels treballadors" per discutir "quina és la millor fórmula" d'afrontar una mala situació econòmica. 

El referent de Sanitat al Vallès Occidental i Catalunya Central de CCOO, Juan Carlos Delgado, ha assegurat a NacióBerguedà que "malgrat que l'alcalde afirmi que s'ha mal interpretat, la carta que es va enviar dissabte als treballadors diu el que diu, els demana que tornin de la baixa, i els adverteix que si no el centre haurà de tancar; nosaltres ho interpretem literalment com una coacció". En aquest punt, el sindicat creu que és el moment de rectificar i donar passos en la bona direcció per establir un diàleg amb els treballadors.

Des de CCOO han estat en contacte aquest dimecres amb la direcció de la residència,  i també ha intentat contactar amb l'alcalde de Bagà, Joan Oña, "per demanar explicacions". "Des de la direcció se'ns ha transmès que la carta era una qüestió que venia del patronat de la fundació, no d'ells. Ara confiem a poder parlar amb l'alcalde com a vicepresident que és d'aquest òrgan", ha afegit Delgado. Demà a la tarda hi ha prevista una primera reunió entre representants del patronat i treballadors per encaminar el diàleg. "El primer que haurien d'haver fet, des del patronat, és justament posar-se en contacte amb els representants legals dels treballadors per buscar una solució", ha expressat Delgado.

El sindicat demana que el patronat "rectifiqui" i "demani disculpes". Per a CCOO, el patronat de la fundació privada ha fet un primer mal pas "amb el redactat d'una carta que és com a mínim erroni". "Una empresa té uns determinats ingressos i, si en perd, haurà de fer algun tipus d'ajustos, nosaltres això ho entenem: estem per millorar les condicions de les treballadores no per ensorrar ningú. Cal buscar la millor fórmula entre totes les parts", ha apuntat Juan Carlos Delgado. 
 
El comitè d'empresa de la residència Salarich Calderer té tres delegades sindicals de CCOO i dues de la UGT. Per tant, aquest primer és el sindicat majoritari a l'empresa. 

Juan Carlos Delgado ha recordat que la residència ha arribat a tenir fins a 55 treballadors de baixa, alguns per una patologia prèvia, però la majoria per contagi de la Covid-19. "Si s'haguessin fet les coses una mica millor, es podrien haver estalviat moltes coses, no s'hagués arribat a aquesta situació. El personal no ha disposat de correctes equips de protecció d'inici, i així el normal és que una persona s'infecti", ha exposat Delgado.

Una incorrecta protecció del personal a l'inici de la pandèmia

El sindicat creu que, tant a la residència de Bagà com a la resta del país, no es va saber preveure disposar de mesures de protecció per infecció de contagi biològic, una qüestió que hauria d'haver quedat inclosa "dins d'una correcta avaluació dels riscos laborals", fins i tot abans de la pandèmia. "Les famílies paguen quotes mensuals que s'enfilen entre els 2.000 i 2.500 euros, aquests diners no només s'han d'utilitzar per pagar sous i fer obres, sinó també per tenir en compte la prevenció. Això és una cosa que no ha fet cap residència", ha lamentat aquest referent sindical. 29 dels 81 residents del centre geriàtric de Bagà han mort des de l’inici de la pandèmia.

Segons les dades fetes públiques per la mateixa residència, entre 2014 i 2018, la fundació ha tingut gairebé 323.000 euros de beneficis.