La ZER Berguedà Centre guanya un premi Baldiri Reixac pel projecte interdisciplinari «Vivim Catalunya»

La zona escolar rural que formen les escoles de Vilada i Borredà va treballar les tradicions i costums del país de manera transversal durant el curs 2018-2019

20 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:08h
El punt àlgid del projecte guardonat va ser la representació d'un espectacle musical inèdit elaborat.
El punt àlgid del projecte guardonat va ser la representació d'un espectacle musical inèdit elaborat. | ZER Berguedà Centre
La ZER Berguedà Centre, formada per les escoles de Vilada i Borredà, ha estat una de les 25 guanyadores d'un premi Baldiri Reixac, en la categoria Experiències, gràcies al projecte transversal i interdisciplinari "Vivim Catalunya" que ha explorat les tradicions i costums de Catalunya des de diversos àmbits i en el qual hi han treballat nens i nenes des de P1 fins a 6è de Primària. El premi té una dotació de 500 euros per cadascuna de les escoles, instituts o zones escolars rurals premiades.

El claustre va planificar el projecte "Vivim Catalunya" durant el curs 2018-2019 i aquest es va presentar a l'alumnat a partir d'una experiència on les tradicions i costums catalanes n'eren les protagonistes. Des d’aquell moment, el dia a dia de la ZER va girar entorn la temàtica del projecte en tots els àmbits. Es van treballar contes i llegendes, artistes com Dalí i Gaudí, músiques i instruments típics, geografia, història, tradicions i elements propis d'un espectacle musico-teatral (audiovisuals, escenografia, dansa, dramatització i música) i, fins i tot, es va fer una estada de colònies al centre de Barcelona.

El curs va acabar el juny de l'any passat amb una sortida escola-famílies per anar a viure la Patum de Berga den primera persona. El punt àlgid del projecte va ser la representació d'un espectacle musical inèdit elaborat i representat per les mestres i els alumnes de tota la ZER. 

El jurat ha valorat que el projecte de la ZER Berguedà ha sabut situar perfectament la cultura i les arts catalanes "al centre del projecte educatiu".

En totes les experiències viscudes, "els infants han estat el centre del procés d'enyament i aprenentatge, de forma motivadora, dinàmica i vivencial", han expressat fonts de la direcció de les escoles de Vilada i Borredà.

Els premis Baldiri Reixac són una iniciativa de la Fundació Carulla amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Oberta de Catalunya. Els organitzadors preparen un acte de lliurament de premis virtual, des del Teatre de Lliure de Barcelona. La cerimònia, que se celebrarà "en rigorós diferit" es farà el proper 7 de juny. 
 

Les escoles de Vilada i Borredà, guardonades als premis Baldiri Reixac. Foto: ZER Berguedà Centre