L'oposició reclama a Oña que dimiteixi del patronat de la residència després de la polèmica per la carta al personal

El portaveu de Bagà Endavant, Pep Llamas, advoca per un canvi de model que permeti al centre geriàtric dependre totalment d'una administració pública després d'una gestió "nefasta"

19 de maig del 2020
Actualitzat el 20 de maig a les 14:27h
Residència Salarich Calderer de Bagà (arxiu).
Residència Salarich Calderer de Bagà (arxiu). | Fundació Residència Salarich Calderer
L'oposició de Bagà ha mostrat aquest dimarts la seva indignació després que s'hagi sabut que el Patronat de la Fundació Salarich Calderer ha "amenaçat" als treballadors de baixa de la residència que, si no tornen a treballar, el centre geriàtric tancarà portes. El portaveu del grup municipal de Bagà Endavant, Pep Llamas, ha expressat a NacióBerguedà que es tracta "d'una falta de respecte" als treballadors de la residència, i també al col·lectiu de metges, "a qui se li està dient que està signant unes baixes que no són necessàries". En aquest sentit, Pep Llamas ha exigit la dimissió de l'alcalde Joan Oña de la vicepresidència del Patronat de la Fundació Salarich Calderer, després que aquest hagi assegurat als mitjans aquest matí que la carta dirigida als treballadors s'havia "malinterpretat".

"Cal dir-li al senyor alcalde que, quan un treballador causa baixa, per molt que la demani, és un profesional mèdic qui té la responsabilitat de signar-la d'acord amb el seu estat de salut", ha reiterat Llamas. 

"La carta no s'ha malinterpretat. En tot cas, l'han redactada malament. Posar en dubte els metges i els treballadors de la residència d'aquesta manera, dir que és un malentès, per salvaguardar-se ell de la responsabilitat que té sobre la residència i que no exercita, em sembla mesquí i una falta de respecte absoluta", ha afirmat el portaveu de Bagà Endavant.
"Avui al programa Planta Baixa de TV3 Joan Oña ha parlat en nom del patronat, en primera persona. Hi ha un president de la fundació que és el rector. El vicepresident no pot assumir el paper del president, i menys quan és l'alcalde, perquè hi està involucrant tot l'ajuntament", ha advertit Llamas. 

"Per tot plegat, demano que Joan Oña dimiteixi del patronat", ha afegit Pep Llamas. "Encara que com a batlle el seu nomenament sigui definit pels estatuts, Joan Oña no pot continuar en aquest càrrec. Si els estatuts no li permeten dimitir de la vicepresidència, doncs que plegui d'alcalde", ha reblat Llamas. 

Pep Llamas ha qualificat de "nefasta" la gestió del brot de coronavius a la residència Salarich Calderer. "No em refereixo als professionals que hi estan treballant, però es va dir de forma recurrent que faltaven mitjans i la fundació, en tant que privada, havia de proveir de mitjans als seus treballadors i als seus professionals; o de forma subsidiària ho havia de fer l'ajuntament", ha considerat Llamas. 

Canvi de model per a la gestió pública de la residència

Pep Llamas ha subratllat que en cap moment es pot plantejar el tancament del centre geriàtric, tal com fa la polèmica carta, i ha reclamat que s'estudiï un canvi de model perquè aquest passi a dependre totalment d'una administració pública. "Ni l'Alt Berguedà ni Bagà es poden permetre el luxe de perdre la residència Salarich Calderer, primer per l'actuació assistencial que ofereix, i després perquè és l'empresa que dona més llocs de treball al municipi", ha dit Llamas. 

La Fundació Residència Salarich Calderer, que gestiona l'equipament, és una entitat sense ànim lucratiu, que té com a òrgan representatiu un patronat en el qual hi ha l'Ajuntament de Bagà i diferents persones del municipi. El patronat està presidit pel rector de la parròquia, Miquel Farràs. El centre assistencial ofereix serveis de residència, centre de dia, atenció domiciliària i transport adaptat. 

"Nosaltres el que volem és que la gestió de la residència passi a mans d'alguna administració pública, que no es perdi ni un sol lloc de treball, que es recuperin les vuit places concertades, que mai ens van arribar a donar, i que hi hagi servei assistencial i sanitari, sense que torni a passar que es carrega aquesta responsabilitat a professionals geriàtrics que no poden assumir-la", ha resumit Llamas. Pep Llamas ha destacat que la crisi ha deixat en evidència la falta de recursos a les residències i ha defensat el model públic no només per a Bagà, sinó per als centres de tot Catalunya.

D'altra banda, Pep Llamas ha exposat que "Oña va designar com a vocal de la fundació una altra regidora, Pilar Grillé, i una persona que anava a la llista d'Esquerra Republicana". Per això, Llamas ha aclarit que han entrat una pregunta a secretaria de l'Ajuntament de Bagà "perquè ens aclareixin quin abast de responsabilitat pot tenir consistori en la gestió del brot", tenint en compte que la Fiscalia de Manresa n'ha obert diligències civils i ha demanat informació sobre l'actuació del centre. La residència ha acumulat 29 morts des de l'inici del brot de la Covid-19.