DOCUMENT La residència de Bagà demana als treballadors de baixa que tornin per evitar el tancament

L'alcalde Joan Oña assegura que la carta s'ha malinterpretat i reitera que la situació del centre "és dramàtica"

19 de maig del 2020
Actualitzat a les 15:43h
Residència Salarich-Calderer de Bagà.
Residència Salarich-Calderer de Bagà. | Fundació Residència Salarich-Calderer
El Patronat de la residència Salarich Calderer de Bagà ha escrit una carta dirigida a tots els treballadors de baixa en la qual se'ls demana la reincorporació a la feina "de forma immediata". La residència ha sol·licitat tant la reincorporació dels treballadors que han donat negatiu i tenen l'alta mèdica, com de les persones que estan de baixa per motius aliens a la Covid-19, i que el seu estat de salut els permet fer aquest pas. "Aquesta crisi sanitària ens porta a una forta crisi econòmica i social que cal afrontar i ens obligarà a prendre mesures dràstiques per poder evitar un possible tancament de la institució i dels serveis assistencials que presta", han assegurat des de la Fundació Salarich Calderer a la missiva. El contingut de la carta que ha avançat l'AquíBerguedà i al qual ha pogut tenir accés NacióBerguedà ha causat un profund malestar entre el personal del centre geriàtric (pots llegir el document complet a continuació). 

La fundació Salarich Calderer sostè al polèmic text que "des del punt de vista econòmic, la malaurada pèrdua de 29 residents implica una forta davallada d'ingressos que, en el context social i econòmic actual, no fan preveure la seva recuperació a curt i mitjà termini" i que "això comportarà, urgentment, la necessària reducció de despeses en tots els àmbits de gestió, inclosa la reducció dels costos de personal, portant a terme totes aquelles actuacions que, previstes a la norma vigent, puguin exercir-se, ja sigui amb expedients de regulació d'ocupació temporal (ERTE) o definitiu (ERO), així com altres mesures".
 

Fundació Salarich Calderer by Naciodigital on Scribd



Joan Oña: "La carta s'ha malinterpretat"

L'alcalde, Joan Oña, que és el vicepresident del Patronat, ha assegurat aquest dimarts que la situació del centre és "dramàtica", i que la intenció de la carta no és ofendre ningú, sinó "posar sobre la taula que tenim un problema greu i que l'hem de resoldre entre tots, entre el personal, la Generalitat i el Patronat". Per a l'alcalde, "la carta s'ha malinterpretat". El missatge que es volia transmetre, segons Oña, és que no es poden permetre tenir tant personal de baixa perquè els números no surten. Per això, demanen als treballadors que, sempre que en la mesura que els ho permeti la seva salut, es vagin reincorporant a la feina. "Tenim diners per pagar la nòmina d'aquest mes, però no les del mes vinent", assegura. 

La residència de Bagà és una de les que més ha patit el coronavirus a Catalunya. Hi han mort 29 dels 81 residents, si bé el brot s'ha estabilitzat en l'última setmana i en la segona tongada de proves PCR almenys 15 dels 23 residents ja van donar negatiu. Fa una setmana, NacióBerguedà va avançar que la Fiscalia de Manresa té obertes diligències preprocessals per estudiar l'actuació de la residència amb relació a la pandèmia del coronavirus.