El turisme rural al Berguedà encara l'obertura de les cases amb incertesa però a l'espera que s'ampliï la mobilitat

Els treballadors han fet un curs intensiu per adaptar-se i ser més conscients amb la desinfecció dels espais

Redacció
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 14:54h
La casa de la Creu de la Pinya de Berga.
La casa de la Creu de la Pinya de Berga. | ACN
El turisme rural al Berguedà, una de les comarques on aquest tipus de turisme té més sortida, encara l'obertura dels establiments des de la incertesa. El motiu és que el seu client habitual, el metropolità, no pot desplaçar-se i canviar de regió sanitària. Per això, fins que no es pugui saltar a la fase 2, veuen el seu futur amb neguit. Aquest dilluns, a la casa rural la Creu de la Pinya, encara sense clients, els treballadors s'han dedicat a posar en pràctica les tècniques de desinfecció d'espais que durant els dies de confinament han après en un curs telemàtic intensiu. El president d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, no dona per perduda la temporada i espera poder-la recuperar "mínimament" amb les reserves del juliol i l'agost.

La meitat de la vuitantena de cases rurals que hi ha al Berguedà han començat a aixecar les persianes aquest dilluns després de dos mesos sense poder treballar. Les primeres tasques per tornar a la "normalitat" han estat les de desinfecció. L'objectiu dels propietaris és fer una obertura "segura" i durant el confinament han realitzat un curs telemàtic per aprendre i posar consciència en la desinfecció dels diferents espais de la casa. Sobretot, en no deixar-se cap detall, com els poms de les portes, les baranes o els utensilis de cuina, per exemple. També s'han proveït de gels hidroalcohòlics per a tothom.

La propietària de la Creu de la Pinya (Berga) és la Gemma Borràs i ha explicat que estan molt satisfets de tornar a obrir. El seu problema, però, com la majoria, és que han d'obrir sense clients. Davant la incertesa imperant de les darreres setmanes, la majoria de les reserves més immediates s'han anul·lat. A partir de finals de juny, amb Sant Joan com a referent, el calendari és una altra cosa i les reserves es mantenen, amb els clients a l'expectativa de si es podran moure, amb la previsió que ho puguin fer. Fins a l'esperat Sant Joan, però, moltes de les cases confien en què els clients de la Catalunya Central es puguin animar.
 

Gemma Borràs de la Creu de la Pinya de Berga. Foto: ACN


Una altra de les incògnites són els clients estrangers, amb qui els propietaris mantenen comunicació a l'espera de saber en quines condicions estarà obert l'espai aeri i com afectarà això a les seves vacances. "De moment hi estem en contacte, tothom en té ganes, però no podem saber si podran venir, ni nosaltres ni ells", ha explicat Gemma Borràs. Una part ja ha anul·lat, "però n'hi ha molts que volen venir igualment", ha afegit.

Salvar la temporada

El president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, ha explicat que pels propers dies, moltes de les cases no tenen clients, però ja estan rebent moltes consultes. Moltes fan referència a si les cases tenen jardí, piscina, o possibilitat de moure's per l'entorn. "Això ho podran fer sense cap problema", ha assenyalat el president de l'associació.

Les cases que s'ompliran primer, ha destacat Oriol Baños, són aquelles que es poden llogar completes pel gaudi d'una sola família o grup d'amics. En aquest sentit, aquelles cases que es lloguen per habitacions, de moment les restriccions les assimilen més als hotels i, per exemple, les zones comunes hauran d'estar clausurades.

"Tot plegat és molt incert", ha assenyalat Baños. "Maig i juny segurament seran mesos d'adaptació amb poques reserves, però confiem que això canviï pels mesos de juliol i agost". Ara per ara, "s'han perdut dos dels mesos més importants" pels propietaris de les cases rurals, que coincideixen amb la Setmana Santa i la primavera, però no renuncien a recuperar-se "mínimament", ha assenyalat el president. 
 

La casa rural de la Creu de la Pinya de Berga. Foto: ACN