La restauració de la Majestat romànica de la Pobla de Lillet ha costat 11.800 €

La talla va patir diverses modificacions durant el segle XX, en què va passar d'un Crist triomfant a un Crist sofrent

Aida Morales
16 d'abril del 2015
Actualitzat a les 11:33h
Restauració de la Majestat romànica de la Pobla de Lillet
Restauració de la Majestat romànica de la Pobla de Lillet | Bisbat de Solsona

Restauració de la Majestat romànica de la Pobla de Lillet Foto: Bisbat de Solsona


La restauració de la Majestat romànica de la Pobla de Lillet per part del Centre de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura ha tingut un cost final de 11.870 euros, dels quals la Conselleria n'ha finançat el 50%, la Parròquia del municipi un 25% i el Bisbat de Solsona la part restant. 

Aquestes són les dades que el mateix Departament ha traslladat, en referència a la restauració de la talla de 145 d'alçada i 131 centímetres d'amplada, datada del segle XII i que representa la figura del Crist triomfant, clavat a la creu amb quatre claus. De fet, però, al llarg dels anys ha sofert diverses transformacions, que es coneixen gràcies a fotografies antigues, i que permeten assegurar, que la Majestat es va transformar en un Crist sofrent, mitjançant la modificació de la posició dels seus braços i del cap, i que, més endavant, se la va retornar a la posició inicial gràcies a la col·locació d'una falca afegida a la part frontal del coll, dissimulada amb un gruix de pasta en forma de barba abarrocada. 

Tal i com ja va apuntar aquest diari en la notícia de retorn del Sant Crist a la Pobla de Lillet, aquesta Majestat es va traslladar a Manresa entre el 1937 i el 1939, moment en què va patir una nova intervenció, en què se li va restituir la barba original, se li van modificar els braços i es va canviar la creu. No obstant això, l'aspecte actual de la talla correspon a una intervenció feta l'any 1942, per un artista decorador que, d'altra banda, la va acolorir. 

Davant de totes aquests modificacions, doncs, la Majestat de la Pobla de Lillet es trobava, després de tants anys, en un estat degradat, propi de la naturalesa dels materials i de les diverses intervencions. Per això, el Centre de Restauració va realitzar-hi una desinsectació exhaustiva per evitar el creixement de microorganismes i fongs; i diverses reparacions de caràcter estructural. D'altra banda, també es van extreure mostres per analitzar les restes pictòriques originals, així com un estudi radiogràfic per conèixer l'obra a nivell intern.
 

Majestat de la Pobla de Lillet restaurada Foto: Bisbat de Solsona