coronavirus

Sis de cada deu turistes que van visitar el Berguedà en els últims anys es decanten per un destí de muntanya

S'ha fet una enquesta per conèixer les preferències i activitats que prioritzaran per aquest 2020 enmig de la pandèmia

per NacióBerguedà , 15 de maig de 2020 a les 20:49 |
La superlluna, des de Saldes, al costat del Pedraforca. | Carme Molist
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Agència de Desenvolupament del Berguedà ha fet una enquesta a turistes que han visitat la comarca en els darrers cinc anys per conèixer si tenen intenció de fer vacances aquest any i les seves preferències. L'estudi, que es basa en 702 enquestes d'un univers estimat en 200.000 persones, recull dades com ara que 6 de cada 10 dels enquestats aposten per un turisme de muntanya. Els impulsors de l'estudi creuen que "la demanda turística" a la comarca podrà "sortir reforçada" de la crisi de la covid-19 perquè s'apostarà per turisme de proximitat.

Un 80% dels enquestats confia poder anar de vacances o fer una escapada aquest any. I els que preveuen que no podran, el gruix més important ho atribueix al fet de no sentir-se segurs per la covid-19 (un 61%), mentre que amb més distància hi ha els que diuen que no tindran diners (un 13,6%) o perquè no tindran dies de festa o vacances (un 9,7%).


Sobre l'indret que escollirien anar de vacances, sis de cada deu aposten per un destí de muntanya de Catalunya mentre que dos de cada deu triarien platja. Destaca també que només 1 de cada 10 voldria anar en alguna altra part de l'Estat.

Quan se'ls pregunta pel tipus d'allotjament, un 21,4% responen que triarien petits hotels, hostals i fondes; un 22,9%, càmpings i un 18% establiments de turisme rural. I referent a les activitats, passejar és la preferida amb un 81% d'enquestats, seguit de la gastronomia (53,%), esports a la natura (38,6%), visites culturals (37%) i compres de proximitat (33,5%).


Pel que fa a allò que prioritzarien a l’hora d’escollir les vacances, se'ls demana puntuar de l'1 al 6. Al capdavant hi ha el preu (5,2), seguit del destí (4,6) i conèixer l’establiment o els propietaris (4,4).

A l’hora d’escollir amb qui compartir el viatge, més de la meitat ho farien amb la família (57,6%) i gairebé un terç (29,1%) hi anirien amb la parella. Els viatges amb amics o sols tindrien molt poc pes. Pel que fa al mitjà de transport que utilitzarien per arribar al destí, gairebé 9 de cada 10 ho farien en cotxe (87,7%). Gairebé tots els restants ho farien en autocaravana o camper (6,7%).

El president de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, ha admès que "els resultats de les enquestes ens donen un punt d’optimisme davant de tanta incertesa".  "A l'hora d'anar de vacances, la gent té en compte valors que el Berguedà ja fa anys que treballa, com la xarxa de camins, la gastronomia amb producte local, la sostenibilitat, la natura i el paisatge", ha expressat Vall. 

S'han fet més de 700 enquestes

L'estudi es basa en 724 enquestes (702 de vàlides) per un univers estimat de 200.000 persones. De les respostes totals vàlides, 3 persones procedeixen de fora de l’estat espanyol, 8 de la resta d’Espanya i 691 de Catalunya. Dels catalans, 169 procedien del Berguedà i no es tindran en consideració per l’informe per tal de focalitzar-se en l’opinió dels visitants de fora de la comarca.

 

Participació