Les funeràries del Berguedà es preparen per tornar a celebrar funerals a partir de dilluns

Es farà respectant aforaments màxims d'un terç de capacitat de la sala o l'església i amb mesures de distanciament social

15 de maig del 2020
Actualitzat el 17 de maig a les 17:17h
Sala d'espera de la Funerària Pujols de Gironella, que tornarà a estar activa dilluns.
Sala d'espera de la Funerària Pujols de Gironella, que tornarà a estar activa dilluns. | Arxiu particular
Les funeràries del Berguedà, Funerària Ferran, Funerària Pujols de Gironella i Funerària Gubianas de Puig-reig, ja es troben preparades per tornar a organitzar cerimònies de comiat dels difunts després de dos mesos sense oferir-ne a causa de la pandèmia del coronavirus. Pendents que l'Estat confirmi l'entrada en fase 1 de desconfinament del Berguedà, les funeràries enllesteixen els darrers serrells per començar a tornar a la normalitat sempre respectant les mesures de salubritat i de distanciament social que imposen les normes de confinament per aquesta fase.

Les sales de vetlla només acolliran 10 persones de manera simultània i les sales de cerimònia tindran l'aforament limitat a un terç de la seva capacitat. Aquesta limitació s'estendrà a les esglésies o centres de culte en cas que el funeral se celebri fora dels oratoris de la funerària, quelcom habitual a la comarca. L'acompanyament del difunt al cementiri estarà limitat a 15 persones -al ser a l'aire lliure- més el ministre de culte, en cas de ser-hi. En tots aquests actes, els assistents hauran de portar mascareta i respectar les distàncies amb les altres persones.

Les tres funeràries han confirmat que disposaran de gel hidroalcohòlic a disposició dels familiars i amics dels finats. Es demanarà l'ús de mascareta i el distanciament social durant les vetlles i la cerimònia. Tant les sales de vetlla com els oratoris es netejaran i desinfectaran amb freqüència, i sempre després de cada ús. 

Des de mitjans de març les famílies que han patit una pèrdua no han pogut acompanyar el difunt en el seu comiat. Com a mesures de protecció contra el coronavirus han quedat suspeses les cerimònies i l'acompanyament a la sala de vetlles i al cementiri s'ha limitat a només dues persones. 

Jordi Pujols, de Funerària Pujols de Gironella, ha explicat que "si passem a fase 1, vetlles i cerimònies encara es veuran molt limitades. Amb la família més propera, omples facilment el topall màxim de 10 assistents per vetlla". "Confio que la gent entengui que aquesta és una fase intermitja on encara no hi ha una normalitat. Nosaltres estem preparats, seguim treballant, ens caldrà informar bé a les famílies d'aquests criteris de seguretat", ha incidit. 

A partir de dilluns, malgrat la desescalada, NacióBerguedà seguirà sense informar a la secció de necrològiques dels horaris de les cerimònies i les vetlles, d'acord amb el criteri de seguretat de les funeràries. Es recomanarà a cada família que avisi personalment a aquelles persones més properes de les hores convingudes de vetlla i funeral per evitar superar la xifra permesa d'assistents a les sales.