Puig-reig preveu destinar 200.000 euros als ajuts extraordinaris per a famílies i autònoms

El ple aprova les bases reguladores per ajudar treballadors a compte d'altri, autònoms i petites empreses

15 de maig del 2020
Actualitzat a les 16:43h
Ple telemàtic del municipi de Puig-reig.
Ple telemàtic del municipi de Puig-reig.
El ple de l’Ajuntament de Puig-reig ha aprovat aquesta setmana, en una sessió telemàtica, les bases reguladores per ajudar famílies, autònoms i petites empreses del municipi. El compromís de l'equip de govern de Junts per Puig-reig-ERC és destinar a aquests ajuts extraordinaris uns 200.000 euros per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19 al municipi. 

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, ha posat de relleu que l'aposta del consistori és la "de posar al centre les persones". "Aquests últims dies estem veient convocatòries d'ajuts per autònoms i microempreses a altres municipis, però no s'hi inclouen els treballadors per compte d'altri, que estan patint un expedient de regulació o s'han quedat sense feina. A nosaltres ens va semblar que s'havia de pensar en aquest camp més social", ha incidit Altarriba en declaracions a NacióBerguedà

"Els autònoms són un col·lectiu a qui evidentment haurem d'ajudar perquè sabem que quedaran molt tocats. Però també hem de tenir en compte les famílies, és tant o més important. Som coneixedors de persones que ho estan passant realment malament, que no són usuaris dels serveis socials, però tenen dificultats perquè s'han quedat sense feina", ha subratllat Josep Maria Altarriba. "Paral·lelament, estem estudiant dotar de més recursos serveis socials", ha afegit l'alcalde.

Les convocatòries d'ambdues línies d'ajuts s'aprovaran per junta de govern quan s'hagi designat una partida pressupostària, un cop que el plenari ha donat llum verda a les bases reguladores aquest dimecres. "Necessitem uns dies per treballar el pressupost", ha expressat el batlle. 

En la sessió ordinària les bases reguladores dels ajuts per a famílies s'ha aprovat per unanimitat, mentre que la dirigida a autònoms i petites empreses ha rebut els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició de Junts per Catalunya (JxCat), que l'ha vist "molt similar" a una proposta que ells van presentar fa tres setmanes. "No entenem el motiu que s'hagi duplicat la feina i s'hagi esperat tres setmanes més per presentar unes bases", ha argumentat el regidor de l'oposició Pol Vila. 

La regidora d'Atenció a les Persones de Puig-reg, Alba Camps, ha argumentat en la sessió de ple que "hem volgut donar una resposta més transversal, pensant en totes les situacions possibles, en els autònoms i les petites empreses, però també en les famílies". "Volem ser justos, per això presentem dues línies d'ajuts que són de caràcter progressiu, amb una baremació per atorgar més ajuda a qui més ho necessita", ha detallat. 

Barem per atorgar els ajuts

Per acollir-se als ajuts extraordinaris en règim de concurrència competitiva a famílies afectades per la crisi sanitària, caldrà "acreditar una reducció dràstica dels ingressos", segons les bases aprovades al plenari. Els beneficiaris seran treballadors i treballadores per compte d'altri que han estat afectats per un expedient de regulació o han vist extingit el seu contracte de treball.

Per accedir-hi, l'Ajuntament de Puig-reig ha marcat una sèrie de criteris i una baremació d'acord amb la quantitat d'ingressos i la situació de vulnerabilitat que pugui acreditar cada família. Per exemple, puntuarà tenir persones dependents al càrrec, una major reducció d'ingressos, l'extinció del contracte laboral o haver d'assumir el pagament d'una hipoteca, préstec o lloguer. Cada beneficiari rebrà un màxim de 1.000 euros. 

Pel que fa a la línia d'ajuts per a empreses i comerços, s'hi podran acollir petits empresaris o autònoms amb baremació per afectació d'ingressos, treballadors al càrrec; entre altres, tenint en compte si es tracta d'una activitat que ha hagut de tancar per ser considerada un servei no essencial. Cada beneficiari rebrà un màxim de 2.000 euros, ampliable a 2.500 euros si el consistori disposa de romanent.

Alba Camps ha defensat que "el que fem és doblar l'import que es concedeix en funció de les necessitats", respecte a la proposta de JxCat; i demanar que s'acrediti "una reducció d'ingressos per la Covid-19" com a condició per atorgar l'ajut. 

El ple tomba una proposta de JxCat per atorgar vals de compra

El ple ha tombat una moció de JxCat per a l'atorgament de vals per al foment del comerç local, perquè l'equip de govern s'ha mostrat partidari de vehicular vals a partir de les famílies que més ho necessiten i, a la vegada, de buscar altres mesures per incentivar el comerç. "Les mesures per incentivar el comerç no passen necessàriament per entregar vals a totes les unitats familiars, ho necessitin o no, hem de ser rigorosos perquè la crisi pot allargar-se mesos o anys", ha puntualitzat Alba Camps. 





Arxivat a