Joana Rodríguez: «No tornarem a tenir la normalitat que coneixíem fins d’aquí a molt de temps»

La cap d'Infermeria creu que a partir d'ara caldrà treballar d’una altra forma i avisa que, malgrat la desescalada, els usuaris també hauran d'adaptar-se a una "nova manera de funcionar"

15 de maig del 2020
Actualitzat el 16 de maig a les 15:36h
Joana Rodríguez, gerent en funcions de l'Hospital Sant Bernabé.
Joana Rodríguez, gerent en funcions de l'Hospital Sant Bernabé. | Cedida
Joana Rodríguez és la cap d'Infermeria de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga i ha exercit de gerent en funcions del centre durant bona part del període de pandèmia. A l'hospital comarcal són dies molta feina i en què tothom treballa a primera línia. Amb tot plegat, Joana Rodríguez ha accedit a concedir una entrevista a NacióBerguedà per explicar-nos com s'afronta la crisi de la Covid-19 al centre i com ha afectat la resta de serveis assistencials. 

Un total de 19 persones es trobaven ingressades aquest dijous a l'Hospital Sant Bernabé de Berga amb diagnòstic de Covid-19. D'aquests 19, hi ha 9 pacients que continuen amb la prova PCR positiva. La davallada de pacients de coronavirus en els últims dies amb un nombre elevat d'altes ha permès concentrar tots els casos de la Covid-19 a la primera planta i començar a recuperar consultes externes, proves complementàries i algunes operacions. Són bones notícies. Però com es veu tot plegat des de dins del centre? N'hem parlat amb Rodríguez a continuació. 

- S'hauria imaginat una situació de pandèmia com l'actual?

- La veritat és que no m’ho hagués imaginat mai. Hi ha èpoques de l’any en què l’activitat és molt elevada, però mai com la situació actual. 

Estàvem preparats per a una situació molt més lleu de la que hem tingut, ens ha agafat per sorpresa a tots els centres sanitaris.

- Continuen havent-hi ingressos cada dia per Covid-19? En quina proporció?

- Sí, n’hi continuen havent però cada dia menys i estan tornant a augmentar els ingressos d'altres especialitats.

- Tot plegat, ha suposat un sobreesforç pel personal? Com ha estat?

- Evidentment. S’ha hagut de passar a fer torns de 12 hores, a banda de l’esforç emocional que requeria en moltes situacions. Cal dir que si s’ha aconseguit ha estat gràcies a la implicació de tots els professionals.

- Durant la pandèmia, s'han suspès les visites programades que no eren urgents i s'han mantingut els tractaments oncològics i operacions que eren prioritàries. El servei d'urgències ha pogut funcionar amb normalitat?

- Sí, és clar. El servei d’urgències ha continuat amb el seu funcionament per a tots aquells pacients que ho han requerit, però evidentment amb una forma diferent de treballar.

- Hi ha el perill que s'hagin deixat de diagnosticar altres patologies en persones que potser no han acudit urgències per por al coronavirus, però que en circumstàncies normals ho farien? 

- La gent ha consultat per aquelles patologies estrictament urgents, i segurament que hi ha altres pacients amb patologies també importants no han volgut venir a urgències per por a contagiar-se. Però des de fa uns 10 dies ja es comença a tenir més urgències de patologies diverses.

- Aquesta setmana ja s'han fet intervencions quirúrgiques ambulatòries i dilluns es recuperaran algunes consultes externes a la planta 0. Estem a prop de la normalització de la resta de serveis?

- No, no tornarem a tenir la normalitat que coneixíem fins ara fins d'aquí a molt de temps. Hem d'aprendre a treballar d’una altra forma i els usuaris també hauran d'aprendre i respectar la nova manera de funcionar.

- L'hospital no té Unitat de Cures Intensives (UCI). En situacions com l'actual, això és un desavantatge per als berguedans?

- Per tenir UCI cal tenir una sèrie de professionals i especialitats que el nostre centre no disposa. Al nostre nivell d’hospital no ens pertoca una UCI, ni per infraestructura ni per número d’ habitants de la comarca, ho marca el nivell de cada centre. Cal recordar que disposem d’un hospital a 30 minuts de Berga on sí que tenen aquest servei i tenim bones comunicacions i un servei molt important com el SEM.

- El Berguedà ha estat una de les comarques amb més casos per habitant, segons les dades del Departament de Salut. Per què?

- Desconeixem aquestes dades, només pel que informen els mitjans i només podem parlar de les del nostre centre que són les que coneixem. Però no ens sembla una exageració amb la proporció de la resta de centres.

- Creu que hi ha tingut a veure el fet que és una població especialment envellida?

- La població envellida sol tenir més patologia de base i per tant pot veure's més afectada, sí. 

- Què en pensen els professionals sanitaris dels aplaudiments i el reconeixement que estan rebent dels seus veïns i veïnes?

- És un agraïment que ens agrada molt, i tant, però que la gent no oblidi que la malaltia és al carrer encara i que cal continuar amb totes les mesures de seguretat.



Arxivat a