Berga estudiarà cas per cas les ampliacions de terrasses de bars i restaurants

Els establiments que vulguin ampliar el seu espai exterior hauran de presentar una instància via telemàtica al consistori i incloure un dibuix o croquis de la nova distribució

14 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:23h
Passeig de la Indústria de Berga amb una terrassa d'un bar en primer pla (arxiu).
Passeig de la Indústria de Berga amb una terrassa d'un bar en primer pla (arxiu). | ACN
L'Ajuntament de Berga ha anunciat mesures per tal d'acompanyar en la reobertura i facilitar l’ampliació de les terrasses de bars i restaurants en el procés de desescalada de l'estat d'alarma a la ciutat. Els establiments que vulguin ampliar el seu espai exterior hauran de presentar una instància via telemàtica al consistori i incloure un dibuix o croquis de la nova distribució, que s'estudiarà cas per cas.

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat a NacióBerguedà que s'intentarà donar resposta com més aviat millor a totes les sol·licituds, un cop que s'estudiï "la proposta de distribució, l'espai i les distàncies de seguretat que queden entre les diferents taules i persones". El Berguedà entrarà molt probablement a la fase 1 del pla de desescalada de la Covid-19 dilluns que ve, fet que permetrà la reobertura de les terrasses de bars i restaurants amb una ocupació del 50%. Per això, el consistori recomana tramitar les peticions tan aviat com es pugui adjuntant la documentació sol·licitada per agilitzar el tràmit administratiu. 
 
Com a norma general, es permetrà l’obertura de terrasses als negocis autoritzats l’any anterior. Tan sols hauran de respectar la limitació d’instal·lar el 50% de les taules permeses, tenint en compte les mesures preventives esmentades anteriorment. En aquest cas, no caldrà que realitzin cap tràmit al respecte.

Ara bé, els bars i restaurants que vulguin reobrir les terrasses amb una ampliació de superfície superior al 50%, sempre que ho permeti l'amplada de la via pública on s'ubiqui la terrassa, hauran de presentar una instància via telemàtica indicant el nombre de lots (1 lot és 1 taula amb 4 cadires) pels quals es vol sol·licitar l’ampliació. També caldrà detallar mitjançant un dibuix o croquis la distribució dels lots a la via pública. En cas que la sol·licitud d’ampliació de la terrassa situada en una vorera comporti l’ocupació de part de la vorera d’altres edificis, caldrà aportar un escrit de conformitat emès per la propietat o la persona representant de la comunitat de propietaris dels edificis afectats.

L'Ajuntament de Berga estudiarà diferents casuístiques que es puguin produir, s’estudiarà la disponibilitat d’espais físics i zones de vianants per resoldre les diferents peticions. També s’establirà, com a norma general, un límit màxim d’ocupació de taules i cadires al 100% de les autoritzades l’any anterior. 

Suspensió del cobrament de la taxa de terrasses durant l’estat d’alarma

Pel que fa a la taxa per a la instal·lació de terrasses a la via publica, el consistori no cobrarà aquesta ordenança als bars i restaurants durant el període comprès des de l’inici de l’estat d’alarma fins a l’autorització de l’entrada en fase 1. És a dir, només cobrarà pels dies oberts. El cobrament de la taxa es limitarà als dies hàbils d’ocupació i d’acord amb les limitacions establertes o possibles ampliacions autoritzades. 

L'Ajuntament de Berga està treballant en una proposta per aprovar una disposició transitòria que permeti la no aplicació temporal de la corresponent ordenança fiscal de terrasses durant el segon semestre de l’any 2020. El personal tècnic municipal està treballant per poder presentar aquesta proposta en la pròxima sessió ordinària del plenari municipal que es realitzarà el mes de juny. L'equip de govern ha parlat, de moment, amb almenys un dels grups de l'oposició per buscar suports. 

El consistori ha mantingut reunions i contactes amb l'associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà en les últimes setmanes per conèixer els neguits del sector. Els restauradors demanaven que el consistori s'expressés com més aviat millor "sobre com es procediria" davant una situació que és complicada. "No s'ha tancat el tema de la taxa i aquesta és una qüestió que portarem al ple, però estem treballant en el mecanisme que ens permeti la no aplicació de la mateixa, sobretot tenint en compte la casuística que estem vivint", ha resumit Roser Rifà. 
Arxivat a