L'Hospital Sant Bernabé de Berga ja concentra els pacients de Covid-19 en una sola planta

El centre recuperarà algunes consultes externes dilluns i ha començat a fer intervencions quirúrgiques ambulatòries

14 de maig del 2020
Actualitzat el 18 de juny a les 17:00h
Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu)
Hospital Sant Bernabé de Berga (arxiu) | ADBerguedà
L'Hospital Sant Bernabé de Berga està recuperant una certa tranquil·litat després que les dades de pacients ingressats per Covid-19 hagin registrat una davallada important. No obstant això, el centre de referència a la comarca no abaixa la guàrdia ni canta victòria.

Aquesta setmana s'han començat a fer intervencions quirúrgiques ambulatòries, i dilluns vinent es reprendran algunes de les consultes externes a la planta 0. 

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha explicat a NacióBerguedà que el que s'ha fet, en aquests moments, és "modificar el circuit intern de l'hospital, mantenint aïllada l'única planta on encara hi ha pacients de Covid-19". Els pacients amb coronavirus s'han traslladat tots a la quarta planta i s'ha pogut procedir al tancament de la resta d'espais. La tercera planta s'ha buidat de pacients de coronavirus i, a hores d'ara, es troba neta.

Entre ahir i avui també s'ha procedit al tancament definitiu i a la desinfecció de la segona planta, que va quedar buida de pacients de Covid-19 dijous passat. S'ha esperat uns dies abans d'actuar en aquesta planta per comprovar que efectivament no hi havia cap repunt i s'ha procedit a desinfectar-ho tot, incloent-hi "tot el que fa referència als conductes de la calefacció i de l'aire condicionat", ha confirmat Venturós a aquest diari.

​La consigna és mantenir la prudència per si hi haguessin repunts de la malaltia, malgrat que la pressió hospitalària ha baixat significativament durant l'última setmana. "Encara no tornem a una situació ordinària ni de normalitat", ha advertit la batllesa en declaracions a NacióBerguedà. De moment, la setmana passada ja es van fer algunes endoscòpies, des de dilluns hi ha hagut intervencions quirúrgiques de caràcter ambulatori i a partir de la setmana vinent es recuperaran les visites externes que siguin més prioritàries i altres operacions. 

Amb dades d'ahir, només 9 dels 23 pacients ingressats per Covid-19 continuen amb la prova PCR positiva. Per si hi hagués un rebrot de la malaltia i es necessitessin més places, es mantenen habilitats els 19 llits de campanya que a principis d'abril van col·locar-se a la tercera planta de l'edifici nou i que no s'han fet servir ni un sol cop. 

"El que està entrant a urgències ja no té res a veure amb malalties respiratòries ni d'afectació de pneumònia, estem rebent les urgències habituals d'altres patalogies que havien quedat silenciades", ha subratllat Venturós. A urgències, s'estan atenent altres malalties alienes al coronavirus, alguns dolors abdominals i fractures d'ossos que fan necessàries proves de radiologia. La mitjana d'urgències diàries continua encara per sota de les 60-80 que aquest servei atenia abans de la pandèmia. 

Els torns de treball es normalitzaran dilluns

Si tot continua com fins ara, els treballadors podran deixar enrere els torns de 12 hores, i dilluns es tornaran a establir dos torns diürns de 7 hores i un de nocturn de 10. "Esperem recuperar tots els torns hospitalaris, sobretot en matèria d'infermeria i auxiliars d'infermeria que és qui ha patit més el col·lapse", ha expressat Montse Venturós. 



Arxivat a