La residència de Bagà, entre el centenar d'investigades per Fiscalia a tot Catalunya

El ministeri públic ha obert diligències preprocessals en l'àmbit civil per estudiar l'actuació del centre geriàtric, com ha fet en altres casos amb un nombre elevat de decessos

14 de maig del 2020
Actualitzat el 19 de maig a la 13:41h
Residència Salarich-Calderer de Bagà (arxiu).
Residència Salarich-Calderer de Bagà (arxiu). | Fundació Residència Salarich-Calderer
La Fiscalia de Manresa té obertes diligències preprocessals per estudiar l'actuació de la residència Salarich Calderer de Bagà amb relació a la pandèmia del coronavirus. Es tracta d'un dels vuitanta geriàtrics de Catalunya que està sent objecte de seguiment per part del ministeri públic per la via civil, segons ha pogut confirmar NacióBerguedà

Fonts de la Fiscalia han indicat que les diligències s'han obert en l'àmbit de les seves competències "per a la protecció i defensa dels drets de les persones grans" amb l'objectiu de "conèixer la situació" i "fer seguiment de l'evolució i circumstàncies" de la residència de Bagà. Es tracta d'un tràmit que es porta a terme quan un centre geriàtric té un elevat nombre de decessos. Un cop estudiada tota la informació, el fiscal haurà de decidir si arxiva aquestes diligències i en fa sobreseïment o manté una investigació.

Consultat per aquest diari, l'alcalde de Bagà, Joan Oña, ha explicat aquest matí que encara no coneixia que s'havien obert aquestes diligències, si bé ha dit ser conscient que "evidentment, es fiscalitzaran totes les residències" que han patit un brot important. "Fa dies que vaig avisar a la direcció que preparessin tota la documentació perquè evidentment s'investigaran totes", ha apuntat. Oña s'ha mostrat convençut que a la residència de Bagà s'han seguit sempre "tots els protocols i procediments indicats des del departament de Salut" de la Generalitat.

La Covid-19 en aquesta residència va arribar molt aviat i, quan es va dictar el protocol de confinar les residències, el virus ja havia aconseguit entrar a la residència. Una de les mesures que va poder frenar l'allau de defuncions va ser tancar els residents a les seves habitacions la setmana del 9 d'abril. Aquella setmana hi va haver un degoteig de defuncions de dos o tres casos diaris, si bé no totes es poden confirmar que fossin per coronavirus perquè faltaven testos. El centre geriàtric ha acumulat 29 defuncions des de l'inici del brot. 

Amb tot plegat, la situació actual és estable i molt millor que fa tot just una setmana. Almenys 15 dels 23 residents que es trobaven aïllats per positiu de Covid-19, ja han donat negatiu a la prova PCR. N'hi ha 4 que han donat positiu a les segones proves i 4 més que esperen els resultats, segons les dades que la residència facilita periòdicament a les famílies dels avis i àvies. També hi ha dos interns hospitalitzats a l'Hospital Sant Bernabé, un amb negatiu de la prova PCR i un altre positiu però pendent de nous resultats, i tres residents que segueixen derivats a centres de fora de la comarca: dos són a Manresa, amb resultat positiu i negatiu, respectivament, i un tercer de positiu és a Vic. 

L'estabilització del brot ha de permetre una nova sectorització de la residència i que interns que fins ara estaven aïllats a les habitacions i no sortien per a res, puguin anar al jardí, encara que s'han establert circuits diferents perquè aquells que no han passat mai el virus i els que ja s'han negativitzat no entrin en cap cas en contacte uns amb els altres. 

La directora, Isabel Gutiérrez, ha assegurat al NacióBerguedà que "s'ha vist clar que les residències necessiten un reforç sanitari" i ha reiterat que té la consciència "molt tranquil·la" perquè des del centre han fet tot el que estava a les nostres mans".

Pel que fa als resultats de les noves PCR, Gutiérrez ha celebrat el gir que ha donat la situació aquesta setmana, després que dimarts es poguessin donar d'alta un gruix molt important dels residents que fins ara donaven positiu i que per fi s'han negativitzat en l'últim test. "Ha estat un punt d'inflexió", ha dit. 

Un centenar de residències investigades a tot Catalunya

El ministeri públic està fent el seguiment d'una vuitantena de centres de gent gran per la via civil per a la protecció de les persones vulnerables, com és el cas de Bagà. Al total de l'Estat, la Fiscalia té obertes 176 diligències civils. 

A Catalunya, a més, s'investiguen penalment 25 residències de gent gran. Una de les diligències per la via penal correspon a la denúncia d'un particular contra l'administració. Del total d'investigacions obertes, fins al moment només se n'ha arxivat una corresponent a l'àrea de Vilanova i la Geltrú i Gavà. Segons ha informat el ministeri públic, a tot l'Estat hi ha un total de 143 investigacions penals obertes, de les quals 61 corresponen a la Comunitat de Madrid. 

A l'àrea judicial de Manresa hi ha concretament una investigació penal oberta, la referent a una residència de Capellades (Anoia), i dues de civils, una a Tona (Osona) i l'altra a Bagà.