El Consell proposa impulsar una línia d’ajuts a autònoms i empreses amb aportacions dels ajuntaments

Els alcaldes han acordat que un equip tècnic s'encarregarà de definir la idea i que, d'aquí a poques setmanes, cada ajuntament podrà decidir si s'hi adhereix

12 de maig del 2020
Actualitzat el 13 de maig a la 13:22h
Consell d'Alcaldes del Berguedà en una imatge d'arxiu.
Consell d'Alcaldes del Berguedà en una imatge d'arxiu. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha presentat aquesta tarda als alcaldes, per via telemàtica, la proposta per a una línia d'ajuts a petites i mitjanes empreses (Pimes) i autònoms de la comarca amb aportacions de l'ens comarcal i dels ajuntaments. L'ens comarcal hi posaria 50.000 euros i cada ajuntament hi destinaria un 20% del seu romanent. El president del Consell Comarcal i alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha defensat que l'objectiu "és donar suport als petits municipis que no tenen capacitat tècnica ni econòmica per impulsar els ajuts, i treure una línia d'ajuts que beneficiï a tota la comarca". L'equip de govern del consell comarcal està format per consellers de Junts per Catalunya, l'Agrupació d'Electors del Berguedà i el PSC. 

La proposta que han presentat està pendent de desenvolupar-se, però els alcaldes han acordat que un equip tècnic del consell comarcal s'encarregarà de definir-la i que, d'aquí a poques setmanes, cada ajuntament podrà decidir si s'hi adhereix.
 

Josep Lara durant el Consell d'Alcaldes telemàtic d'aquesta tarda.


El suport a la idea ha estat desigual i alguns alcaldes han destacat que era una proposta "complexa" que haurien d'estudiar més a fons o a la qual no sabien si podien adherir-se. L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (ERC), ha explicat que si bé és cert que el seu municipi no celebrarà la festa major, que és una de les més matineres de la comarca, i això els suposarà un estalvi molt important de diners, també hauran d'afrontar la reducció d'ingressos i el fet que fa setmanes que s'han deixat de cobrar taxes municipals com la de l'escola bressol i l'escola de música. Així mateix, Altarriba ha avançat que en el ple de Puig-reig d'aquest dimecres aprovaran unes bases per a autònoms i microempreses en l'àmbit local, però també "per a les famílies més vulnerables". "No podem deixar enrere a les famílies i a les persones que han perdut la feina, penso que les mesures que proposeu es queden curtes", ha rebatut l'alcalde puig-reigenc. Un altre alcalde republicà, Moisès Masana, de Saldes, ha mostrat dubtes sobre la viabilitat jurídica de la proposta. 

L'alcalde de Gironella, David Font (JuntsxCat), ha posat sobre la taula el fet que al seu municipi ja ha desenvolupat una ajuda per autònoms, professionals i empreses de 100.000 euros. "Hi col·laborarem entenent que ha de ser un impuls comarcal i als municipis petits", segons ha dit, però "no podrà ser una aportació gaire copiosa". "Penso que el consell comarcal sí que pot liderar un projecte més en el que seria el paraigua social i establir uns criteris homogenis pels 31 municipis de la comarca en creació d'oportunitats com el projecte EINA", ha afegit Font. 

L'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, de l'Agrupació d'Electors del Berguedà, ha estat més optimista amb la proposta i ha avançat que ells han calculat que poden destinar 40.000 euros a la proposta del Consell tenint en compte el romanent del 2019 i el que estalviaran de la festa major. "Les administracions supramunicipals ens han promès partides per fer front a imprevists i hi hem de creure", ha dit. Una altra aportació ha estat la de l'alcalde d'Olvan, Sebastià Prat (CUP), que ha demanat una segona fase amb ajuts que vagin també encaminats a permetre la reconversió d'empreses i la seva adaptació "per avançar cap al futur" que els espera després de la crisi del coronavirus. 

El Consell Comarcal del Berguedà ha estimat que "la majoria de les gairebé 1.300 empreses del Berguedà tenien una mitjana inferior a cinc treballadors abans de la Covid-19" i que hi havia "més de 3.400 autònoms". 

Un màxim de 1.000 euros per beneficiari

Els autònoms haurien d’acreditar, per obtenir aquests ajuts, que no disposen de fons alternatius d’ingressos, que persones físiques autònomes i no són treballadors d’algun tipus de societat. També que estaven donats d'alta els darrers tres mesos del 2019 i en el moment de presentar la sol·licitud. En cas de ser microempreses, haurien de tenir menys de 10 treballadors i un volum anual de negoci o balanç general inferior a 1 milió d'euros.

Es donaria un mínim de 500 euros i d’un màxim de 1.000 per a cada beneficiari. 
 

L'alcalde de Puig-reig en una de les seves intervencions al consell d'alcaldes.