Berga inicia un programa de millora d'espais a les escoles públiques amb el flamant pati de Sant Joan

La pròxima obra serà a l'escola de Santa Eulàlia on es faran actuacions de tancament i s'adequaran els lavabos per un import de 100.000 euros

12 de maig del 2020
Actualitzat el 09 de setembre a les 11:38h
Betlem Guillén, Mònica Corominas, Aleix Serra i Eloi Escútia davant del pati.
Betlem Guillén, Mònica Corominas, Aleix Serra i Eloi Escútia davant del pati. | Pilar Màrquez Ambròs
La reforma del pati de l'Escola de Sant Joan està enllestida. Aquesta era una assignatura pendent pel centre educatiu que finalment s'ha complert, si bé ara mateix els 400 alumnes del centre no en poden gaudir per culpa de la pandèmia del coronavirus. La finalització de les obres al pati de Sant Joan marcarà l'inici de tota una sèrie de millores a les escoles públiques de Berga per vetllar pel seu bon funcionament. El regidor d'Educació, Eloi Escútia, ha explicat que "l'actuació s'emmarca en la voluntat que té aquest equip de govern de dignificar els centres educatius de titularitat pública sobre els quals tenim la responsabilitat del manteniment".

Ho ha afirmat en la primera roda de premsa que es fa a la ciutat de Berga des de l'inici del confinament per la Covid-19. 

Tot i que el consistori és l'encarregat del manteniment dels centres, les actuacions de millora correspondrien al departament d'Educació. El consistori ho assumeix perquè "les escoles públiques siguin espais dignificats" i per contrarestar una realitat: els centres educatius de la ciutat tenen mancances que s'arrosseguen de fa anys.

Un fet que s'agreuja perquè, tant l'edifici de l'escola de Sant Joan com el de Santa Eulàlia, daten de la dècada dels 70. 

L'actuació al pati de l'escola de Sant Joan, centre que va inaugurar-se el 1971, ha consistit en la reparació i la pavimentació del pati existent, la col·locació de drenatges i l'habilitació de passos per a futures instal·lacions, així com la formació d'un sorral a la zona sud-oest del pati i la substitució dels quatre projectors actuals d'halogenurs metàl·lics que il·luminen el pati per projectors led. L'empresa adjudicatària ha estat Icart Obra Pública SL. Per fer la intervenció ha calgut un import de 121.000 euros, que s'ha pagat amb recursos propis de l'ajuntament i amb 50.000 euros d'una ajuda de meses complementàries de la Diputació de Barcelona. 

La directora de Sant Joan, Mònica Corominas, ha valorat molt positivament la reforma al nou pati que no havia pogut veure fins aquest dimarts. 

 

Imatge del flamant pati de l'escola de Sant Joan encara per estrenar. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


Les intervencions de l'Ajuntament de Berga a les escoles públiques no acabaran aquí. La següent obra es farà a l'estiu a l'escola de Santa Eulàlia on s'han prioritzat actuacions de tancament a l'interior de l'equipament, l'adequació dels lavabos i l'accessibilitat a les instal·lacions. El finançament d'aquesta obra es farà a través d'un conveni entre el consistori i el departament d'Educació per al període 2020-2023. Es tractarà d'una intervenció de cost elevat d'uns 100.000 euros, de la qual s'està redactant el projecte. 

L'escola de Santa Eulàlia acull actualment més de 400 alumnes i té unes instal·lacions que daten de 1974. La seva directora Betllem Guillén ha afirmat que els tancaments de ferro i vidre d'una làmina els obliguen a gastar molts diners en calefacció. L'actuació, per tant, permetrà estalviar en despesa energètica, motiu pel qual s'han prioritzat els tancaments per davant de la intervenció que hi ha pendent de fer al pati. 

Una obra pendent de calendaritzar que és una prioritat de fa molt temps, en aquest cas a l'escola de Sant Joan, és l'ampliació del menjador del centre en el qual es queden a dinar fins a 200 escolars. 

A més de la molt necessària ampliació de la cuina, a Sant Joan hi quedaran per fer altres fases de millora al pati: com habilitar-hi un accés nou amb escales des d'on es troba l'entrada principal, instal·lar-hi una pèrgola i arreglar-hi tant les actuals escales d'accés com la franja que el separa del pis superior. També es vol crear un accés directe amb l'amfiteatre del Lledó. 

Totes les actuacions es faran a mesura que es disposi de pressupost. L'any 2014, el professorat, les famílies i l'alumnat de l'escola de Sant Joan van iniciar un procés de treball conjunt per formular una proposta d'arranjament de l'equipament. A partir d'aquesta proposta, l'Ajuntament de Berga va sol·licitar a la Diputació de Barcelona la realització d'un projecte executiu que va ser lliurat al consistori l'estiu de 2018. 

Les tres obres públiques paralitzades per la Covid-19 que s'han pogut reprendre

El regidor d'Urbanisme, Aleix Serra, ha detallat que la del pati de Sant Joan és una de les tres obres públiques que estava en marxa a la ciutat quan va esclatar l'estat d'alarma. Malgrat tot, fa unes setmanes que aquestes s'han pogut reprendre i, a més del pati de l'escola, també s'ha enllestit l'actuació que s'estava fent el polígon. La de la Torre de la Petita s'ha reprès i s'hi continua treballant. 
 

Ha estat la primera roda de premsa que es fa a la ciutat des de l'esclat de la pandèmia. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Arxivat a