Esquerra denuncia la falta de consens en les mesures comarcals contra la crisi

Els republicans creuen que les propostes de l'equip de govern del Consell no són prou "eficients"

11 de maig del 2020
Actualitzat a les 20:42h
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu).
Ple del Consell Comarcal del Berguedà (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El grup comarcal d'ERC-AM denuncia que les mesures proposades pel govern del Consell Comarcal del Berguedà per fer front al coronavirus no han estat consensuades amb l'oposició i considera que no són prou "eficients". 

El consell de presidència del Consell Comarcal del Berguedà va aprovar el passat 15 d'abril un paquet de 10 mesures per fer front a la situació generada per la Covid-19, tal com va recollir NacióBerguedàEl portaveu d'Esquerra, Eduard Coronado, ha manifestat aquest dilluns "el desacord i desencís" del seu grup polític davant del fet que aquestes mesures "no es consensuessin" amb el grup d'ERC-AM "o com a mínim amb cap dels ajuntaments republicans de la comarca". Segons el grup d'ERC-AM, el govern comarcal no va traslladar-los les mesures que havien acordat el 15 d'abril fins que va convocar-los la nit abans a una junta de portaveus pel 20 d'abril, "poques hores abans de fer-les públiques a les xarxes socials i als mitjans de comunicació". 

El grup d'Esquerra ha fet pública la seva valoració sobre les mesures comarcals contra la Covid-19 en un comunicat com a prèvia al consell d'alcaldes d'aquest dimarts. 

Eduard Coronado ha volgut incidir en la voluntat d'Esquerra de donar suport a "qualsevol proposta o mesura que permeti fer front a la crisi de la Covid-19", però sempre "des de l'acord i el consens entre d'altres amb els ajuntaments, que són els que coneixen la realitat dels municipis". 

Un cop estudiades les propostes, el grup comarcal d'Esquerra considera que una part d'aquestes mesures són "molt generals" i "ja estaven aprovades en anteriors plens", i altres són d'obligat compliment o bé ja s'inclouen dins de la responsabilitat de les diferents conselleries i de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà". Entre les mesures que, segons ERC-AM, formen part de qüestions ja aprovades en plens anteriors, hi ha "la convocatòria d'una línia de préstec d'un milió d'euros dirigida als ajuntaments aprovada al gener" i "la voluntat d'entrada al consorci gestor d'Olvan". "També ens parlen de l'execució d'obres per valor de 2,5 milions que en principi ja eren per aquest 2020, encara que de moment no s'ha aprovat el pressupost comarcal d'enguany", ha expressat Coronado.

Eduard Coronado ha subratllat que l'executiu comarcal es planteja "mesures mitjançant aportacions econòmiques dels ajuntaments" i que, per tant, necessiten de suport explícit de cada consistori. "És cada municipi, cada ajuntament, qui sap de les necessitats que té la seva gent, els seus comerços i les seves empreses", ha recordat Coronado. Eduard Coronado ha destacat que altres qüestions "com una majoria de taxes i tributs" depenen també en bona part dels consistoris. "La funció del consell comarcal ha de ser la de donar suport tècnic i econòmic als municipis petits que no disposen d'una estructura adequada i suficient", ha considerat. 

"Lògicament, s'han d’implementar les mesures que ja estan aprovades i les que suposin un
benefici per la comarca, però el tema d'aportar diners municipals perquè els gestioni el
Consell Comarcal entenem que és completament inviable tant econòmicament com logística i operativament", afirmen els republicans. 

Hi ha propostes com "l'harmonització d'ordenances fiscals i l'activitat econòmica" i les ajudes a autònoms amb les quals els republicans es mostren a favor. "Assistirem al consell d'alcaldes amb la millor de les predisposicions per aconseguir consens i una millora de les mesures per fer front a la crisi de la mà amb tots els agents implicats", ha assegurat Coronado.