Berga es dona fins a finals de maig per decidir sobre la Patum de setembre

La regidora admet que són "molt conscients" que és difícil que es puguin fer actes massius després de l'estiu

11 de maig del 2020
Actualitzat a les 17:30h
Patum de Lluïment (arxiu).
Patum de Lluïment (arxiu). | Sergi Boixader
Berga es dona fins a finals de maig per decidir sobre la possibilitat de fer Patum al setembre. La previsió és la de comunicar oficialment una decisió després de la reunió del Patronat de la Patum del 29 de maig, un cop que s'hagi acabat de parlar amb tots els agents implicats. La regidora Roser Valverde ha expressat a NacióBerguedà que, des del consistori, són "molt conscients" que és molt difícil que la festa es pugui celebrar després de l'estiu. 

L'Ajuntament de Berga va anunciar el passat 26 de març la suspensió de la Patum de Corpus i va dir que estava estudiant traslladar-la al setembre. Però el consistori ha deixat clar des d'un primer moment que seguiria escrupolosament les indicacions i recomanacions dels Departaments de Salut i Cultura de la Generalitat d'acord amb l'evolució de la crisi sanitària. La data límit que hi posen ara coincideix amb els tempos necessaris per engegar els processos de contractació menor relatius a la celebració, per la qual cada any es contracta una empresa de seguretat privada i es fa una despesa important en fuets. La regidora Valverde creu que uns dies abans del 29 de maig ja sabran si es pot tirar endavant o no passat l'estiu, si bé la comunicació pública es farà un cop que s'hagi fet aquesta reunió de l'òrgan sectorial de la Patum on participen caps de colla i representants dels patumaires. L'Ajuntament de Berga ha contactat des d'un primer moment amb els diferents agents per estudiar els diferents escenaris.

El Ple de l'Ascensió dirà 'no' a la Patum de Corpus

Només uns dies abans de la reunió del Patronat de maig s'haurà celebrat el Ple de l'Ascensió on es donarà el 'no' a la Patum de Corpus. Però la regidora ha assegurat que la sessió es limitarà a acreditar la suspensió de la Patum per Corpus, i encara no s'avançarà cap decisió en relació al setembre. "Una cosa és el Ple de l'Ascensió on votarem que no fem Patum per Corpus, i l'altra serà la comunicació oficial sobre el setembre que es farà un cop que hàgim acabat de parlar amb les diferents parts", ha matisat Valverde. 

L'Ajuntament de Berga celebrarà el Ple de l’Ascensió de forma virtual el 24 de maig per acreditar històricament la suspensió de la Patum que s’havia de fer del 10 al 14 de juny, i deixar així constància històrica de l'extraordinarietat del Corpus d'enguany on no hi haurà Patum. La decisió de fer un ple per la via telemàtica es va anunciar justament després de l'última reunió del Patronat, el passat divendres al vespre. 

El Ple  de l'Ascensió serà virtual perquè l'estat d'alarma s'allargarà almenys fins el mateix dia 24. "No ens podrem trobar per fer-lo com s'ha de fer, així que creiem que el millor és que sigui telemàtic, estem mirant si és viable que hi hagi algú de manera presencial a l'ajuntament", ha detallat Roser Valverde. 

La idea és que al simbòlic plenari hi participin els 17 regidors, sense els caps de colla que tradicionalment signen el llibre de registre a la sala de sessions. "L'eina que tenim no permet que hi hagi tanta gent connectada a l'hora. Serà una sessió que servirà ben bé per votar negativament a la Patum del juny", ha dit Valverde. Tampoc hi haurà els administradors que aquest any no es nomenaran en aquesta data. 

La cal·ligrafia del llibre de registre dels caps de colla

El llibre de registre, que signen caps de colla i administradors, es custodia a l'Arxiu Comarcal del Berguedà i es porta cada any a una cal·lígrafa especialitzada de Tàrrega. Aquest 2020, el llibre encara no s'ha pogut moure de Berga. De manera que serà a posteriori que s'hi introduirà una diligència que deixi constància de la celebració del ple de l'Ascensió i de la decisió del consistori de no celebrar la Patum. "Estem acabant d'estudiar-ho amb el secretari", ha dit Valverde. 

Actes simbòlics la setmana de Corpus

Berga valora, malgrat tot, la possibilitat d’elaborar una programació d’actes simbòlics  durant la setmana de Corpus, és a dir, del 10 al 14 de juny. Roser Valverde ha afirmat que estan buscant la manera que, si es proposa un programa amb actes simbòlics, probablement virtuals, "quedi quelcom amb cara i ulls", i no sigui "una cosa descafeïnada".

"Des de les àrees de Cultura i Patum, i també des de Patrimoni Cultural, estem mirant quines propostes culturals i festives hi encaixen, perquè sigui més lleu el fet que no hi hagi Patum física. Estem mirant quines activitats podem teixir", ha apuntat Valverde. Un dels exemples que ha posat és que es pugui plantejar un programa dedicat a la Patum sobre l'excepcionalitat d'un Corpus sense festa en l'àmbit de la televisió local. 

"La Patum s'ha de fer com l'entenem, no es pot fer una Patum amb limitació d'aforament. Però entenem que els cinc dies de Corpus hi ha d'haver alguna proposta simbòlica per encarar-ho", ha expressat la regidora. 
Arxivat a